Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: szynszyl
1 Lis 2008, 20:17
CB Radio
Autor Wiadomość
FG
[Usunięty]

Wysłany: 16 Cze 2006, 19:18   CB Radio

Witam

Chcialbym zamontowac CB w Fiescie, z podlaczeniem nie bedzie problemu, ale pytanko...
Gdzie i w ktorym miejscu ?

Moze ktos z was ma juz cb lub jakies fotki gdzie to zamontowal ? Bylbym bardzo wdzieczny,
bo glowie sie nad modelem radia, slyszalem ze unideny sa bardzo wąskie i mieszcza sie w miejsce gdzie sa bezpieczniki.

Pomozcie, doradzcie :)

Artur

PS. Jesli w zlym dziale... to prosze nie kasujcie, tylko przeniescie :) Z gory thnx

odyniec 

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: B.
Wysłany: 16 Cze 2006, 19:52   

niewiem czy masz ta poleczke przy skrzyni biegow co sa w modelach 94-96, ale ja tam myslalem aby u siebie wstawic CB wlasnie w ta poleczke, na dole tam troszke miejsca jest.
przy bezpiecznikach tak troszke dupowato z miejscem jest... a tam pozatym to nie bardzo jest gdzie w fiescie to umiescic.

silvercar 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1i/50KM
Wysłany: 16 Cze 2006, 21:27   

Kolego nie daj się nabrać na Alana 100+ to ustrojstwo zniszczyło mi nerwy. Najlepiej Uniedena 520 xl a montaż pod konsolą główną a nad półką przy skrzyni. Uchwyt mocujesz od spodu konsoli. Planuje tam umieścić radyjko. Wypełni lukę :) A kable poprowadzisz w konsoli gównej. Łatwy dostęp do radyjka to bardzo ważna sprawa. Regulacja musi być łatwo dostępna bo co pogoda to inny odbiór i co wioska to inne zakłucenia :-P Co ważne antenka większa niż 150 cm bo mniejsze to straszne badziewie. Polecam antenkę President Maryland, ma na prawdę dobry odbiór i nadawanie.

FG
[Usunięty]

Wysłany: 18 Cze 2006, 06:59   

Macie racje praktycznie ciezko wcisnac CB gdzies w Fiescie, ale wczoraj kobieta podsunela mi pomysl wstawienia tego w schowek, a przekonaly mnie takie argumenty jak:

Za:
- nikt sie tym szczegolnie nie zainteresuje bo nie bedzie tego widac
- jest w nim sporo miejsca i nie trzeba sie przejmowac mocowaniem
- kable mozna odprowadzac nie wiercac i nie tnac nic (zaslepka plastikowa u gory)

Przeciw był tylko jeden:
- trzeba do regulacji otwierac schowek :)

Nad umieszczeniem w miejscu bezpiecznikow i konsoli srodkowej tez myslalem, bo slyszalem ze unideny faktycznie sa wąskie na szerokosc i zajmuja malo miejsca, ale szybko doszedlem do wniosku ze jak popielniczka przeszkadza w takim miejscu to co dopiero regulacja CB.

Napewno wpadnie tez tu ktos i wysle posta probojac wybic mi CB z glowy,tyle ze ja fiesta jezdze sporo i decyzja już zapadła :P

Mam jeszcze pytanko silver, odnosnie anteny i unidena... warto kupowac z allegro zestaw z antena ? czy raczej kompletowac osobno elementy ? bo w tych zestawach to maryland nie widzialem :)

Z gory thnx ;)

silvercar 

Wysłany: 18 Cze 2006, 12:36   

Wszystko jedno. I tak będziesz musiał zestroić antenkę z radyjkiem, żeby nie uszkodzić sprzętu. Najlepiej poszukaj gdzieś tani serwis w okolicy. Dodatkowe koszty to jeżeli antenka nie ma dodanego wtyku (ok 6zł) uchwyt do antenki (25 - 50zł) NIE KUPÓJ MAGNESÓWEK znacząco ograniczają zasięg i jakość odbioru, strojenie 20 -30zł. Powodzenia i szerokości ;)

Paweł F 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
Wysłany: 18 Cze 2006, 15:00   

a tu macie informacje z forum focusa:
http://forum.focusklubpol...70fd2b2b135e328

silvercar 

Wysłany: 19 Cze 2006, 19:00   

Co do pomysłu z montowaniem w schowku to jeszcze jeden punkt na nie: głośnik odsłuchu i grucha nadawania... jak zamierzasz korzystać z CB jak nie będziesz nic słyszał i co pytanie to otwieranie schowka...

xr2fun 

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
Wysłany: 19 Cze 2006, 22:01   

Miejsce zawsze można znaleźć np. na tunelu srodkowym od strony pasażera. Głośnik można zastosować zewnętrzny ( każde radio ma takie wyjście ). Co do typu radia się nie wypowiadam jakie kupić bo jest to decyzja indywidualna. Dobre CB radio powinno posiadać Sqelch, Rf -gain, Mic-gain i filtr. Są to radia ze sredniej i wyzszej półki. Dla komfortu klawisze powinny być podświetlane. Jeżeli ktoś chce mieć pożytek z takiego sprzętu w aucie naprawdę warto dołorzyć jakąś stówę i nie mieć problemu z zakłoceniami. W Polsce pracuje się w modulacji AM dlatego również ważną sprawą jest mikrofon ( wzmocnienie + echo + ewent. roger beep ). Antena dobrze zestrojona nie robi problemów a długość zaczyna się od 1,5m. Najlepszy efekt - dziura na środku dachu i porządna masa. Antenę bez problemu można sobie zestroić zakupując SWR miarkę. Wynik w granicach 1,3-1,6 na bokach podstawowej czterdziestki jest b. dobry. Ostatnio kupiłem dużo "radyjek" do zamontowania w swoich autach ( dwa nowe i parę uzywanych ) są to egzemplarze z różnych półek jakościowych zobaczymy, które są najlepsze do mobili.
Miałem kiedyś Cb Alana 555, 87 i 27 jednak PAR zmusil mnie do sprzedaży przez głupie przepisy ( radio imiennie przypisane ) i sprzedałem za grosze cały sprzęt czego teraz żałuję!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi