Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:17 |
CB Radio |
Autor |
Wiadomość |
FG [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Cze 2006, 19:18 CB Radio
|
|
|
Witam
Chcialbym zamontowac CB w Fiescie, z podlaczeniem nie bedzie problemu, ale pytanko...
Gdzie i w ktorym miejscu ?
Moze ktos z was ma juz cb lub jakies fotki gdzie to zamontowal ? Bylbym bardzo wdzieczny,
bo glowie sie nad modelem radia, slyszalem ze unideny sa bardzo wąskie i mieszcza sie w miejsce gdzie sa bezpieczniki.
Pomozcie, doradzcie
Artur
PS. Jesli w zlym dziale... to prosze nie kasujcie, tylko przeniescie Z gory thnx |
|
|
|
 |
odyniec

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: B.
Wiek: 39 Dołączył: 07 Sie 2005 Posty: 1610 Skąd: Merzdorf
|
Wysłany: 16 Cze 2006, 19:52
|
|
|
niewiem czy masz ta poleczke przy skrzyni biegow co sa w modelach 94-96, ale ja tam myslalem aby u siebie wstawic CB wlasnie w ta poleczke, na dole tam troszke miejsca jest.
przy bezpiecznikach tak troszke dupowato z miejscem jest... a tam pozatym to nie bardzo jest gdzie w fiescie to umiescic. |
_________________ Model: Ford Fiesta mk6 `05 Wersja: ST Silnik: 2.0i (5) (150kkm)
Model: BMW 3 e46 `01 Wersja: ? Silnik: 2.2i (5) (270kkm) |
|
|
|
 |
silvercar

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 16 Cze 2006, 21:27
|
|
|
Kolego nie daj się nabrać na Alana 100+ to ustrojstwo zniszczyło mi nerwy. Najlepiej Uniedena 520 xl a montaż pod konsolą główną a nad półką przy skrzyni. Uchwyt mocujesz od spodu konsoli. Planuje tam umieścić radyjko. Wypełni lukę A kable poprowadzisz w konsoli gównej. Łatwy dostęp do radyjka to bardzo ważna sprawa. Regulacja musi być łatwo dostępna bo co pogoda to inny odbiór i co wioska to inne zakłucenia Co ważne antenka większa niż 150 cm bo mniejsze to straszne badziewie. Polecam antenkę President Maryland, ma na prawdę dobry odbiór i nadawanie. |
_________________ ~~~~~~~~~~~~~~~~ |
|
|
|
 |
FG [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Cze 2006, 06:59
|
|
|
Macie racje praktycznie ciezko wcisnac CB gdzies w Fiescie, ale wczoraj kobieta podsunela mi pomysl wstawienia tego w schowek, a przekonaly mnie takie argumenty jak:
Za:
- nikt sie tym szczegolnie nie zainteresuje bo nie bedzie tego widac
- jest w nim sporo miejsca i nie trzeba sie przejmowac mocowaniem
- kable mozna odprowadzac nie wiercac i nie tnac nic (zaslepka plastikowa u gory)
Przeciw był tylko jeden:
- trzeba do regulacji otwierac schowek
Nad umieszczeniem w miejscu bezpiecznikow i konsoli srodkowej tez myslalem, bo slyszalem ze unideny faktycznie sa wąskie na szerokosc i zajmuja malo miejsca, ale szybko doszedlem do wniosku ze jak popielniczka przeszkadza w takim miejscu to co dopiero regulacja CB.
Napewno wpadnie tez tu ktos i wysle posta probojac wybic mi CB z glowy,tyle ze ja fiesta jezdze sporo i decyzja już zapadła
Mam jeszcze pytanko silver, odnosnie anteny i unidena... warto kupowac z allegro zestaw z antena ? czy raczej kompletowac osobno elementy ? bo w tych zestawach to maryland nie widzialem
Z gory thnx |
|
|
|
 |
silvercar

|
Wysłany: 18 Cze 2006, 12:36
|
|
|
Wszystko jedno. I tak będziesz musiał zestroić antenkę z radyjkiem, żeby nie uszkodzić sprzętu. Najlepiej poszukaj gdzieś tani serwis w okolicy. Dodatkowe koszty to jeżeli antenka nie ma dodanego wtyku (ok 6zł) uchwyt do antenki (25 - 50zł) NIE KUPÓJ MAGNESÓWEK znacząco ograniczają zasięg i jakość odbioru, strojenie 20 -30zł. Powodzenia i szerokości |
|
|
|
 |
Paweł F
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
Wiek: 49 Dołączył: 27 Paź 2005 Posty: 71 Skąd: Międzychód
|
|
|
|
 |
silvercar

|
Wysłany: 19 Cze 2006, 19:00
|
|
|
Co do pomysłu z montowaniem w schowku to jeszcze jeden punkt na nie: głośnik odsłuchu i grucha nadawania... jak zamierzasz korzystać z CB jak nie będziesz nic słyszał i co pytanie to otwieranie schowka... |
|
|
|
 |
xr2fun
Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
|
Wysłany: 19 Cze 2006, 22:01
|
|
|
Miejsce zawsze można znaleźć np. na tunelu srodkowym od strony pasażera. Głośnik można zastosować zewnętrzny ( każde radio ma takie wyjście ). Co do typu radia się nie wypowiadam jakie kupić bo jest to decyzja indywidualna. Dobre CB radio powinno posiadać Sqelch, Rf -gain, Mic-gain i filtr. Są to radia ze sredniej i wyzszej półki. Dla komfortu klawisze powinny być podświetlane. Jeżeli ktoś chce mieć pożytek z takiego sprzętu w aucie naprawdę warto dołorzyć jakąś stówę i nie mieć problemu z zakłoceniami. W Polsce pracuje się w modulacji AM dlatego również ważną sprawą jest mikrofon ( wzmocnienie + echo + ewent. roger beep ). Antena dobrze zestrojona nie robi problemów a długość zaczyna się od 1,5m. Najlepszy efekt - dziura na środku dachu i porządna masa. Antenę bez problemu można sobie zestroić zakupując SWR miarkę. Wynik w granicach 1,3-1,6 na bokach podstawowej czterdziestki jest b. dobry. Ostatnio kupiłem dużo "radyjek" do zamontowania w swoich autach ( dwa nowe i parę uzywanych ) są to egzemplarze z różnych półek jakościowych zobaczymy, które są najlepsze do mobili.
Miałem kiedyś Cb Alana 555, 87 i 27 jednak PAR zmusil mnie do sprzedaży przez głupie przepisy ( radio imiennie przypisane ) i sprzedałem za grosze cały sprzęt czego teraz żałuję! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.