Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Zamknięty przez: LOY
30 Lip 2008, 21:29
Fiesta MK6 Drobne modyfikacje
Autor Wiadomość
LOY 
Członek Honorowy FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wysłany: 5 Mar 2008, 16:37   

Matekk napisał/a:
[
Znowu coś Cię boli... Widocznie 14" ładniejsze, nie powinienem rozmawiać na ten temat z moderatorem tuningu stylistycznego bo zapewne masz rację. Z Twoim podejściem wszyscy jeździliby na stalówkach z balonami, na szczęście tak nie jest.
Wiadomo, kupując 17" trzeba bardziej uważać, no ale coś za coś, można dokładać do samochodu różne pierdoły typu sportowe zderzaki, lampy itd. a bez dobrych felg i gleby i tak będzie wyglądać kiepsko... Możesz też zacząć odradzać Cywkowi 16" bo chce mieć profil 40

)

wiesz co mnie boli ..boli mnie jak rady daje chłopaczek który totalnie niema pojecia o czym pisze i trzepie pierdoły zasłyszane u kolegów albo przeczytane na ignoranckich forach tjuningowych ...na FKP ma to nawet nazwe..mówimy na takich "jebax teoretix" .
Dzielimy sie tutaj informacjami i doswiadczeniami ...nie bawimy sie w fantazje erotyczne i science fiction...dlatego skoro wygłaszasz swoje mądrosci na temat jazdy fieste na 17 ,chciałem zobaczyc skad wziałes ta wiedze ..i tak jak podejzewałem ..z fantazji .
Zeby była jasnosc ..ja z wieku fantazjowania dawno wyrosłem i mysle ze mam prawo dzielic sie doswiadczeniem ..bo je mam .
Dla przykładu
kiedys mój peg 206 ..całe 75 Km ..alusy 17 i 205/40/17....wrazenia -fatalne ,taczka ..słabe przyspieszenie..na seryjnym zawieszeniu czułem pasy na przejsciach ..jezdziłem tak całe 2 tygodnie ...koła sprzedałem w cholere

i kiedys moja topowa corolla G6 ( sescio biegowa)ok 90 KM kompletne zawieszenie -50 VOGTLAND...alu superturismo 16 i opony 215/40/16....efekt ...super w zakretach ..ale spod swiateł baty dostawałem nawet od punto ..i niemiłosiernie twardo :ups: ..mimo uwagi i staran obtarłem jedna na krawezniku ...w niemczech jedziłem miesiac w polsce wytrzymałem tylko tydzien na nich ...i tez sprzedałem w cholere zmieniajac na 195/50 /15

po zmianie i tak z ta zawiecha było bardzo u nas niebezpiecznie i regularnie szlifowałem tłumiki jadac w koleinach

tak wiec ..jak kupisz sobie kiedys 17 i troche pojezdzisz lekkim 60 konnym autem na nich ..to wówczas wypowiadaj sie w temacie i pouczaj innych ..a póki co ..zbieraj doswiadzcenie i chłoń wiedzę

Matislav 

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Ghia
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wysłany: 5 Mar 2008, 18:44   

Wiecie co... sam chciałem zamontować większe felgi do mojej fiesty. Teraz jeżdżę na 14' oryginalnych Forda. Myślałem nad założeniem jakiś 16', ale wybiłem to sobie z głowy. Na liczniku mam już 200tyś i chyba nie będę katował auta większymi felami :)

Roka30
[Usunięty]

Wysłany: 5 Mar 2008, 20:14   

Matekk napisał/a:
Roka30 napisał/a:
ee kolega MATEKK gdzie te fotki twojego potwora na 17 -tkach ..wzbogaciły by topic ..uswiadomiły mnie ..przekonały cywka który teraz jest w kłopcie -męki wyboru ...fotki fotki :fox:

Czy gdzieś pisałem że w Fieście mam 17"? Widzę, że strasznie boli Cię to że musisz mieć małe felgi...

ode mnie to sie kolego odpie[cenzóra]...

nie ja napisałem to, co zacytowałeś - więc [cenzura]...

Matekk 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wysłany: 5 Mar 2008, 22:55   

Roka30 napisał/a:
ode mnie to sie kolego odpie[cenzóra]...

nie ja napisałem to, co zacytowałeś - więc [cenzura]...

Pokazałeś klasę - brawo - tak dla Twojej wiadomości użyłem opcji cytowania, gdzie nie wpisywałem na własnej klawiaturze żadnego nicku.

LOY napisał/a:
wiesz co mnie boli ..boli mnie jak rady daje chłopaczek który totalnie niema pojecia o czym pisze i trzepie pierdoły zasłyszane u kolegów albo przeczytane na ignoranckich forach tjuningowych ...na FKP ma to nawet nazwe..mówimy na takich "jebax teoretix" .

Wybacz, nie muszę pisać pierdół usłyszanych od kolegów (nie wiem skąd taki pomysł?), jeździłem wcześniej twardym samochodem z opona na niskim profilu, może miałem problem z podjeżdżaniem pod każdy krawężnik i musiałem cholernie uważać, ale nie przeszkadza mi to - ważne żeby MÓJ samochód MI się podobał.

