|
Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:18 |
Wiatrak, temp. silnika |
Autor |
Wiadomość |
drad [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Kwi 2005, 13:27 Wiatrak, temp. silnika
|
|
|
Witam
Powiedzcie mi prosze co włącza wentylator na chłodnicy. :bad:
Wentyl jest sprawny bo podłączałem go na krótko do aku,
czujnik podobno też (sprawdzał mi go mechanik) chodź strzałka nie wychodzi z białego pola :vbad:
Chciał bym się dowiedzieć co mam zewrzeć (czy jak) żeby sprawdzić co jest nie tak.
pozdr |
|
|
|
 |
zyga [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Kwi 2005, 14:20
|
|
|
U mnie tez rzadko wychodzi z bialego pola, a jeszcze nie zdarzylo mi sie, zeby mi wiatrak na chlodnicy chodzil... Najdalej wskazowka skoczyla mi na O - w korku.. A wentylator zalacza sie raczej w okolicach czerwonego pola... Wladuj sie w jakis kilkukilometrowy korek, to sprawdzisz, czy chodzi
A co go zalacza? Na zdrowy rozsadek, to czujnik temperatury ( U Ciebie zdaje sie jest on an kolektorze ) daje sygnal do komputerka i komputerek zalacza w razie potrzeby.. |
|
|
|
 |
dday

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 44 Dołączył: 29 Gru 2004 Posty: 390 Skąd: wawa-anin
|
Wysłany: 22 Kwi 2005, 15:43
|
|
|
zyga napisał/a: | wentylator zalacza sie raczej w okolicach czerwonego pola... |
mi sie zalacza w okolicach O - R w napisie NORM oczywiscie |
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22 Kwi 2005, 18:20
|
|
|
Załącza go czujnik który znajduje sie w okolocach termostatu dochodzą do niego dwa grubsze kabelki jak je zewżesz to powinien sie włączyć wentylator nie zapomnij tylko włączyć stacyjki przy testach. U mnie ten czujnik ma kolor niebieski.
A co do wskażnika temperatury to czujnik jest pod termostatem jak go wymienisz to wskazania temperatury będą ok.. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
bartboro [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Kwi 2005, 22:22
|
|
|
Widzę, że temat jest jak bumerang :lol: A faktem jest to, że wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej nie ma nic a nic wspólnego z uruchomieniem się wentylatora. Inny czujnik odpowiada za włączenie wentylatora a inny za wskazania na desce. Ja też miałem sytuacje, że wskazówka żadko kiedy wychodziła ponad dolną kreskę norm a wiatrak się ałączał. Czujnik wymieniłem i teraz w normalnej jezdzie bez korkow mam wskazowke na R a jak stoje w korkach i wskazowka wchodzi na O wlacza sie wiatrak i zbija temperature. W taki sposob jest to u mnie zeskalowane.... a u kogos innego moze sie wlaczac na X jesli bedzie mial to tk zeskalowane |
|
|
|
 |
lukrod [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Kwi 2005, 18:47 problem ze wskażnikem temp.
|
|
|
Skoro poruszyliscie temat, to również poprosze o pomoc.
Od paru dni po właczeniu stacyjki ( tylko napięcia) wskaznik temp. idzie na maks daleko poza czerwone pole.
Po zdjęciu kabelka (jest tylko jeden) z czujnika znajdującego się ponizej termostatu (obudowa niebieska), wskazówka temp. nie drgnie. Czujnik ten ma gwint,nakrętke i (chyba zieloną) podkładkę.
Przypuszczam ,że to on jest uszkodzony- może daje zwracie.(Poddaje sie lekko na boki przy delikatnym poruszaniu) Zazanaczam,ze nie było nic grzebane w kablach.
1.Czy jest to termowylacznik wentylatora - oznaczony nr 8 na rysunku ( niewyraźnym) nr 1.49 w rodziale 1 (silnik 1.1) w książce dostepnej do siągnięcia ze stron FKP?Z info na forum wynika co innego...
Jeśli tak, to musi on byc odpowiedzialny za właczanie wentylatora.
Uwaga sprawdzałem termostat (grzejąc silnik) i włączał sie tylko dodatkowy obieg do zbirnika wyrównaczego - przez ten ,co wchodzi przewód gumowy co wchodzi u góry zbiornika,z płynu chłodzacego unosiło sie troszkę pary ( ale nie gotowało się).
Pytanie zasadnicze:Czy moja dianoza jest słuszna, i czy do wymianyu tego czujnika musze spuscić płyn chłodniczy? Jak to jest z tym wentylaorem- czy jest niebezpiczeństwo ,że teraz się nie właczy?
dzięki za odpowiedż |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 24 Kwi 2005, 20:34
|
|
|
Nie to nie jest termowłącznik wentylatora tylko czujnik od wskazówki na desce, jeśli zdejmujesz przewód a wskazówka opada na "0" to znaczy ze jest rozwalonu i ma zwarcie do masy, kupując nowy zwróć uwage na ten zielony kolor podkłądki... Czujnik ten nie ma nic wspólnego z czujnikiem od wentylatora (tamten przedewczystkim ma 2 przewody) i przy wymianie mie musisz spuszczać płynu,,, jak bedziesz szybki to niewiele ci uleci |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
lukrod [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Kwi 2005, 21:10
|
|
|
Dzięki,
widzę,ze
okazałem nieznajomość tematu , ale zmylił mnie troche rysunek w książce.
Po sprawdzeniu organoleptycznym :lol: juz wszystko wiem....i nawet sprawdziłem działanie wentylatora... |
|
|
|
 |
Apokalipticmind [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 23:12 Wiatrak,temp.silnika
|
|
|
witam, mam pytanko. właśnie stalem sie posiadaczem fordzika fiesty xr2 z 91 roku.Zauważyłem ze wskazówka od temperatury wody ciągle przekracza czerwone pole [color=0000FF][/color]. pomóżcie, czy to wina czujnika w bloku? czy może termostat jest do wymiany??Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 16 Wrz 2005, 23:23
|
|
|
A co to mu jasnowidze? Najprościej zdjąc przewód z czujnika - jak wskazówka spadnie na 0 to przynajmniej wiadomoże wskaxnik jest dobry, potem na ciełaym silniku trzeba by zobaczyć czy termostat sie otwiera (czyli czy węze za termaotatem robią się gorące mniej wiecej w chwili kiedy wskazówka wchodzi na max) |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|