Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:17 |
Problem z centralnym. |
Autor |
Wiadomość |
KoRcZuS [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Sie 2006, 11:00 Problem z centralnym.
|
|
|
Witam. Mam problem z centralnym zamkiem na pilota, jakis czas temu cos mi sie zjebalo i nie otwieral mi lewych drzwi, tzn czasami otworzyl, czasami dopiero za drugim razem, prawe zawsze sie otwieraly, po jakims czasie przestal wogole otwierac i lewe i prawe, jak chcialem zamknac to wszystko ok, ale przy otwieraniu silowniki wogole niereagowaly...
wymienilem cala centralke na nowa, wlacznie z silownikami, kablami itd... i jest to samo co bylo na poczatku, czyli nie otwiera lewych drzwi, raz otworzy za chwile nie otworzy...
wie ktos co to moze byc za przyczyna?
myslalem ze cos mam zle w instalacji bo pierwsza centralke jaka kupilem byla na 4 drzwi, i znajomy ktory mi zakladal wycinal niektore kable, myslalem ze moze cos pomieszla i zle popodlaczal, dlatego kupilem nowa centralke na 2 drzwi zeby wszystko podlaczyc od poczatku tak jak powinno byc, no ale problemu to nie rozwiazalo... |
|
|
|
 |
PINISLAV

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 9 Sie 2006, 12:59
|
|
|
Sprawdź akumulator!!! |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Sie 2006, 13:16
|
|
|
wogole to oryginalna forda? |
|
|
|
 |
Leo82
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Leszek
|
Wysłany: 9 Sie 2006, 13:40
|
|
|
Napisz jakie to są siłowniki (oryginalne czy uniwersalne) i w jaki sposób masz je podłączone (do kaset czy do cięgna) ?? |
|
|
|
 |
KoRcZuS [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Sie 2006, 14:54
|
|
|
Silowniki uniwersalne, podlaczone pod klamke, w sposob jaki ktos kiedys opisywal na forum... Dlugi czas wszystko chodzilo dobrze bez zarzutow tylko teraz ostatnio cos sie popieprzylo... myslalem ze to wina centralki, ze cos w module nawalilo wiec wymienilem na nowa, ale okazuje sie ze przyczyna lezy gdzie indziej... tylko gdzie skoro wszystko wymienione a problem pozostal?? |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Sie 2006, 14:58
|
|
|
Ja bym dokladnie oczyscil zamki i sprawdzil aku. Z jednej strony te silowniki sa slabe jesli podpinasz do klamek, z drugiej strony skoro dzialalo a teraz nie dziala to nie wiem... |
|
|
|
 |
KoRcZuS [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Sie 2006, 14:58
|
|
|
aha teraz mi sie przypomnialo... nie wiem czy to moze miec wplyw na dzialanie centralki, ale nie moge drzwi od kierowcy otwierac za pomoca kluczyka, zamek mam zepsuty (przyp. moda), zamknac sie da ale otworzyc ni cholery... no i w sumie silownik tez zamykac zamyka ale otwierac czasami nie chce, wiec moze to jest przyczyna?? |
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 9 Sie 2006, 15:11, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 10 Sie 2006, 08:13
|
|
|
jaczylibodzio napisał/a: | wogole to oryginalna forda? | Dziwne pytanie... Od kiedy to w mk3 byl oryginalny central na pilota?
Ja bym sprawdził kable przy przejściu drzwi-buda - może tam coś siadło po czasie i nie za bardzo łączy. |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
jaczylibodzio [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Sie 2006, 09:22
|
|
|
Cytat: | Dziwne pytanie... Od kiedy to w mk3 byl oryginalny central na pilota?
| Nie chodzilo mi o fieste... |
|
|
|
 |
KoRcZuS [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Sie 2006, 10:35
|
|
|
jackrzec napisał/a: | Ja bym sprawdził kable przy przejściu drzwi-buda - może tam coś siadło po czasie i nie za bardzo łączy. |
Jak juz wyzej pisalem, kable sa wszystkie wymienione na nowe, takze ten problem odpada. Wszystko jest nowe cala centralka ale problem pozostaje, czyli wychodzilo by na to ze przyczyna tkwi gdzies poza ukladem centralki, tylko gdzie |
|
|
|
 |
silvercar