Tak czy inaczej dyskusja bez sensu jeden potrzebuje samochód do normalnej sprawnej jazdy a drugi do toczenia się. Pisz dalej co chcesz, ja temat felg i OT już skończyłem.

PS: Ładnego miałeś Peugeota :)

LOY 
Członek Honorowy FKP

Wysłany: 6 Mar 2008, 00:52   

Matekk napisał/a:
[PS: Ładnego miałeś Peugeota :)

dziekuję ..ale był gówniany i sie psuł :sad: ..wizualnie zrobiłem go na 2,0 litry ..ale 75 Km fajerwerków nie robiło ...nawet na fabrycznych 175 ..a na 17 to juz zupełna zenada była :-P

cywek 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Wysłany: 7 Mar 2008, 13:20   

no cholercia, gorąca atmosfera panuje na forum :fox:
na pewno fajnie byłoby mieć bryczkę na dużych aluskach :jupi: , ale jak pisze LOY :pop: do jeżdżenia na co dzień trochę szkoda osiągów i kasy na skutki spotkań z dziurawymi drogami, :głowąwmur:
czuję że będę musiał nieco spasować z moimi wizjami ;-|
wiadomo, najlepsze dla portfela byłby 14tki, zwłaszcza że mam taki zapas... LOY jaki rozmiar i profil byś w takim razie polecał, tak żeby znaleźć w miarę optymalne rozwiązanie ? <???>

LOY 
Członek Honorowy FKP

Wysłany: 7 Mar 2008, 15:07   

optymalne moim zdaniem to 185/55/15 i charakterna felga ..o szerokosci 6 lub 7 cali ..masz czarne auto wiec felga i tak bedzie sie wydawała wieksza jesli kupisz w jasnym lakierze . oczywiscie efekt wzmocniłaby lekka gleba ..chociazby te obligatoryjne 30 mm // jesli niedasz rady kupic 185/55/15 to standart 195/50/15 ..tania opona,dostepna i tez bezpieczny profil . jak 16 to zeby zostac w fabrycznym obwodzie 195/45/16 ...a tu juz zaczyna sie podwyzszone ryzyko ..jezdziłem na 195/45/15 i uwazam taki profil za ekstremalny na codzienne warunki. 195/50/16 bedzie lepsze dal felgi ,komfortu i kieszeni ale obwód sie zwiekszy ..pogorszy przyspieszenie i zacznie lekko przekłamywac na wskazaniach licznika ...ostateczny wybór pozostawiam Tobie . Osobiscie szukałbym springów ok -30 i jakichs bardzo zadko spotykanych alusów w 15 ...nie szukaj modnych czy sportowych rolek ..bo MK6 nigdy sportowym autem sie nie stanie ..ale mozna jej przydac customowego charakteru ..jakimis retro-dziwacznymi kołami

Roka30
[Usunięty]

Wysłany: 7 Mar 2008, 18:41   

cywek napisał/a:
do jeżdżenia na co dzień trochę szkoda osiągów i kasy na skutki spotkań z dziurawymi drogami, :głowąwmur:

ja mam alu forda orydżinal i poszedłem w komfort - opony Nokian H 185/60r15 - POLECAM!!

co prawda przekłamanie na liczkinu ok 4%, ale za to jazda baaaaardzo przyjemna

cisza i wygoda :bigok:

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 7 Mar 2008, 19:03   

Roka30 napisał/a:
co prawda przekłamanie na liczkinu ok 4%
Czym zmierzyłeś te przekłamania? Masz to udokumentowane?
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

Roka30
[Usunięty]

Wysłany: 7 Mar 2008, 19:51   

parzych73 napisał/a:
Roka30 napisał/a:
co prawda przekłamanie na liczkinu ok 4%
Czym zmierzyłeś te przekłamania? Masz to udokumentowane?

mam udokumentowane :V:

wejdź TUTAJ wpisz standard zalecany przez producenta, a potem wpisz jakie byś chciał mieć i wyliczy Ci przekłamanie opon

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

inny sposób, to wylicz wysokość opony zalecanej i opony którą chcesz założyć

standard - 100%
inny - x

x=inny*100/standard

i masz przekłamanie....

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 7 Mar 2008, 20:39   

Roka30 napisał/a:
mam udokumentowane

wejdź TUTAJ wpisz standard zalecany przez producenta, a potem wpisz jakie byś chciał mieć i wyliczy Ci przekłamanie opon

Jakoś mnie nie przekonałeś... Jesteś pewien, że mierzyli to jakimś homologowanym urządzeniem? Myślałem że masz jakąś wiedzę praktyczną, a nie wirtualną teorię... Ciekaw jestem czy zaufałbyś wirtualnemu alkomatowi, czy wolałbyś sprawdzić na homologowanym prawdziwym, czy nie grozi Ci utrata lejców...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...

