Zamknięty przez: LOY 30 Lip 2008, 21:29 |
Fiesta MK6 Drobne modyfikacje |
Autor |
Wiadomość |
Matekk

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 1 Mar 2008, 10:00
|
|
|
LOY napisał/a: | hym moze dlatego ze tak jak i ty ma 70 KM i mieszka w polsce ....sorry panowie ale rozwalaja 70 -cio konne potwory na 17 i opony 205 ..215 ..po prostu nie widze w tym sensu. |
A mnie rozwalają takie wypowiedzi. Wybacz ale nie wszyscy używają samochodu do katowania na każdej prostej. Idź kup sobie najlepiej 14"
LOY napisał/a: | nawet nie patrz na lanserskie felgi MK6 jest przeciwienstwem lansu a w 5 furtakch juz zupełnie trudno wykrzesac z niej sportowy charakter |
...
5 drzwi to akurat kolejny powód żeby założyć duże felgi. |
|
 |
cywek

Imię: Tomek
|
Wysłany: 1 Mar 2008, 10:13
|
|
|
Magic napisał/a: | Mym skromnym zdaniem to chyba wybieralbym po
miedzy:
MOMO X-43 7.0x16, 4x108
MOMO CORSE RPM BLACK 7.0x16, 4x108 |
MOMO X-43 też mi się podobały bardzo z początku, jednak widziałem fotki felg na autach - na nowym Swifcie i starej Imprezie i szczerze mówiąc trochę się zawiodłem...
z kolei Corse RPM Black są ciekawe, ale jak na mój gust trochę za wydziwnione
Oczywiście wielkie dzięki za Wasze uwagi obecne i przyszłe, fajnie móc się podzielić opiniami i wizjami
Dużo felg jest ładnych, kłopot w dopasowaniu ich do auta
[ Dodano: Sob Mar 01, 2008 10:23 ]
LOY napisał/a: | hym moze dlatego ze tak jak i ty ma 70 KM i mieszka w polsce ....sorry panowie ale rozwalaja 70 -cio konne potwory na 17 i opony 205 ..215 ..po prostu nie widze w tym sensu.
cywek jezeli moge doradzic ...nawet nie patrz na lanserskie felgi MK6 jest przeciwienstwem lansu a w 5 furtakch juz zupełnie trudno wykrzesac z niej sportowy charakter ...Idz w kierunku czarno -czarnym plus kilka mocnych gadzetów albo załóz cos neutralnego co optycznie powiekszy felge
tak wiec MAK FEVER-5R BLACK MAT 7.0x16, 4x108 albo powiekszajaca ALESSIO MONZA 7.5x16, 4x108 |
17tki to trochę duże już i oczywiście troszkę dodatkowo przedroży zmianę obuwia to po pierwsze i po drugie więcej mocy będzie trzeba by to napędzić
16tki to taki kompromis
Co do 5D to myślę, że liczba drzwi nie przekreśla od razu sportowego charakteru auta, są przecież chociażby Focusy ST w wersji 5D
to tylko kwestia kilku elementów, które nadają autu charakteru - mam tu na myśli takie rzeczy, jak grill, wloty powietrza, sportowo wyprofilowane zderzaki itp |
_________________ Ocena nauczyciela
Ocena szkoły
Opinie o nauczycielu |
|
|
|
 |
Matekk

|
Wysłany: 1 Mar 2008, 10:46
|
|
|
cywek napisał/a: | przedroży zmianę obuwia |
www.oponytanio.pl - porównaj ceny 16" 45/205 i 17" 40/205
cywek napisał/a: | więcej mocy będzie trzeba by to napędzić |
między 45 na 16" i 40 na 17" średnica będzie podobna, chyba że chcesz na 16" miec profil 40? Jaka planujesz szerokosc opony? |
|
 |
cywek

|
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wiek: 47 Dołączył: 16 Mar 2005 Posty: 1367 Skąd: Zamość/Łódź
|
Wysłany: 2 Mar 2008, 03:43
|
|
|
Matekk napisał/a: | LOY napisał/a: | hym moze dlatego ze tak jak i ty ma 70 KM i mieszka w polsce ....sorry panowie ale rozwalaja 70 -cio konne potwory na 17 i opony 205 ..215 ..po prostu nie widze w tym sensu. |
A mnie rozwalają takie wypowiedzi. Wybacz ale nie wszyscy używają samochodu do katowania na każdej prostej. Idź kup sobie najlepiej 14"
...
5 drzwi to akurat kolejny powód żeby założyć duże felgi. |
opony powinny byc adekwatne do mocy i osiagów ..cokolwiek zbyt w dół lub w góre swiadomego własciciela bedzie mierzic ..tjunera cieszyc ...jesli myslisz ze 17 z oponami 205 przedłuza zycie cywilnej fiescie mk6 ...to masz chyba małe doswiadczenie albo bajkowe wyobrazenia ....zastanów sie nad skutkami zwiekszenia masy nieresorowanej ... zwiekszenia bezwładnosci koła .czy brak pierwszej amortyzacji którą stanowi własnie opona ...niewiem co lepsze katowac na prostej czy katowac niewzmocnione zawieszenie cywilnego modelu na naszych drogach
pozatym decydujac sie na 17 do codziennej jazdy proponuje zainwestowac od razu w drugi zestaw zeby miec na zmiane jak pierwszy bedzie w prostowaniu .
Ps ...trafiłes w tylko (!) 104 konnej xr2i mam własnie 14 i opony 185...rozsadnie prawda |
_________________ dużo fiest było ..jeszcze jakaś będzie |
|
|
|
 |
Matekk

|
Wysłany: 2 Mar 2008, 13:05
|
|
|
LOY napisał/a: | zastanów sie nad skutkami zwiekszenia masy nieresorowanej ... zwiekszenia bezwładnosci koła .czy brak pierwszej amortyzacji którą stanowi własnie opona |
Zastanów się nad skutkami nie zakładania kasku do chodzenia po chodniku... brak pierwszej amortyzacji podczas uderzenia się w głowe...
Dzięki za wyjaśnienie, zaraz wchodzę na fora tuningowe i uświadamiam wszystkich że powinni jeździć na 14"
Peace |
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

|
Wysłany: 2 Mar 2008, 13:43
|
|
|
przekonałes mnie jutro robie pimp my ride i kupuje 19 do Xr ki ...a szczerze pokaz prosze fotkę jak wyglada twoja Mk6 na 17 -tkach ciekaw jestem tej fiesty z której czerpiesz swoje doswiadczenia w tym temacie ..a co do wrazen to preferuje bezposrednie doznania wiec ..wyzszosc duzych i szerokich nad standartowym ogumieniem bedziesz mógł mi dowiesc w ...poznaniu na torze |
Ostatnio zmieniony przez LOY 3 Mar 2008, 03:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
cywek

|
|
|
|
 |
Magic [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Mar 2008, 00:23
|
|
|
Ja w swojej Fofi ma 15" 195x55 i jak sie czasem rozbrykam po bydgoskich drogach to wydaje mi sie jakbym wogole bez opon jezdzil. Tak wiec wybor jest ciezki ale ja chyba pozostalbym przy 15"
PS. a gałeczka w środeczu to od focusa ?? |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 52 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 3 Mar 2008, 00:39
|
|
|
Magic napisał/a: | PS. a gałeczka w środeczu to od focusa ?? | Odpowiem w imieniu Cywka - TAK, też mam taką |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Magic [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Mar 2008, 00:48
|
|
|
No to bede musial pomyslec nad zmiana galeczki bo mi sie BARDZO podoba |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 3 Mar 2008, 01:13
|
|
|
Jakby co, TU masz kilka fotek różnic między gałkami... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 |
|
|
|
 |
cywek

|
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

|
Wysłany: 5 Mar 2008, 02:02
|
|
|
ee kolega MATEKK gdzie te fotki twojego potwora na 17 -tkach ..wzbogaciły by topic ..uswiadomiły mnie ..przekonały cywka który teraz jest w kłopcie -męki wyboru ...fotki fotki |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 5 Mar 2008, 02:39
|
|
|
Matekk napisał/a: | www.oponytanio.pl - porównaj ceny 16" 45/205 i 17" 40/205 | Porównałem www.oponytanio.pl z www.felgi-opony.com -zdziercy i złodzieje, nie podawaj linków do drożyzny glab ,chyba że wrogowi...
Przykład:
oponytanio 373,70 zł
felgi-opony 353,65 zł
dodam, że felgi-opony komplet wysyłają gratis... |
 |
|
|
|
 |
Roka30 [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Mar 2008, 08:08
|
|
|
LOY napisał/a: | jesli myslisz ze 17 z oponami 205 przedłuza zycie cywilnej fiescie mk6 ...to masz chyba małe doswiadczenie albo bajkowe wyobrazenia ....zastanów sie nad skutkami zwiekszenia masy nieresorowanej ... zwiekszenia bezwładnosci koła .czy brak pierwszej amortyzacji którą stanowi własnie opona |
idąc tym tropem zakupiłem właśnie w oponytanio nowe kapciuszki Nokian H na aluski w rozmiarze 185/60r15 w cenie 199 za sztukę z wysyłką
zrezygnowałem z wariantu 195/50r15 na rzecz 185/60r15 ze wzglęgu na [cenzura] drogi w naszym kochanym kraju |
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

