Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [Mk6] Lampka ostrzegawcza silnika i reset

Luxon - 23 Gru 2008, 09:12
Temat postu: [Mk6] Lampka ostrzegawcza silnika i reset
Witam,

Mam mały problemik. Od wczoraj w mojej Fieście nie gaśnie lampka ostrzegawcza silnika. Zamierzam przeprowadzić reset komputera.

Czy ktoś mógłby napisać jak to zrobić w Fieście MK6. Czy wiąże się to z jakimiś problemami "poresetowymi" np. zwiększoną żarłocznością paliwa?

Z góry dziękuję.

Ł

Skfarek - 23 Gru 2008, 15:34

Jak świeci sie lampka MIL to oznacza odnotowanie jakiejś awarii układu silnika, radziłbym podjechać do mechanika/serwisu i zczytać kody by sprawdzić co się dzieje.
Tak informacyjnie : po pięciu czy sześciu zapaleniach jeżeli nie wystąpi znowu błąd odnotowany przez komputer kontrolka zgaśnie sama, informacja o błędzie usuwana jest wówczas z rejestru.

ElGrey - 23 Gru 2008, 18:56

A nie jest to poprostu servis, czyli przekroczenie przebiegu bez wymiany oleju ?????? ?????? ??????
awilk - 23 Gru 2008, 20:33

Licznik w mk6 tak jak i w mk5 ma cos takiego jak tryb diagnostyczny. Wlacz zaplon i przytrzymaj dluzej przycisk od kasowania przebiegu kilometrow to bedziesz mogl odczytac bledy jakie sa zapamietane. Tu masz linka do mk5 http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=22889
Skfarek - 24 Gru 2008, 01:36

ElGrey napisał/a:
A nie jest to poprostu servis, czyli przekroczenie przebiegu bez wymiany oleju ?????? ?????? ??????

KE? A od kiedy jest coś takiego w mk6??????????

WooYownik - 24 Gru 2008, 14:40

Lepiej jechac odczytac bledy, u mnie sie zaswiecila a po dluzszym okresie czasu zgasla, i tak kilka razy zrobila, az wkoncu zaczela sie palic non stop... pojechalem na komputer i wyszlo ze sonda lambda pozegnala sie z tym swiatem ...
ElGrey - 27 Gru 2008, 12:17

Skfarek napisał/a:
ElGrey napisał/a:

KE? A od kiedy jest coś takiego w mk6??????????

no od 2005 chyba jest bo w serwisie, jak pojechalem zapisac sie na przeglad gwarancyjny to mi zwrocil koles na to uwage ze moze mi sie lampka zaswiecic bo blisko do wyniany oleju :-P
Chyba kitu mi nie wciskal <???>

Skfarek - 28 Gru 2008, 10:47

Luxon ma auto z 2003 r. czyli mk6 a nie mk6,5 tak więc u niego napewno nie ma , a szczerze to w mk6,5 sie nie spotkałęm nigdy :)