|
Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:16 |
Wymiana a reset ??? |
Autor |
Wiadomość |
tomeka

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 20 Gru 2005, 22:08 Wymiana a reset ???
|
|
|
Mam takie pytanie:
Czy po wymianie jakiegoś czujnika np. położenia przepustnicy trzeba robić reset kompa za każdym razem.
np. jak chce podmienić czujnik i założyć od kolegi na chwile (żeby sprawdzić) i dalej będzie źle to znaczy że mój był doby a to nie to czy może komp pamięta ustawienia z mojego ???
bo już zgłupiałem ...
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
domin1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Gru 2005, 22:12
|
|
|
należy się zrobić reset po tak poważnej wymianie jak ta twoja |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Gru 2005, 22:20
|
|
|
Jesli podepniesz jakichś czujnik np. pozyczony od kolegi, np. przepustnicy, i wskazanie tego czujnika bedą odbiegac od poprzednich wstazań, to komputer automatycznie wpisze je sobie do pamięci, i 99% stwierdzi usterkę,,, tak wiec nawed jak podepniesz ponownie swój stary - to komp już bedzie miał mętlik w pamięci przez jakichś czas... to samo się tyczy odpinania czujników i jakich kolwiek innych kombinacji... Komp pamięta bodajże 20 ustawień które sobie wpisuje do pomięci wedle sobie tylko znanych zasad, jak mu się coś udowidzi z jakimchś czujnikim, to zaczyna go olewać i pobiera dane uśrednione z pamięci, a jak mu i to zabardzo nie wychodzi to wchodzi już w typowy tryb awaryjny, i wogóle nie posiłkuje się ani czujnikami ani pamięcią, tylko danymi zaprogramowanymi przez fabryke które pozwalają mu na utrzymanie silnika na chodzi i dojechanie do serwisu...
Oczywiście im bardziej skomplikowany komputer tym bedzie bardziej kombinował, czyli taki z Xr2i która jest na wielopunkcie bedzie bardziej cfaniakował nić ten z 1,1 na monowtrysku, który zbyt dużego pola do popisu nie ma... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
tomeka

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 21 Gru 2005, 07:56 hmm to niewesolo
|
|
|
czyli probujac sprawdzic czujnik poprzez podmiane na dobry dalej nie jestesmy pewni ...
wydawalo mi sie to najlepszym sposobem sprawdzenia ktory nawala np. czy przepustnicy czy map sensor czy temp. plynu itp ... ale z tego co piszecie to nie bardzo.
Dzieki |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|