Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK6] kilka pytań o 1.4 TDCi

toffic - 15 Lip 2009, 12:36
Temat postu: [MK6] kilka pytań o 1.4 TDCi
Nie znalazłem zbyt wielu tematów o MK6 1.4 TDCi więc napiszę tutaj moje pytanka gy Czy ktoś może mi napisać mniej więcej gdzie jest filtr oleju w 1.4 TDCi? bo zamierzam go wymienic ale nie moge go znaleźć.mam książke w stylu sam naprawiam ale jest niestety po włosku :/ Wie ktoś może czym się różni olej napędowy verva ON od zwykłego ON oprócz tego że jest droższy? :) Warto lać droższe paliwko? I ostatnia rzecz, coś mi burczy w prawym reflektorze jak włącze światła mijania, co to może być? Czy można dostać same wkłady do tych świateł czy trzeba kupić cały reflektor? pozdro
Puff - 15 Lip 2009, 14:51

toffic napisał/a:
Wie ktoś może czym się różni olej napędowy verva ON od zwykłego ON oprócz tego że jest droższy?

Ma w sobie mniej wszelakiego rodzaju zanieczyszczeń.

toffic napisał/a:
I ostatnia rzecz, coś mi burczy w prawym reflektorze jak włącze światła mijania, co to może być?

Silniczek regulacji wysokości świateł - na 99% do wymiany.

Parzych - 15 Lip 2009, 15:34

Pufcio napisał/a:
na 99% do wymiany.
Żeby go wymienić, musiałbyś rozkleić reflektor (na 99%) i niekoniecznie dostaniesz taki... Prostsza wymiana całej lampy...
sylviaz - 1 Sie 2009, 16:16

Ne będę zakłądać nowego tematu, tylko podłączę się pod istniejący, mam fiestę 1.4 tdci z 2005 roku, dopiero co ją kupiłam. Wszystko jest o.k., tylko na bruku pod maską, po postoju zostają takie tłuściutkie, przezroczyste plamy. Co to może być ? cos z klimą :| ?
Puff - 1 Sie 2009, 21:05

sylviaz - klimatyzacja zostawia jedynie czystą, skroploną z powietrza w kabinie, wodę. Musiałabyś sprawdzić dokładnie z którego miejsca to kapie.
khaki - 2 Sie 2009, 12:15
Temat postu: Re: kilka pytań o 1.4 TDCi
toffic napisał/a:
Czy ktoś może mi napisać mniej więcej gdzie jest filtr oleju w 1.4 TDCi? bo zamierzam go wymienic ale nie moge go znaleźć.

W załączonym pliku masz to opisane - jest to fragment z TIS.
Link

flackmistrz - 3 Sie 2009, 08:56

Witam. Ja także mam kilka pytań. Kupiłem nie dawno fieste 2002r. Szykuję się do wymiany oleju filtrów świec. Jakie firmy polecacie? Dodam że na takich rzeczach wolę nie oszczędzać.
Pozdro

toffic - 3 Sie 2009, 13:31

http://www.ford-esklep.pl/index.php?cat_id=26

ja kupowałem stąd i wszystko cyka nieźle. powyżej 400zł wysyłka za darmo.

flackmistrz - 8 Sie 2009, 08:56

A gdzie się znajduje filtr oleju i paliwa w 1.4 TDCI ? Wiem że Filtr oleju ma własną obudowę i wymienia się tylko wkład.
Pozdro

khaki - 9 Sie 2009, 09:06

flackmistrz napisał/a:
A gdzie się znajduje filtr oleju i paliwa w 1.4 TDCI ?
Pozdro

Cztery posty wcześniej dałem informację nt filtra oleju, a filtr paliwa był opisany TUTAJ .
Wiele informacji znajdziesz używając funkcji "Szukaj".
Pozdrawiam

waco - 3 Wrz 2009, 21:57

Witam, mam podobną fiestę z '05. Kupiłem ją w te wakacje, miała wymieniany amortyzator z przodu po prawej, z niewiadomych mi przyczyn. Miała robioną zbieżność, ale mimo tego ściąga ją w prawo. Kierownica przy jeździe równo do przodu jest lekko przechylona w lewo. Dodam, że opony są mocno zmęczone, na granicy legalności. Koła były wywarzane. Do tego w okolicach wlewu oleju jest bardzo mokro, ale to chyba załatwi nowa uszczelka.

//Edyta: zapomniałem zadać pytanie; Jak wyprostować kierownicę? Załatwią to na zbieżności? Czy trzeba się o to upomnieć.

megabajt - 8 Wrz 2009, 19:39

//Edyta: zapomniałem zadać pytanie; Jak wyprostować kierownicę? Załatwią to na zbieżności? Czy trzeba się o to upomnieć.
Winni wyprostować podczas zbieżnośći.
Amortyzatory zmienia się parami!
Opony mogą rzutować na ściąganie.
Felgi proste?!

waco - 8 Wrz 2009, 21:22

Felgi były wywarzane, więc chyba proste. Jeśli mogą to być opony, to poczekam do zimy, założę nowe gumy, zrobię zbieżność i zobaczymy.