[MK3] Wymiana tulej belki tylniej - pojedyńczo czy parami |
Autor |
Wiadomość |
szerszen1202
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CLX
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 8 Paź 2006, 11:47 [MK3] Wymiana tulej belki tylniej - pojedyńczo czy parami
|
|
|
Witam mam pytanie czy jesli stuka mi tulejka na belce po jednej stronie auta to moge wymienic tylko ja czy musze wymienic dwie na raz |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 6 Mar 2010, 12:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dtm [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Paź 2006, 12:13
|
|
|
Uważam, że takie elementy wymienia się parami. A poza tym to za np 2tys km jak Ci się zacznie tłuc druga strona będzie Ci się chciało rozbierać znowu? |
|
|
|
 |
szerszen1202
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CLX
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 8 Paź 2006, 20:53
|
|
|
W sumie to masz wielka racje to tak jakbym chcial wymienic tylko jeden amortyzator (bez sensu) ale zalozylem glupiego posta przyznaje sie do tego |
|
|
|
 |
ciaastus [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Paź 2006, 22:25
|
|
|
szerszen1202 napisał/a: | masz wielka racje to tak jakbym chcial wymienic tylko jeden amortyzator |
Niezupełnie, amory to trochę inaczej. Tuleje powinno się wymieniać parami, ale tu nie ma pracy ich ( nie takiej szeroko rozumianej jak przy amorach). One po prostu trzymają sztywno belkę.
A jeśli nie wyjmujesz belki, tylko robisz to na aucie, to robota po jednej stronie jest taka sama jak i po drugiej. Więc po co wymieniać dobrą tuleję???
Chyba, że akurat masz kaskę i chcesz by było TIP-TOP. |
|
|
|
 |
Darekmk3

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 9 Paź 2006, 09:22
|
|
|
no nie wiem czy wymienisz tuleje w tylnej belce bez jej wyciągania...,w sumie wywalenie belki to nie duzo roboty i jak wymieniac to odrazu po obu stronach -jak jest wyciagnieta
pozdro |
_________________ mk3 rs1.3&futro 1.6 16v>ess1.6 16v>r19>mk3 1.4klima>a6 1.8t & mietek207d cdn?
www.fiesta-squad.prv.pl
www.fiesta-squad.forum.prv.pl
cos dla grupy jebax teoretix
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
ciaastus [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Paź 2006, 22:01
|
|
|
Darekmk3 napisał/a: | no nie wiem czy wymienisz tuleje w tylnej belce bez jej wyciągania |
To przeczytaj mój post na ten temat, bo mi się nie chce drugi raz. Darekmk3 napisał/a: | wywalenie belki to nie duzo roboty |
Tak, ale hamulce trzeba robebływać, no i belka jest na "fasolkach" przykręcona, bynalmniej u mnie. Więc albo dobrze zaznaczyć, albo geometria dochodzi. |
|
|
|
 |
Darekmk3

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 10 Paź 2006, 00:17
|
|
|
[quote="ciaastus"] Darekmk3 napisał/a: | en temat, bo mi się nie chce drugi raz. Darekmk3 napisał/a: | wywalenie belki to nie duzo roboty |
Tak, ale hamulce trzeba robebływać, no i belka jest na "fasolkach" przykręcona, bynalmniej u mnie. Więc albo dobrze zaznaczyć, albo geometria dochodzi. |
załozyciel topicu ma mk3 nie musisz mi mowic ile jest roboty ze sciaganiem tylnej belki bo robilem to w zimie tego roku z musu mialem otwarty garaz i bylo -15st hehe bo zmienial z seryjne belki na ta ze stabilizatorem i przy okazji nizsze sprezyny,gemoetria sie nie powali bo ona jest przykrecana tylko w jednej pozycji -nie reguluje sie tam nic... zreszta zrobilem na niej ponad 20tyskm od tego czasu i z oponami nic sie nie dzieje i dobrze sie trzyma drogi -nie sciaga auta ani nic z tych rzeczy -poprostu mowimy o tulejkach i belce w mk3 a nie w mk4 -bo w mk4 wiem ze sa inne mocowania amorkow z tylu do belki ale w inne roznice sie nie wgłebialem ...
pozdro
[ Dodano: Wto Paź 10, 2006 00:19 ]
a jesli chodzi o wymiane tuleji w belce ktora jest zamontowana -to ja bym sie tego nie podjąl -moze za cienki jestem ale ciezko by bylo tam cos zdzialac
pzodro |
_________________ mk3 rs1.3&futro 1.6 16v>ess1.6 16v>r19>mk3 1.4klima>a6 1.8t & mietek207d cdn?
www.fiesta-squad.prv.pl
www.fiesta-squad.forum.prv.pl
cos dla grupy jebax teoretix
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
ciaastus [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Paź 2006, 21:14
|
|
|
Darekmk3 napisał/a: | ona jest przykrecana tylko w jednej pozycji -nie reguluje sie tam nic. |
Reguluje się tak jak napisałem "na fasolkach"(W MK 4). Chyba, że w MK3 nie. Ale nie sądzę. Nie wiem zresztą, nie bede się modrzył.
Darekmk3 napisał/a: | a jesli chodzi o wymiane tuleji w belce ktora jest zamontowana -to ja bym sie tego nie podjąl |
Podjąłbyś się, podjął.
Ja uzywałem ściągacza do łożysk i paru "narzędzi specjalnych"
W jeden weekend prawa strona, w następny lewa. 3 godziny i po sprawie.
Pozdro! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.