Wersja: CL
|
Wysłany: 10 Sie 2006, 16:56
|
|
|
A po podłączeniu innych siłowników problem jest ten sam? I jak zachowują się siłowniki przy zamykaniu i otwieraniu drzwi. Jak długo po zamknięciu/otwarciu jeszcze pracują. Może masz ustawiony zbyt długi czas pracy siłowników. Przy centralce na zamku jest to niwelowane przez sprężynkę z zamka, ona powoduje że siłownik się nie zatrzymuje po zamknięciu tylko dochodzi do skrajnych pozycji... |
_________________ ~~~~~~~~~~~~~~~~ |
|
|
|
 |
PINISLAV

|
Wysłany: 10 Sie 2006, 20:26
|
|
|
U niego może być taki problem że trzpień siłownika sie wraca zamiast zostać na miejscu i dzwi w czasie podawania napięcia przez centralke do siłownika są otwarte a z chwilą zaniku napięcia drzwi sie zamykają(trzpień wraca do pozycji wyjściowej).
Przeprowadź mały test :
Stań przy drzwiach naciśnij przycisk do otwierania i pociągnij energicznie za klamkę musisz to zrobić niemal równocześnie(najpierw przycisk puźniej klamka) .
Będziesz wtedy miał pewność czy to błąd przy zakładaniu siłowników czy rzeczywiście masz popsuty zamek.
Ja przy zakładaniu siłownikółw w swojej fieścine troche sie nagłowkowałem ale uadało mi sie, po częsci kożystając z patentów kolegów z forum.jak chcesz to wrzuce foty z załozonymi siłownikami. |
|
|
|
 |
Leo82
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Leszek
|
Wysłany: 10 Sie 2006, 23:04
|
|
|
Na moje to problem tkwi w klamkach (bo tam sa podlaczone druciki od silownikow)
obcieraja za bardzo o plastiki i wariuja (ja tak mialem jak zaczalem montowac silowniki u siebie). Jesli wszystko tam chodzi sprawnie to sprobuj przesmarowac linki.
W przeciwnym razie pozostaje zakup mocniejszych silownikow.
Powodzenia |
|
|
|
 |
KoRcZuS [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Sie 2006, 09:34
|
|
|
Probowalem smarowac linki, zamki itd... i nic. Ale patrzalem co sie dzieje przy odslonietym silowniku i sprawa wyglada tak ze on czasami daje rade i przepchnie ta klamke a czasami nie daje rady. Musze zobaczyc co sie bedzie dzialo z mocniejszym silownikiem, ale sadze ze bedzie dzialal.
Dziwi mnie tylko ze z prawej strony silownik dziala bez zarzutow, no i ten lewy kiedys tez chodzil i nie byl za slaby a teraz wyraznie widac ze nie daje sobie rady z ta klamką.
Mam pytanie czy silownik 6kg jest tej samej wielkosci? zeby nie bylo ze pozniej nie zaloze tapicery bo bedzie wystawal? |
|
|
|
 |
PINISLAV

|
Wysłany: 15 Sie 2006, 12:38
|
|
|
Zrób foty mocowania siłowników, a 6-tki nie powinny być większe. |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 16 Sie 2006, 06:47
|
|
|
6 kg są trochę grubsze |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
Rafal1504 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Sie 2006, 14:56
|
|
|
Miałem podobny problem tylne drzwi zamykał centralny ale otworzyc nie dawał rady, WD-40 spryskałem cały mechanizm zamka (od środka w drzwiach) i działa. |
|
|
|
 |
KoRcZuS [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Sie 2006, 19:20
|
|
|
jackrzec napisał/a: | 6 kg są trochę grubsze |
Kurrr... zeby mi tapicerka weszla
Rafal1504 napisał/a: | Miałem podobny problem tylne drzwi zamykał centralny ale otworzyc nie dawał rady, WD-40 spryskałem cały mechanizm zamka (od środka w drzwiach) i działa. |
Dalem WD ale nic nie dalo, zamowilem juz 6kg silowniki, i mam nadzieje ze to rozwiaze problem.
[ Dodano: Pon Sie 21, 2006 12:10 ]
Zalozylem silownik 6kg http://www.allegro.pl/ite...6kg_uciagu.html wszystko dzialalo bez zarzutow. Wczoraj ide do auta i znowu to samo, nie wiem co jest grane... ale zauwazylem ze tak sie robi gdy samochod stoi na sloncu i lewe drzwi sie nagrzewaja, moze to jest przyczyna...? Bo z rana nigdy tak sie nie dzieje, jak stoje w garazu to tez jest ok, a jak na dworze i w pelnym sloncu to silownik siada. |
|
|
|
 |
|