Roka30
[Usunięty]

Wysłany: 7 Mar 2008, 20:48   

parzych73 napisał/a:
Roka30 napisał/a:
mam udokumentowane

Jakoś mnie nie przekonałeś... Jesteś pewien, że mierzyli to jakimś homologowanym urządzeniem? Myślałem że masz jakąś wiedzę praktyczną, a nie wirtualną teorię... Ciekaw jestem czy zaufałbyś wirtualnemu alkomatowi, czy wolałbyś sprawdzić na homologowanym prawdziwym, czy nie grozi Ci utrata lejców...

może jak siądziesz i przeliczysz sobie na karteczce, to sam sie przekonasz...

nie jest to trudne - wymagana wiedza nie wykracza poza dodawanie, mnozenie, dzielenie i zastosowanie wzoru na obwód koła

=====================================================

PS
parzych73 napisał/a:
Ciekaw jestem czy zaufałbyś wirtualnemu alkomatowi, czy wolałbyś sprawdzić na homologowanym prawdziwym, czy nie grozi Ci utrata lejców...

nie jeżdżę po pijaku

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 7 Mar 2008, 21:03   

Roka30 napisał/a:
nie jeżdżę po pijaku
Za to dla Ciebie wielkie brawa.
Roka30 napisał/a:
może jak siądziesz i przeliczysz sobie na karteczce, to sam sie przekonasz...
A odnośnie przekłamań, to myślałem, że masz jakąś wiedzę praktyczną, a nie kartkowe wyliczenia... Jesteś pewien, że liczniki nie zawyżają, sprawdzałeś to w praktyce, czy wierzysz w to co pokazuje wskazówka? Miałeś jakies porównanie np. hamownię?
Ale widzę, że nadal tylko TEORIA...

madek 

Imię: Kuba
Wysłany: 7 Mar 2008, 21:12   

Niech ktos na seryjnych gumach porówna predkosc z GPSem i bedzie jasne, bez sensu jest wasza rozmowa.

Roka30
[Usunięty]

Wysłany: 7 Mar 2008, 21:13   

parzych73 napisał/a:
czy wierzysz w to co pokazuje wskazówka? Miałeś jakies porównanie np. hamownię?
Ale widzę, że nadal tylko TEORIA...

prawdę mówiąc, to wali mnie jaka jest rzeczywista prędkość w stosunku do prędkości pokazywanej na liczniku :hahaha:

a wyliczenia na karteczce pokazują o ile procentowo zmienia się prędkość auta w odniesieniu do zastosowanej średnicy i profilu opony

i nie ważne, czy patrzysz na licznik, czy na gps - % jest % i odnosi się do obu wskazań

no, ale to tylko teoria notw

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 7 Mar 2008, 21:27   

Jeżeli chodzi o GPS - sprawdzałem w praktyce i jeśli nie zaniża, to przy oponach 195/50 R15 wskazania licznika są zawyżone o jakieś 3,55% w stosunku do GPS-a, a na oponach 185/60 R15 licznik wskazuje to samo co GPS... I tyle... No ale to TYLKO praktyka :yes:
PS
A o procentach nawet nie miałem zamiaru dyskutować, bo to nie podlega dyskusji tak jak wzór na obwód koła... :2xf:

Roka30
[Usunięty]

Wysłany: 7 Mar 2008, 21:38   

parzych73 napisał/a:
Jeżeli chodzi o GPS - sprawdzałem w praktyce i jeśli nie zaniża, to przy oponach 195/50 R15 wskazania licznika są zawyżone o jakieś 3,55% w stosunku do GPS-a, a na oponach 185/60 R15 licznik wskazuje to samo co GPS... I tyle... No ale to TYLKO praktyka :yes:
PS
A o procentach nawet nie miałem zamiaru dyskutować, bo to nie podlega dyskusji tak jak wzór na obwód koła... :2xf:

hmmm, wracająć do karteczki i tego, co napisałeś:

jeżeli 100 km/h na liczniku przy 195/50 R15 faktycznie wynosi 96,45 km/h, a
100 km/h na liczniku przy 185/60 R15 jest faktycznie 100 km/h, to

przekłamanie = 100*100/96,45 = 103,68 % - czyli tak jak napisałem w swoim pierwszym poście - około 4%

ale to tylko teoria...

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 7 Mar 2008, 21:57   

Przy licznikowym 170km/h (autostrada, 195/50) GPS pokazywał 164km/h, dokładniej 3,66% zawyżał, oba pokazywały 120km/h przy 185/60, a dalsza dyskusja jest jak dla mnie stratą czasu...
PS
Dla ścisłości podając 3,55% miałem na myśli , o ile niższa była prędkość faktyczna od licznikowej, stąd rozbieżność, przyznaję moje przejęzyczenie...
Ostatnio zmieniony przez Parzych 7 Mar 2008, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

Roka30
[Usunięty]

Wysłany: 7 Mar 2008, 22:03   

parzych73 napisał/a:
a dalsza dyskusja jest jak dla mnie stratą czasu...

jak to mówią, pozdrawiam i pozostaję w nieustającym poważaniu :hahaha:
Ostatnio zmieniony przez Roka30 7 Mar 2008, 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 7 Mar 2008, 22:05   

Również pozdrawiam... :bigok:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi