|
Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:17 |
Dziwne skoki napięcia (chyba) |
Autor |
Wiadomość |
NATHAN [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Cze 2006, 01:09 Dziwne skoki napięcia (chyba)
|
|
|
Witam Panowie
Otóż od początku posiadania przeze mnie fiesty czyli już od jakiegoś pół roku mam jakieś dziwne skoki wskazówki obrotka,paliwa oraz temperatury...
otóż przy włączaniu jakichkolwiek odbiorników prądu,a głównie świateł i ogrzewania,wskazówka obrotka skacze o kilkaset obrotów,przykładowo mając 3 tys. rpm i włączając światła nagle ma 3500,a gdy włącze dmuchawę to dzieje się to samo,i w zależności od stopnia nawiewu (1,2,3) skoki wskazówki obrotka są większe,powiedzmy jak włącze nawiew na 1 to rosną o 300 rpm,jak na 2 to o 600 a jak na 3 to prawie o 1000 rpm...
podobnie jak jadę np. na światłach i przegazuje to wskazówka wchodzi na obroty skokami i skokami schodzi...
nie wiem co jest grane...
myślałem że może brak lub uszkodzony kondensator na altku ale to pewnie raczej będzie jakaś grubsza sprawa...
Z góry dzięki i sorki jeśli zamotałem |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 11 Cze 2006, 01:36
|
|
|
hm
możliwości jest kilka . jak sie domyślam sprawa ma tylko i wyłącznie miejsce na odpalonym silniku . a wiec dzieje sie tak ze moduł zapłonowy wzmacnia zakłucenia . Tylko dziwi mnie jeden fakt ze szaleja też wsaźniki paliwa i temperatury . Bo to raczaj wskazuje na słaba mase w głównej wiążce . Zróc taki myk . Obrotek w zegarach przykręcany jest na śruby . Do masowej sruby przykręć przewód i połącz go z masa auta .jeśli problem ustanie to masz przyczyne , jeśli nie to przeczyść mase silnia i karoserii . |
|
|
|
 |
NATHAN [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Cze 2006, 01:45
|
|
|
dokładnie tak,sprawa ma miejsce TYLKO przy odpalonym silniku oczywiście
jesli chodzi o wariowanie wskaźnika paliwa i temperatury,to ich wachania są bardzo minimalne,w zasadzie ledwo zauważalne,natomiast obrotek wariuje zdrowo
jadąc np. na światłach na jakimkolwiek biegu przy małych prędkościach momentalnie "zamyka" się obrotek (np. na 1 przy 20 lub na 2 przy 40 ) także jaja są nieziemskie
skoki wskazówki są również jak jadę np. na mijania i mignę długimi...
ale dzięki Ci wielkie Dioda za wskazówki - sprawdzę masę silnika i budy
pozdro |
|
|
|
 |
Kolin

Model: Inne auto
Wersja: CLX
Silnik: Inny
Imię: Mateusz
Wiek: 37 Dołączył: 24 Maj 2006 Posty: 428 Skąd: Ostrów Wlkp
|
Wysłany: 16 Cze 2006, 15:21
|
|
|
gdzie sie znajduje masa karoseri i silnika?? bo jestem zielony w tych sprawach ? |
_________________ Alfa Romeo 147 Mjet 174,4 / 374,4 Powered by Cinsoft |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 16 Cze 2006, 16:14
|
|
|
punktów masowych jest kilka..ja zauważyłem w swoim po lewej i prawej stronie komory silnika. na wysokości środka koła. znajdziesz po brązowych kabelkach. przykrecone śrubką |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
|