|
Wysłany: 5 Mar 2008, 10:59
|
|
|
Roka30 napisał/a: | [zrezygnowałem z wariantu 195/50r15 na rzecz 185/60r15 ze wzglęgu na [cenzura] drogi w naszym kochanym kraju |
smutne ...bo wszystkim nam zyczyłbym niemieckich dróg ..o bajecznej nawierzchni ..nieodczuwalnych torowiskach czy niskich krawezników ...niestety jesli zyjemy w polsce i uzywamy samochodu na codzien a nie na zloty to wizje tuningu trzeba przepuscici przez maszynke do miesa bolesnej rzeczywistowsci ..Najlepszy przykład tydzien temu odebrałem z prostowania moje dwie 14 calowe alusy na których smigam zimą ...alusy pogiałem paskudnie i przekosiłem w osi ...mimo ze na zime wybrałem pancerne ATS i rozsadne opony 175/65..na wyrwe przy osi o 150 cm długosci nie było mocnych ...i co z tego ze mam umiejetnosci kierowcy i 12 lat doswiadczenia ..w dziure wrypałem sie z pełna pramedytacja bo wybór miedzy wyrwa,poszarpanym poboczem i sznurem tirów z naprzeciwka wydawał sie prosty ....chciałbym zobaczyc jak wygladałyby lanserskie ,azurowe alusy 17 calowe zopona 40 po spotkaniu z taka dziura ...ja na uszkodzonych kołach dojechałem jeszce 200 km do domu ..podejzewam ze kolega mateek chwalacy 17 -tki zostałby na drodze ..albo co gorsze ...w rowie |
Ostatnio zmieniony przez LOY 5 Mar 2008, 12:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cywek

|
Wysłany: 5 Mar 2008, 12:36
|
|
|
LOY napisał/a: | mimo ze na zime wybrałem pancerne ATS i rozsadne opony 175/65..na wyrwe przy osi o 150 cm długosci nie było mocnych |
zimą to będę miał takie same parametry, z tym że będę jeździł na felgach stalowych, a na wiosnę-lato chciałbym przyodziać auto w 16tki, 40tki,
jeżdżę po stosunkowo dobrych nawierzchniach (zazwyczaj), choć wiadomo jedna zima (opady, przymrozki, rozwalony asfalt) potrafi to zmienić, więc myślę, że moja dupa to jakoś przeżyje a na dodatek uniknę wydatków na zawieszenie czy prostowanie felg,
jak się zapuszczę w nieznane to noga z gazu, przynajmniej takie są plany |
_________________ Ocena nauczyciela
Ocena szkoły
Opinie o nauczycielu |
|
|
|
 |
Matekk

|
Wysłany: 5 Mar 2008, 15:07
|
|
|
Roka30 napisał/a: | ee kolega MATEKK gdzie te fotki twojego potwora na 17 -tkach ..wzbogaciły by topic ..uswiadomiły mnie ..przekonały cywka który teraz jest w kłopcie -męki wyboru ...fotki fotki |
Czy gdzieś pisałem że w Fieście mam 17"? Widzę, że strasznie boli Cię to że musisz mieć małe felgi...
LOY napisał/a: | ....chciałbym zobaczyc jak wygladałyby lanserskie ,azurowe alusy 17 calowe zopona 40 po spotkaniu z taka dziura ...ja na uszkodzonych kołach dojechałem jeszce 200 km do domu ..podejzewam ze kolega mateek chwalacy 17 -tki zostałby na drodze ..albo co gorsze ...w rowie |
Znowu coś Cię boli... Widocznie 14" ładniejsze, nie powinienem rozmawiać na ten temat z moderatorem tuningu stylistycznego bo zapewne masz rację. Z Twoim podejściem wszyscy jeździliby na stalówkach z balonami, na szczęście tak nie jest.
Wiadomo, kupując 17" trzeba bardziej uważać, no ale coś za coś, można dokładać do samochodu różne pierdoły typu sportowe zderzaki, lampy itd. a bez dobrych felg i gleby i tak będzie wyglądać kiepsko... Możesz też zacząć odradzać Cywkowi 16" bo chce mieć profil 40
parzych73 napisał/a: | Matekk napisał/a:
www.oponytanio.pl - porównaj ceny 16" 45/205 i 17" 40/205
Porównałem www.oponytanio.pl z www.felgi-opony.com -zdziercy i złodzieje, nie podawaj linków do drożyzny glab ,chyba że wrogowi...
Przykład:
oponytanio 373,70 zł
felgi-opony 353,65 zł
dodam, że felgi-opony komplet wysyłają gratis... |
Nie mówiłem żeby porównywać ceny z innymi sklepami, tylko różnicę w cenie między konkretnymi 16" i 17"... (na opony tanio tez wysyłka gratis chyba już od 1 sztuki) |
|
 |
WooYownik
Prince of Rally Land 2010

Imię: T.
|
Wysłany: 5 Mar 2008, 16:36
|
|
|
moze i ladnie wyglada fiesta mk6 na 17" ale poza wygladem nic wiecej, do tego w silniku np 1.3 70 KM czy 1.25 75 KM .. to ja jednak za optymalny wybor uwazalbym 15 " ... w st mozna sie bawic w 17 " |
|
 |
|