Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Sprzêg³o - zgrzyta wsteczny przy wbijaniu

megabajt - 25 Cze 2009, 14:04
Temat postu: [MK3] Sprzêg³o - zgrzyta wsteczny przy wbijaniu
Sprzêg³o od k±d pamiêtam, bralo mi juz 2 cm nad pod³oga. Gdy teraz wrzucam wsteczny
to slychac zgrzyt oraz ciê¿ej wchodz± biegi 1,2,3,4,5. Patrzy³em wczensniej pod peda³ sprzêg³a,
kombinowa³em i nie umiem przesun±æ zêbatki o z±bek;/Robi³em to tak:podnosi³em peda³ sprzêg³a do góry na max ile mog³em, paluchem próbowa³em podtrzymaæ co¶ w ¶rodku po czym wciska³em pedal w pod³oge;/ Kilika podej¶æ nic nie dalo i dalej nie wiem jak to dzia³a.Mechanik do którego jezdze to nie umial sobie poradziæ z samo regulatorem;/ Wczoraj otworzy³em maskê, prêtem dociska³em ³apê sprzêg³a ile siê da³o, mama wrzuca³a wsteczny i inne biegi i cisza zero zgrzytu, biegi piêknie wchodzi³y, pó¼niej sprzêg³o bra³o dopiero od polowy peda³u (piêknie!) samochód posta³ przez noc i znów to samo;/ Co to znaczy?Czy to koniec sprzêg³a czy co¶ nie tak z samo regulatorem?

bid¿ej - 25 Cze 2009, 14:16

Spróbuj przestawiæ ³apê sprzêg³a na wielowypu¶cie o 1 z±bek, mo¿e pomo¿e.
megabajt - 25 Cze 2009, 14:22

Czyta³em ze mo¿na w ten sposób uszkodziæ dzwon skrzyni;/ Czy to koniec sprzêg³a?
megabajt - 25 Cze 2009, 14:33

Dla dok³adno¶æi w momencie kiedy pcha³em ³apê sprzêg³a pod maska, pomaga³a mi osoba która naciska³a dodatkowo peda³ sprzêg³a w kabinie.
JoeMix - 25 Cze 2009, 15:50

Unie¶ peda³ do góry i przekrêæ zêbatkê do koñca - da siê w jedn± stronê bo w druga ci±gnie za linkê - linka stanie siê lu¼na, naci¶nij kilka razy peda³ sprzêg³a do pod³ogi, jak przestanie trykaæ, odpal auto i zobacz jak bêdzie.

Rêk± naci¶nij peda³ (ciê¿ko ale trochê siê da) potem trzymaj±c go naci¶niêtego przytrzymaj rêk± zêbatkê i powoli po¶æ peda³ nie pozwalaj±c zêbatce siê przesun±æ razem z nim, pstryknie o z±bek lub jak masz trochê pery to od dwa - zobacz jak bêdzie,

Podci±ganie naci±gu nie jest dobre dla sprzêg³a - tak samo jak przesuwanie ³apy o z±bek, najprostsze i najtañsze to wymiana linki na now± bo mog³a siê zwyczajnie wyci±gn±æ.

megabajt - 25 Cze 2009, 18:02

Joemix robie to samo co piszesz tylko przez zablokowanie lapy sprzegla i przez puszczenie pedalu sprzegla na wysprzegleniu, tryka i sie blokuje, gra muzyka biegi pieknie wchodza lacznie z wstecznym.UWAGA w momencie gdy wcisne pedal sprzegla poczym gwaltwonie go puszcze sytuacja wraca do stanu gdy wsteczny mi zgrzyta?!
Czy to koniec sprzêg³a i mam kupiæ nowe kompletne sprzeglo czy isc do sklepu i kupic oryginalna linkê oraz zêbatkê spod peda³u?

JoeMix - 25 Cze 2009, 19:28

W momencie kiedy gwa³townie puszczasz sprzêg³o jest sytuacja taka jak byæ uniós³ peda³ do góry - zêbatka siê odblokowuje i przestawia (reset napinacza) przy kolejnym naci¶niêciu nastêpuje ponowne automatyczne naci±gniêcie linki,,, dlatego Twoje rêczne nastawienie idzie w cholerê,,,

Powody:
- Linka jest stara i wyci±gniêta - wymiana na now± mo¿e rozwi±zaæ problem, bo bêdzie mniej elastyczna
- Samoregulator szlag trafi³, wytar³ siê z±bek na którym siê blokuje i siê przestawia, wymiana linki mo¿e spowodowaæ ¿e bêdzie siê blokowa³ w innym miejscu i bêdzie zicher,,,
- Sprzêg³o siê ju¿ koñczy, konkretniej docisk, wymaga mocniejszej si³y by w pe³ni roz³±czyæ (silniejsze naci±gniêcie linki daje taki efekt, ale jest nienaturalne) ale nie jest to dla niego dobre

