Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:14 |
Jak sprawdzić świece żarowe |
Autor |
Wiadomość |
BIGL [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Lis 2005, 08:05 Jak sprawdzić świece żarowe
|
|
|
Cciałbym sprawdzić wszystkie świece bo mam problemy z uruchamianiem auta. Jak ktoś zna jakiś prosty sposób to prosze o rade |
|
|
|
 |
Lokmen
Zeus
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 1 Lis 2005, 08:09
|
|
|
trzeba je wykręcic i na krótko podłączyć do akumulatora |
|
 |
LewyG
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 1 Lis 2005, 08:12
|
|
|
Łokmen napisał/a: | trzeba je wykręcic i na krótko podłączyć do akumulatora |
jak są dobre to się rozgrzeją do czerwoności. |
_________________ Była Fiesta 1.8D
Jest Xsara 1.8 16v 115KM |
|
|
|
 |
Lokmen
Zeus
|
Wysłany: 1 Lis 2005, 08:13
|
|
|
LewyG napisał/a: | Łokmen napisał/a: | trzeba je wykręcic i na krótko podłączyć do akumulatora |
no chyba to jasne jak słonce |
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 1 Lis 2005, 08:19
|
|
|
[ Dodano: Wto Lis 01, 2005 08:20 ]
LewyG napisał/a: | Łokmen napisał/a: | trzeba je wykręcic i na krótko podłączyć do akumulatora |
Nie polecam - chyba że ktoś chce stracić oko... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Darekmk3

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 1 Lis 2005, 10:16
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Obrazek
Obrazek
[ Dodano: Wto Lis 01, 2005 08:20 ]
Nie polecam - chyba że ktoś chce stracić oko... |
wez Joe przestan ile razy sie tak sprawdzalo żarowe i jakos wzrok mam dobry
to co koledzy opisali to najlepszy domowy sposob aha i jeszcze jak dlugo sie rozgrzewaja ;-) |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 1 Lis 2005, 10:28
|
|
|
Mam kolege który nie ma prawego oka bo mu świeca strzliła... są tysięce osób kóre nie zapunają pasów, a dziesiątki dziennie giną z tego powodu w wypadkach sam. niektórzy myślą ze zawsze beda mieli szczęscie, ale to nieprawda... |
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 1 Lis 2005, 10:31
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Mam kolege który nie ma prawego oka bo mu świeca strzliła... są tysięce osób kóre nie zapunają pasów, a dziesiątki dziennie giną z tego powodu w wypadkach sam. niektórzy myślą ze zawsze beda mieli szczęscie, ale to nieprawda... |
widzisz tak sie jeszcze złozylo ze pasy zapinam a swiece sprawdzam w wyzej opisany sposob i narazie nie mam zamiaru tego sposobu zmieniac |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 1 Lis 2005, 10:40
|
|
|
Nie chodzi o to - widzisz swieca zarowa ma to do siebie że jak nie ma gdzie oddać ciepła to się przegrzewa - a jak jest wykręcona to nie ma gdzie oddać ciepła - a jak się przegrzewa to może strzelić - a jak może strzelić to może się nic nie stać, ale mozna też i oko stracić i napisze Ci tak jak Zółwik Tuptuś mówi - jak kolega straci oko weźmiesz za to odpowiedzialność? |
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 1 Lis 2005, 10:45
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Nie chodzi o to - widzisz swieca zarowa ma to do siebie że jak nie ma gdzie oddać ciepła to się przegrzewa - a jak jest wykręcona to nie ma gdzie oddać ciepła - a jak się przegrzewa to może strzelić - a jak może strzelić to może się nic nie stać, ale mozna też i oko stracić i napisze Ci tak jak Zółwik Tuptuś mówi - jak kolega straci oko weźmiesz za to odpowiedzialność? |
nie wezme za to odpowiedzialnosci bo nie jestesmy małymi dziecmi w piaskownicy i kazdy wie co robi ok -opisales ryzyko i dobrze
ps swiecy nie grzeje sie na krotko przez pol godziny tylko pare sekund i wystarczy a mozna ja trzymac gdzies dalej od siebie nie pod samym okiem przeciez to bardzo dobrze widac czy grzeje czy nie jak jest wyciagnieta
pozdrawiam ;-) |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 1 Lis 2005, 10:54
|
|
|
Darekmk3 napisał/a: | ps swiecy nie grzeje sie na krotko przez pol godziny tylko pare sekund i wystarczy a mozna ja trzymac gdzies dalej od siebie nie pod samym okiem
|
No, jestem pewny ze znalazły by się osoby co by patrzyłą jaka to swieca czerwoniutka jest i pewnie by się nad nią nachylały... - niestety ludziom trzeba mówić wprost, bo nie kazdy jest na tyle kumaty (bez obrazy - to bardzo ogólne okreslenie a nie konkret) |
|
|
|
 |
Presto

Model: Ford Fiesta Mk2`89
Wersja: CL
Silnik: 1.6D/54KM
Imię: Jacek
|
Wysłany: 1 Lis 2005, 11:27
|
|
|
muszę powiedzieć, że sprawdzałem świece żarowe wykręcone z silnika ( a było ich naprawdę sporo ) i żadna mi nigy nie strzeliła. Śiece badając w taki sposób podłącza się na krótko góra 3 sekundy i to wystarczy żeby wiedzieć czy dobra czy nie. Ale o tym czy świea jest dobra czy nie nie świadczy tylko to czy się grzeje czy nie, dużo zależy od czasu nagrzewania no i osiąganej temp. Najlepiej świece wymieniać co 30000km ( Beru, Bosch) bo innych to nie polecam |
|
|
|
 |
Lokmen
Zeus
|
Wysłany: 1 Lis 2005, 11:29
|
|
|
Spokojnie panowie - admin napisał to tak na wszelki wypadek . Mogłby jeszcze napisac ze dobrze by było wogole samochodem nie wyjeżdżać z garażu . |
|
 |
|