filtr stożkowy w mk4 |
Autor |
Wiadomość |
kaczoro
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Flair
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Bartosz
Wiek: 40 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 391 Skąd: Jastrzębie/Krk
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 20:53 filtr stożkowy w mk4
|
|
|
Witam! Ma ktos zamontowany taki filtr w 1.25 zetec??? Chcialbym takowy zamontowac ale zauwazylem, ze w obudowie filtra, którą wypadałoby usunąć przed zamontowaniem stożka, jest czujnik temperatury powietrza :/ Czy odłączenie tego czujnika wiąże sie z jakimis problemami w pracy silnika?
Pozdro!
 |
|
|
|
 |
xr2fun
Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 20:58
|
|
|
Jasne, że tak |
|
|
|
 |
SteiN [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 21:08
|
|
|
a nielepiej wkladke sportowa wsadzic..??
z doswiadczen wlasnych i znajomych w malych silnikach wkladka duje duzo lepszy efekt...
stozek jedynie daje ladniejszy dzwiek silnika.. i jesli wsadzisz go w orginalne miejsce gdzie normalny filt to napewno niebedzie zdawal egzaminu.
pozdrawiam! |
|
|
|
 |
kaczoro
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 21:14
|
|
|
Slyszalem, ze te wkladki nie sa wiele warte wiec odpada takie rozwiazanie. A co sadzicie o zestawie K&N dedykowanym specjalnie do mojego modelu fiestki?
http://sklep.tuning.pl/pr...d=61&d_id=94718 |
|
|
|
 |
SteiN [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 21:19
|
|
|
a od kogos lyszales ..??
ja osobiscie bylem swiadkiem wykresu auta na hamowni stadard pozniej stozek pozniej wkladka a i o wkladce tez mam na mysli K&N
twoje decyzja ale jek chcesz to popytaj w roznych firmach co bardziej zdaje egzamin w MALYCH silnikach
a co do stozka to raczej musisz go gdzies na dole zamontowac aby on mial jak najwiecej zimnego powietrza, montujac go w miesjce orginalne filtra bedzie dostawa cieple a to juz blad:) |
|
|
|
 |
kaczoro
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 21:25
|
|
|
Poprostu slyszalem taka opinie co do wkladek, ale skoro mowisz, ze masz dane poparte wykresami to zmienie zdanie. Co do stożka w miejscu fabrycznego filtra to jest tam taki dolot zimnego powietrza poprowadzony spod auta (taka plastikowa rurka). Juz sam nie wiem, zrobie jeszcze rozeznanie Nie chodzi mi o jakas poprawe osiagow bo wiem, ze tego nie osiagne poprzez zamontowanie sportowej wkladki lub stożka... |
|
|
|
 |
SteiN [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 21:36
|
|
|
ja ci powiem tak ta rurke to zamalo najlepiej jak stozek ma bezposrednie zimne powietrze, czyli zamontowac go nisko, bo od gory to tak czy siak bedzie lapal cieple powietrze z silnika, co do poprwienia to powiem ci ze na wkladce auto lepiej wkreca sie na obroty a to jest sprawdzo ne na samochodzie gdzie byla skrzynia automat i silnik 1,2 16V roznica masakryczna byla |
|
|
|
 |
ruskm

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Trend
Silnik: 1.0/80KM
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 21:52
|
|
|
Ja gdzies czytalem ze jak sie zaklada storzek ktory jest czyms wysmarowany(chyba jakims woskiem sie naciera)
to drobiny wosku leca do silnika i jezeli jest przeplywomierz pewnego typu(chyba wagowy) to sie na druciku osadza to co z filtra leci i go okleja a puzniej zle parametry komp odczytuje...
Chyba w ktoryms auto swiecie albo motorze to bylo ... |
_________________ Fiesta MK4 Deutsche Post//
Corolla E12 1,4vvt-i Terra
Fiesta VII 1,25 Trend
Fiesta VII lift 1,25 Trend
Focus MK II FL 1,6 TDCI 90DPF Trend+Silver X
Fiesta VII lift 5d 1.0 Trend + Gold X
Focus MK III 1,6 TDCI 95 Ambiente
Focus MK III FL 1,5 TDCI 95 Trend+ Gold X+Seat |
|
|
|
 |
SteiN [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 22:00
|
|
|
yhm pierwsze slysze zeby stozek czyms sie nacieralo... z tego jak ja widzielm jak zakladaja to on fabrycznie jest tlusty , ale niczym sie nienaciera:) |
|
|
|
 |
ruskm

