|
[MK3] Zasilanie pod oświetlenie i siłownik w bagażniku |
Autor |
Wiadomość |
dm.melon [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 15:29 [MK3] Zasilanie pod oświetlenie i siłownik w bagażniku
|
|
|
Witam,
chciałbym sobie dorobić oświetlenie bagażnika oraz otwieranie bagażnika z przycisku.
Ponieważ nie mam pociągniętej instalacji (ku mojej uciesze) będę kładł sobie sam kabelki zasilania (+) i mam parę pytań.
Ponieważ jestem wzrokowcem narysowałem sobie mały schemacik:
Może bezpieczniki są nie potrzebne, ale mam dużo wolnego miejsca w skrzynce i chce się trochę pobawić.
Ok, pytanka:
1. Czy podłączenie ma to być tak jak narysowałem? Nie jestem związany z elektryką także nie zabijcie mnie śmiechem
2. Chciałem zrobić tak że od Aku idzie jeden, kabelek który rozgałęzia się na dwa do skrzynki bezpieczników. Dlaczego od razu nie pociągnąć dwóch?! Dlatego, że w miejscu w którym będę przeciągał kable z komory silnika mam już (oprócz normalnych kabli) kabelki od el. szyb i edis-> obrotomierz i jest już mało miejsca. Pytanie to jakiej grubości kabelki mam kupić żeby się nie popaliły?
3. Jaki bezpiecznik dać na Oświetlenie a jaki na Siłownik Slave?
Może trochę zbędnej roboty i zamieszania, ale jak wiadomo, liczy się radość z pracy |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 21:18
|
|
|
Lampka: +12V z akumulatora - bezpiecznik 5A - żarówka (zarówki) - stycznik przy klapie - masa.
Otwieranie: +12V z akumulatora - bezpiecznik 5A - przełącznik - siłownik - masa
Ale ja bym to zrobił tak:
+12V z akumulatora - bezpiecznik 7,5A - i kabelkiem do bagażnika i mamy +12V w bagażniku zabezpieczone bezpiecznikiem,,, i dalej
+12V z bagażnika - żarówka - stycznik przy klapie - masa (to o lampce, i jest tak samo jak wyżej praktycznie) i dalej
+12V z bagażnika - zacisk 30 (przekaźnik) zacisk 87 - siłownik klapy - masa,,, i teraz sterowanie
Zacisk 30 przekaźnika połączyć z zaciskiem 86,,, z zacisku 85 pociągnąc kabel do kabiny - przełącznik otwierania klapy - masa
Robi Ci się w ten sposób ładny obwodzik bagażnika zabezpieczony bezpiecznikiem... siłownik jest sterowany przez przekaźnik... a że nieraz będzie tam płyną sporawy prąd to jest to leprze wykonanie niż sam przełącznik jak podałem na poczatku. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
dm.melon [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2008, 23:10
|
|
|
JoeMix napisał/a: |
+12V z bagażnika - zacisk 30 (przekaźnik) zacisk 87 - siłownik klapy - masa,,, i teraz sterowanie
Zacisk 30 przekaźnika połączyć z zaciskiem 86,,, z zacisku 85 pociągnąc kabel do kabiny - przełącznik otwierania klapy - masa. |
trochę to enigmatyczne dla mnie , chyba muszę się dokształcić trochę o przekaźnikach ale dzięki za podpowiedź
EDIT:
znalazłem sobie w necie obrazeczek na którym sobie pięknie wszystko rozrysowałem i już wiem wszystko. Może się komuś przyda, jeszcze raz dzięki JoeMix
 |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 21 Gru 2008, 09:00
|
|
|
Z podobnego obrazka wyszukanego w necie korzystałem jak to pisałem |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|