|
Przesunięty przez: molu 3 Wrz 2007, 15:10 |
jakie glosniki wybrac |
Autor |
Wiadomość |
joasiapiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Lis 2005, 19:57 jakie glosniki wybrac
|
|
|
Witam wszystkich.
Czy mozecie mi pomoc w wybraniu glosnikow do mojej fiesty. Chcialbym zamontowac je w polke ktora zrobilem ze sklejki.Nie oczekuje jakiegos poteznego efektu chodzi o to zeby jakos bylo ten dzwiek slychac :lol: |
|
|
|
 |
modell1
Moderator
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 48 Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 1878 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 4 Lis 2005, 22:22
|
|
|
to chyba było
odpowiec wyżej
|
|
 |
joasiapiotr [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Lis 2005, 06:29
|
|
|
modell1 napisał/a: | to chyba było
odpowiec wyżej
|
chodzilo mi o wielkosc , moc i o firme glosnikow. |
|
|
|
 |
Jaroslaw82 [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Lis 2005, 08:31
|
|
|
Zalezy od funduszy i od tego jaka to jest polka- czy ma byc odpowiedzialna za odtwarzanie tylko i wylacznie basu, czy tez calego pasma. I w ogole co to za polka?? Do bagaznika czy za glowe pasazerow??
Moim zdaniem najlepszy konfig do fiestki (wiem, bo sam tak mam w swojej MK4 i fajnie gra) jest nastepujacy:
w przednich drzwiach: na dole 13tki, ale nie fabryczne, raczej bym sie sklonil w strone Tonsila (sa tanie i graja calkiem calkiem...), napewno trzymalbym sie z daleka od budzetowych japoncow, Japonczycy nigdy nie byli mistrzami w sprzecie audio, a ich budzetowe produkty sa tragiczne, kilka klas gorsze od polskich!!!!
To jakie glosniki kupic? Jak mowilem, jak maja byc w miare tanie- Tonsil!! Jak sie ma wiecej kaski- to juz w zaleznosci od upodoban, cos z niemiec lub anglii, tylko trzeba juz odsluchac, jak juz wydaje sie wieksza kaske- nie mozna kupowac kota w worku.
Do drzwi trzeba jeszcze wsadzic wysokotonowca, najlepiej z tej samej serii co basik na drzwiach- beda dobrze wspolgrac ze soba, trzeba je podlaczyc za posrednictwem zwrotnicy...
Na tyl-w wersji 3D- szerokopasmowce- tam wchodzi jedynie 10cm, najlepiej tonsil.
No i sub do bagaznika, BYLE NIE TUBA!!! Chyba ze ktos slucha tylko i wylacznie techna- ale do takiej muzyki nie trzeba sie martwic o jakosc dzwieku glosnikow, musza tylko syczec i walic, czyli zero ambicji...
Najlepszy SUB- niesymetryczny... tzn- wyszczegac sie subow w ktorych wszystkie sciany sa jednakowe i prostopadle- owocuje to dudnieniem i falami stojacymi i w takim wypadku trzeba powaznie kombinowac przy wytlumianiu suba. A glosnik w subie? To zalezy od upodoban, jesli chcemy tylko troche wzmocnic bas, wspomoc przednie glosniki, a dudniace auta ktore czasem widzimy na drogach nas smiesza- wystarczy 20tka na 80watowym wzmaku. Jesli chcemy uzyskac niski bas, ale nie przeladowany, tylko taki, ktory baaardzo nisko schodzi- potrzebujemy juz 30tke i 150 wat na wzmacniaczu+ WAZNE!!! Filtr dolnoprzepustowy ustawiony na okolo 100Hz!! Do techna- jak najwiekszy glosnik w jak najwiekszej skrzyni, wzmacniacz 10000000 made in First i BMW ze szklanymi szybami zeby bylo widac jaki dres mamy oraz magnetyczna rekawice- zeby podczas jazdy reka z dachu nie spadala.
Pozdro
[ Dodano: Sob Lis 05, 2005 07:36 ]
Jak chcesz dowiedziec sie jakie glosniki wsadzic do swojej skrzynki, najpierw ja musisz opisaci podac wymiary... |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 5 Lis 2005, 10:02 Re: jakie glosniki wybrac
|
|
|
joasiapiotr napisał/a: | Czy mozecie mi pomoc w wybraniu glosnikow do mojej fiesty. |
Może podaj jakiś przedział cenowy, jaką kwotę jesteś w stanie przeznaczyć na ten cel.
Ja w tylną półke, zamiast obecnych JVC, planuje takie
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69715933
Nie jetem audiofilem, te będą dla mnie wystarczające.
Pozdro ... |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
Jaroslaw82 [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Lis 2005, 10:31
|
|
|
Jak na tylna polke i na twoje potrzeby to glosniki ktore wybrales sa bardzo dobre.
Jesli chodzi o ceny:
glosniki do przednich drzwi :
13cm tonsila ok. 60 za sztuke, wysokotonowce to wydatek 30-40zeta
na tyl (do fabrycznego miejsca tam gdzie mieszcza sie 10tki:
10cm szerokopasmowy Tonsila- ok. 30zeta sztuka
Bas:
Skrzynia-albo sam sobie zrobisz albo gotowa za okolo 100zeta, glosnik dla ciebie wystarczy 25 Tonsila za jakies 80zl+ wzmak okolo 80watt uzywany, cena okolo 100zl.
A jesli chodzi o szafke do polozenia na tylna polke (bo rozumiem ze cos takiego sobie skleciles) to moja propozycja jest nastepujaca:
dwie basowe 16tki tonsila, ok 60-70 za sztuke
dwa sredniotonowce-po 30zeta
i dwa wysokotonowce- tez po 30zeta
Wyjdzie niewiele wiecej od ceny tych z allegro a dzwiek bedzie o niebo lepszy
Pozdro |
|
|
|
 |
modell1
Moderator
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 48 Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 1878 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 5 Lis 2005, 14:54
|
|
|
witaj
moja propozycja to 16tki i zwysz tj 17 20 6x9
powinien byc ladny przyjemny dzwiek
proponuje firmowe
|
|
 |
Bongo
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 5 Lis 2005, 23:44
|
|
|
wszystko zalezy od budzetu...podaj a poradzimy co gdzie za ile i jak |
_________________ Silnik 1.1 gaźnik 35kkm przebiegu - 200 pln
FULL CZESCI MK3
Jest: Fiesta mk3 1.1 CTX
Fiesta mk3 2.0 Zetec +
C-Max mk1 2.0 TDCI + |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|