|
Wysłany: 9 Lut 2006, 22:09
|
|
|
Przy czyszczeniu sie chyba powinno natluszczac? Nie wiem nigdy nie mialem zamiaru go zakladac, ale jak sam powiedziales fabrycznie jest tlusty moze tez o to chodzilo wiem ze niby cos leci |
Fiesta VII 1,25 Trend
|
|
|
 |
SteiN [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 22:11
|
|
|
zgadza sie przy czyszczeniu sie natluszcza specjalnym olejem:) ale nie woskiem, i ten olej niejest szkodzliwy dla silnika |
|
|
|
 |
ruskm

|
Wysłany: 9 Lut 2006, 22:14
|
|
|
ale jezeli jest ten olej i sie osadzi na tym przeplywomierzu?
w 1,25 jest drucik czy klapka? bo slyszalem ze takie typy sa jak klapka to nieszkodzi a jak drucik do przeszkadza |
Fiesta VII 1,25 Trend
|
|
|
 |
SteiN [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lut 2006, 22:17
|
|
|
z tego co wiem to wlasnie jest klapka, ale tez dobry filtr stozkowy ma woje filtry anty pylowe itp, wiec jeslli jest drucik to tez niepowinno byc zadnego problemu. |
|
|
|
 |
zefir

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Piotruś
Wiek: 39 Dołączyła: 30 Wrz 2004 Posty: 1562 Skąd: Łódź/Ozorków
|
Wysłany: 12 Cze 2006, 17:37
|
|
|
sorki ze odswiezam temat, ale moja fiesta 1,25 uniewaznia teorie Steina
polecam zestaw k&n 57i kazdemu posiadaczowi zeteca 1,25 i 1,4 w mk4 i mk5
pozdrawiam
p.s. montaz jest ciut popieprzony, a poprawnie zamontowana rurka w zestawie ze zderzaka daje wystarczajaco duzo zimnego powietrza |
|
|
|
 |
Intruder [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Cze 2006, 19:13 Re: filtr stożkowy w mk4
|
|
|
kaczoro napisał/a: | Witam! Ma ktos zamontowany taki filtr w 1.25 zetec??? Chcialbym takowy zamontowac ale zauwazylem, ze w obudowie filtra, którą wypadałoby usunąć przed zamontowaniem stożka, jest czujnik temperatury powietrza :/ Czy odłączenie tego czujnika wiąże sie z jakimis problemami w pracy silnika?
Pozdro!
[url=http://img155.images....th.jpg]Obrazek[/URL] |
montując stożek wcale nie musisz rezygnować z tego czujnika... montując dedykowany stożek K&N ma on otwory zarówno na odme i czujnik temperatury. Jeśli natomiast chcesz zamontować inny stożek niefirmowy to szukaj takiego który będzie miał gumowy spód, wtedy bezproblemu zrobisz sobie otwór na czujnik a na odme kup sobie malutki gustowny filterek bawełniany |
|
|
|
 |
doogi [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Cze 2006, 19:38
|
|
|
wkład będzie najlepszym rozwiązaniem jednak dla ciebie.
z wykresów na hamowni (a widziałem sporo) moge powiedzieć ze mają prawie takie same wlasciwości (próg błędu hamowni) wiec po co zakładać jakieś shit z którym trzeba kombinować jak ma sie prosto i wygodnie... |
|
|
|
 |
kaczoro
|
Wysłany: 13 Cze 2006, 01:10
|
|
|
Tak więc mam zamontowaną wkładkę K&N i z moich subiektywnych wrazen to auto sie lepiej zbiera z trzeciego biegu od 3tys obr/min (tzn na seryjnym filtrze nie jest to az tak odczuwalne). Jedyne co mi sie nie podoba to, ze od około 4900obr /min (szczegolnie czwarty bieg) jest wyczuwalny jakby spadek mocy, wprawdzie baaaardzo minimalny, ale troche to dziwne... chyba, ze to mi sie tak tylko wydaje
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Bad_Boy__Zabrze

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Adrian
|
Wysłany: 21 Wrz 2006, 22:36 Re: filtr stożkowy w mk4
|
|
|
kaczoro napisał/a: | jest czujnik temperatury powietrza :/ Czy odłączenie tego czujnika wiąże sie z jakimis problemami w pracy silnika?
|
a tak wogole to co to za czujnik i do czego sluzy ? wiem, ze troche lamerskie pytanie |
_________________ http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=42523 Ford Fiesta mk4 1.4 Zetec-S (była)
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=43628 VW Polo Classic 1.6 (jest)
 |
|
|
|
 |
Korton [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Paź 2006, 08:33
|
|
|
Ja u siebie zamontowalem wkladke K&N (latwy montarz, bez przerabiania), znaczacej jakiejs roznicy nie ma, no ale czego mozna sie spodziwac po jakims filtrze. Do takiej wkladki jak i stozka potrzebny zestaw K&N: srodek czyszczacy i olej by pozniej natluscic filtr - oczywiscie nowy juz jest natluszczony, ale przyda sie przy kolejnych czyszczeniach. |
|
|
|
 |
|