|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Ściąganie podczas hamowania
PawelBW62 - 17 Lut 2014, 21:59 Temat postu: Ściąganie podczas hamowania Witam!!!
Jak hamuje moją fiestą to mnie sciąga w prawo... a Lewa felga robi sie gorąca aż parzy.
Co jest tego przyczyną??? bo tuleje na wahaczach wymieniałem 2 tyg temu
Freeman - 17 Lut 2014, 22:16
Lektura dla Ciebie: http://www.fiestaklubpols...p?tag=sciaganie
Myślę, że znajdziesz odpowiedź wśród wskazanych tematów.
diodalodz - 19 Lut 2014, 02:38
przyczyn może być kilka
1. zapchany wąż elastyczny od lewego zacisku (rozwarstwia się wewnątrz)
2. zatarty tłoczek w zacisku
3. zatarta prowadnica (w fordzie akurat mało spotykane)
4. uszkodzone łożysko koła.
Pierwszy temat łatwo zdiagnozować, bo podnosisz auto, prosisz kogoś by wcisnął i puścił hamulec. Sprawdzasz jak obraca się tarcza, odkręcasz na chwilę odpowietrznik i sprawdzasz czy opór się gwałtownie nie zmniejszył.
2 temat można spróbować diagnozować po przez sprawdzenie gumki na tłoczku, ewentualnie zajrzenie pod nią. Można też spróbować wcisnąć tłoczek, jeśli stawia duży opór znaczy się, że trzeba go rozebrać i wymienić mu gumki, zestawy naprawcze produkuje np firma Autofren
3 prowadnicę sprawdzisz przy rozbieraniu zacisku do akcji 2.
4 jeśli po zdjęciu zacisku tarcza nadal będzie się ciężko obracać to wina łożyska.
van - 19 Lut 2014, 09:32
może być też luz w zawieszeniu
drjanusz - 19 Lut 2014, 10:48
van, PawelBW62 napisał/a: | bo tuleje na wahaczach wymieniałem 2 tyg temu |
A czytałeś dokładnie? No tak jeszcze końcówki zostają!
diodalodz - 19 Lut 2014, 12:20
Cytat: | może być też luz w zawieszeniu |
Napisał " A lewa felga robi się gorąca aż parzy "
PawelBW62 - 24 Mar 2014, 15:38
W końcu znalazłem przyczynę, był to zapchany wąż elastyczny od lewego zacisku aż w środku spęczniał. Doszedłem do tego po wymianie całych przednich hamulców (klocki + zestawy naprawcze z tłoczkiem).
Lewe klocki były całkowite spalone. spowodowane to było tym że zacisk cały czas trzymał ciśnienie przez uszkodzony wąż elastyczny. Od razu się auto lepiej rozpędza i nie ściąga w prawo.
drjanusz - 25 Mar 2014, 15:13
diodalodz napisał/a: | Pierwszy temat łatwo zdiagnozować, bo podnosisz auto, prosisz kogoś by wcisnął i puścił hamulec. Sprawdzasz jak obraca się tarcza, odkręcasz na chwilę odpowietrznik i sprawdzasz czy opór się gwałtownie nie zmniejszył. |
I tu miałeś wyjaśnienie PawelBW62,
Marcinowaty - 26 Mar 2014, 21:53
Powinieneś wymienić wszystkie elastyczne przewody hamulcowe
|
|