Czyli jak pisa³em zacznij od linki, do mk3 kosztuje oko³o 40 zeta, i wymiana niek³opotliwa - a mo¿e pomo¿e.

megabajt - 25 Cze 2009, 19:43

Linke zmieniê tak jak napisa³e¶. Konczy siê docisk czyli ile jeszcze max teoretycznie przejedzie 10 000km?
JoeMix - 25 Cze 2009, 21:27

Nie wiadomo - latami mo¿e tak je¼dziæ
karolusms - 26 Cze 2009, 08:25

to z pewnoscia naciagacz w pedale.........mialem identyczny problem, uzylem kilku podkladek na czubku linki przy skrzyni (tam jak zaczepia o ten wichajster ktory ciagnie linka) a dokladnie to byly chyba 1 nakretka i 2 podkladki...teraz juz nie zgrzyta :P :D
JoeMix - 26 Cze 2009, 09:34

karolusms, czyli linka siê wyci±g³a, podk³adki to mo¿na w Kaszelku (bez urazy do posiadaczy 126p) podk³adaæ,,, w Fie¶cie jak siê linka wyci±gnie to wypada j± wymieniæ na now±.
megabajt - 26 Cze 2009, 14:21

Za oryginalna linkê Forda da³em dzi¶ 114z³, w sklepie Forda na Ma³opanewskiej we Wroc³awiu haha :D
kuba87 - 27 Cze 2009, 08:21

ta fajnie ja musze kable WN kupic...........
150 zeta i tydzien czekania

karolusms - 28 Cze 2009, 00:04

no....150 zeta na linke...ja podkladki wyciagnalem ze skrzyneczki w bagazniku za free :P i chodzi...narazie... :P
JoeMix - 28 Cze 2009, 00:49

Kolega da³ za linkê 114 zeta, 150 to za kable WN, nie musisz kupowaæ orygina³u, mo¿esz kupiæ tañsza linkê za 40 zeta i tez bêdzie dobra, bo stara wyci±gniêta w koñcu którego¶ razu zrobi trach,,, a jak podk³adeczek jest za du¿o to s³oneczko szlag trafi nied³ugo.
megabajt - 4 Lip 2009, 19:09

PO WYMIANIE LINKI(mistrzu skasowa³ 50 pln, wiem prosta sprawa ale chcia³em ¿eby to zrobi³ profesjonalista i wymieni³ w razie konieczno¶ci mechanizm zapadki[nie wymieni³]) NADAL KASZANA.Mistrzu powiedzia³ ¿e linka musi byæ oryginalna bo inaczej nie ma sensu wymiana, wiêc kupi³em orygina³.Jecha³em i nagle us³ysza³em jak siê co¶ przekrêca, jak by jaka¶ zêbatka przeskoczy³a, rozw¶ciekli³y mnie tego dnia brak rozpa³ki z kluczyka i ³±cz±cy siê z tym fakt piêciu chopa co mnie pcha³o i kaza³o odpalac PRZY PCHANIU z 2 lub 3 i tak 200 metrów "panie rozrz±d przestawiony". Rozbuja³em furmankê sam z osoba w ¶rodku, której kaza³em siedzieæ ¿eby siê na niej w z³o¶ci nie wy¿yæ, wskoczy³em 1 wbite i odpali³o od 1 strza³a;]
Po przeskoczeniu czego¶ pod peda³em, tak mi siê zdaje, nie mog³em wbiæ kompletnie biegu, ma³o wku#$#%^& ta suka nie wyrwa³em dr±¿ka zmiany biegów.
Finalnie naci±³em gumówk± nakrêtkê 5 mm tak ¿eby przesz³a swobodnie linka i pod³o¿y³em pod ³apê sprzêg³a na skrzyni biegów, jak rêk± odj±³, biegi wchodz± normalnie, chod¼ nadal s³yszê ten k@#$%^& trybik jak przeskakuje, brak mi si³.

JoeMix - 4 Lip 2009, 20:57

No to masz rozwi±zanie - to ¿e przestawi³e¶ os³onê linki na ³apie sprzêg³a nic nie da bo masz zjechany samoregulator na pedale - on przeskakuje (traci naci±g linki) i to w³a¶nie jest to trykanie. Albo wymiana zêbatek na nowe (w sensie nie przeskakuj±ce) lub zblokowanie ¶rub± na sztywno.

Do poczytania: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=39580