Ogrzewanie Fiesta Mk6 |
Autor |
Wiadomość |
pawel182
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 9 Lut 2008, 00:41 Ogrzewanie Fiesta Mk6
|
|
|
Witam,
Pytanie z serii głupich czy jak kto woli typu "dobij mnie"
Czy to możliwe że przy rozgrzanym silniku (1.25) i spokojnej jeździe-tak po przejechaniiu ok 15-20km gdy odkrecimy maksymalnie gorące powietrze do wnętrze samochodu (dmuchawa na 3-4 biegu) i położymy ręke blisko wlotu powietrza to jest ono tak gorące że aż może parzyć? prawie jakby grzał suszka do włosów.
Fiestki mają aż tak wydajne grzanie czy może coś z chłodzeniem silnika nie tak i się przegrzewa? dodam tylko że wskaźnik temeperatury silnika pokazuje "NORM" czyli wszytsko OK.
Jakby mógł ktoś z Was zobaczyć u siebie i się podzielić wiedzą to będe bardzo wdzieczny.
Z góry dziękuję i pozdrawiam |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
królik [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2008, 02:34
|
|
|
Z tym że ludzie narzekają na słabe ogrzewanie się spotkałem, ale żeby narzekać na dobre grzanie??? to coś nowego---a jest wielu co by się z Tobą zamienilo. Zaobserwuj u siebie czy włącza Ci się wentylator, ewentualnie czy pracuje termostat i jeśli wszystko okaże się sprawne to ciesz się z wpełni sprawnego i niezanieczyszczonego układu chłodzenia. |
|
|
|
 |
pawel182
|
Wysłany: 11 Lut 2008, 18:02
|
|
|
hehe no roznie bywa jedni lubia chłodek inni ciepełko ale wszystko chodzi o troske autka a nie tam moje zachcianki
A tak swoja drogą to widze że na forum brak dobrych życzliwych ludzi (poza królikiem rzecz jasna ) z Mk6 co by sie mogli podzielić swoją opinią na moje pytanie.... :/ szkoda... bo liczyłem że tu spotkam fajnych ludzi i co jak co myślałem że tu najwięcej sie dowiem odnośnie Fiesty. Cóż... myliłem się :(
PS.odnośnie wentylatora co króliQ pytałeś... yyy...jakos nie przypominam sobie aby sie włączał... ale patrzyłem chłodnice łapką na czucie i góra chłodnicy ciepła a dół zimniutki-może dlatego że akurat dół chłodnicy jest odsłonięty i chłodzony powietrzem natomiast góra jest zasłonięta zderzakiem |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
Ostatnio zmieniony przez pawel182 11 Lut 2008, 18:08, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 11 Lut 2008, 18:06
|
|
|
pawel182 napisał/a: | A tak swoja drogą to widze że na forum brak dobrych życzliwych ludzi (poza królikiem rzecz jasna ) z Mk6 co by sie mogli podzielić swoją opinią na moje pytanie.... :/ szkoda... bo liczyłem że tu spotkam fajnych ludzi i co jak co myślałem że tu najwięcej sie dowiem odnośnie Fiesty. Cóż... myliłem się :( |
po prostu użytkowników mk6 jest jeszcze mało w stosunku do innych modeli, wiec równie dobrze mogłeś dostać 100 postów, które by gdybały co może być nie tak. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 11 Lut 2008, 20:07
|
|
|
Dziś sprawdziłem na 3-4 położeniu prędkości i na max grzaniu, powietrze jest bardzo ciepłe ale żeby parzyło, to nie powiedziałbym... Jeżeli wskaźnik pokazuje NORM, to nie przejmuj się, a po prostu nie odkręcaj grzania na maxa lub otwórz sobie szybę, jak Ci za gorąco... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
pawel182
|
Wysłany: 12 Lut 2008, 08:37
|
|
|
parzych73 napisał/a: | Dziś sprawdziłem na 3-4 położeniu prędkości i na max grzaniu, powietrze jest bardzo ciepłe ale żeby parzyło, to nie powiedziałbym... Jeżeli wskaźnik pokazuje NORM, to nie przejmuj się, a po prostu nie odkręcaj grzania na maxa lub otwórz sobie szybę, jak Ci za gorąco... |
Wielkie dzięki
A mam tylko jeszcze jedną prośbę jakbyś mógł sprawdzić: po przejechaniu jakiego dystansu wskaznik temperatury pokazuje połowe słupka czyli NORM? |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 24 Lut 2008, 19:35
|
|
|
pawel182 napisał/a: | po przejechaniu jakiego dystansu wskaznik temperatury pokazuje połowe słupka | Po przejechaniu ok. 3-5 km, po jakichś 3-5 minutach |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
WooYownik
Prince of Rally Land 2010

Silnik: Inny
Imię: T.
|
Wysłany: 24 Lut 2008, 20:04
|
|
|
W 1.3 tez leci gorace, fiesta bardzo wydajnie i szybko sie nagrzewa, nie odkrecalem na 3-4 ale na 2 po dluzszej chwili leci tez gorace powietrze i mozna saune robic w aucie Co do wskaznika temepratury srodek skali czyli normalna temperature osiaga u mnie w zaleznosci od panujacych temperatur na zewnatrz po przejechaniu 3-7 km.
Zamiast przejmowac sie tym jak grzeje fiesta mk6 lepiej sprawdz czy na tylnym "uszku" do holowania a dokladnie na spawach nie masz rdzy, ktora nalezaloby usunac na gwarancji jesli ja masz.:) |
|
 |
jk [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Lut 2008, 20:37
|
|
|
Witam! mam problem z ogrzewaniem w fieście'96 1.8D. Nie działa regulacja temperatury, po 10min jazdy w samochodzie robi się nieznośnie gorąco i nie ma możliwości wyłączenia grzania. Nawet przy wyłączonej dmuchawie i zastawionych wlotach powietrza w samochodzie jest bardzo gorąco. Układ sterujący ogrzewaniem wydaje się być w porządku (prąd jest). Czy może byc jakaś inna przyczyna dla której nie działa sterowanie temperatury?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pablo784
Imię: Paweł
|
Wysłany: 24 Lut 2008, 20:43
|
|
|
Potencjometr zepsuty pod maska za grodzią tam gdzie cały mechanizm wycieraczek jest mniej więcej na środku jest wtyczka wyciągnij ja tyle ze wtedy nie będzie wcale grzała |
|
|
|
 |
Marcin
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 24 Lut 2008, 20:45
|
|
|
Pablo784 napisał/a: | Potencjometr zepsuty pod maska za grodzią tam gdzie cały mechanizm wycieraczek jest mniej więcej na środku jest wtyczka wyciągnij ja tyle ze wtedy nie będzie wcale grzała |
Pablo tylko, że u Ciebie jest odwrotnie niż u reszty co i tak sprowadza się do tego że uwalony jest elektrozawór. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
Pablo784
Imię: Paweł
|