Pompa paliwa Mk3 1.1 gaznik rocznik 90 nie dziala? |
Autor |
Wiadomość |
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Sty 2008, 20:52 Pompa paliwa Mk3 1.1 gaznik rocznik 90 nie dziala?
|
|
|
mam problem z moja fiesta;/ mam mechniczna pompe paliwa napedzana prezez popychacz od walu, i pare dni temu bedac w tasie nagle obroty spadly i silnik przestal pracowac. juz nie odpalilem;/ iskra i wszystko jest ok, odkrecilem filtr powietrza i bezposrednio nalalem paliwa do gaznika, auto odrazu zalapalo. czy jest to wina
pompy czy moze jakis przewod jest zatkany? co zrobic? |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 31 Sty 2008, 23:25
|
|
|
odłącz zasilanie pompy od auta i podłącz rurką do butelki . wszystkiego się dowiesz .
Jeśli wcześniej śmiardziało paliwem to prawdopodobnie poszła membrana w pompie .
Wcześniej możesz odłączyć wąż z gażnika od paliwa i wsadzić do butelki i próbować odpalić powinna strzykać paliwem . jeśli strzyka to prawdopodobnie powiesił się pływak albo zawór iglicowy w gaźniku . |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 06:22
|
|
|
aa głupie pytanie na początek - Paliwo jest ?
Wiem że to siewydaje głupie ale czasami tak bywa że przy studenckim budżecie pływak wydaje się być wyżej niż jest i całość problemu zanika po nalaniu paliwa ( sprawdzone na włąsnej skórze ;-) ) Pamiętaj tylko że popychaczową pompką musisz nieźle podheblować zanim zaciągnie z baku paliwo . |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Lut 2008, 22:13
|
|
|
no wiec zrobiłem najpierw tak ze przedmuchałem trochę gaźnik podczyściłem i ku mojemu zdziwieniu auto zapaliło. jednak dlugo sie nie cieszyłem gdyż po 5 min zgasło. zdjąłem wężyk od pompy i sprawdziłem czy pompuje paliwo do butelki(wedle wskazówek) i okazało sie ze pompuje. wiec zacząłem podejrzewać że coś jest nie tak z gaźnikiem. wykręciłem go i dokładnie wyczyściłem. ten zawór iglicowy jest w calkiem dobrym stanie i nie zawiesza sie wiec wszystko ok z gaźnikiem. podłączyłem go na miejsce, kręcę silnikiem i nic. postanowiłem jeszcze raz sprawdzić tą pompę. odłączyłem przewód i sie okazało ze już pompa nie pompuje;/ kręciłem aż do momentu do póki akumulator nie padł z nadzieja ze może jednak coś poleci;/ czy jest możliwe ze coś zatyka pompę? wyczyścić ja jakoś i będzie oki? czy może juz do wymiany na nowa? |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
|
Wysłany: 3 Lut 2008, 23:38
|
|
|
ee będe nudny - a paliwo jest ? |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 4 Lut 2008, 02:08
|
|
|
jeśli jest paliwo jak trafnie pyta kolega to albo pękł wąż pod autem albo zapchała się studzienka w zbiorniku . Często jest tak że np jak auto długo stoi to koroduje końcówka rurki i rośnie na nim duży płat rdzy . weź butelkę z benzyną postaw koło silnika (na skrzyni) i zasil pompe rurką z butelki . i powrót zrób też do butelki . jeśli dysponujesz manometrem może być np taki do kół to utnij kawałek rurki ze starej dętki rowerowej na wentyle samochodowe wciśnij w rurkę wychodzącą z pompy i zakręć rozrusznikiem jeśli dobije ciśnienie 0,1-0,3 bara to wszystko jest ok i przyczyny trzeba szukać przed pompą (zbiornik - pompa) . możesz spróbować odpalić silnik z butelki . Uwaga na jedną rzecz zawsze kiedy manipulujesz przy wyjściu z pompy chroń oczy i bądź z dala od gorących rzeczy . paliwo nawet po 10 min przy sprawnej pompie nadal jest pod ciśnieniem i potrafi sobie prysnąć . jak zdjemujesz wąż zawsze zdejmuj krawędzią w stronę dołu i ostatnie ruchy przeprowadzaj powili i starannie . mi kiedyś paliwko wywaliło prosto w oczy i nie jest to za przyjemne uczucie . |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.