|
Felgi aluminiowe - jakie opony |
Autor |
Wiadomość |
Fordfiesta
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: FX
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 16 Maj 2021, 10:25 Felgi aluminiowe - jakie opony
|
|
|
Witam, zakupiłem felgi do Fiesty 5jx 15 h2, Et 52 poniewaz jestem laikiem, pomóżcie jaki rozmiar opin zastosowac? |
|
|
|
 |
Kamoji
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4i16V/80KM
Imię: Kacper
|
Wysłany: 31 Paź 2024, 15:39
|
|
|
Widzę że ten temat jest stary, ale może komuś nowemu, to co napiszę da coś w przyszłości.
Nie znam się, więc się wypowiem.
Po tym numerze, który podałeś, wrzucając go do wujka google nie umiałem znaleźć odpowiednich informacji (bo pewnie nie wiedziałem jak szukać, bo nie znam się na tym w pełni), ale...
https://www.oponylider.pl...n-samochodowych
...możliwe że ten link ci pomoże.
A najlepiej wspomagać się tabliczkami znamionowymi/informacyjnymi, które są zazwyczaj naklejane gdzieś na drzwiach, albo słupkach przy siedzeniu kierowcy, masz tam nie tylko informację, na ile barów powinieneś napompować koła, ale również jakie felgi i opony rekomenduje producent samochodu.
Ja np. u siebie w fieście mk6 używam tak jak fabrycznie auto miało koła 14 cali, rozstaw śrub 4x108 z oponami 175/65 R 14, ale mógłbym również zamontować opony 195/50 R 15 na 15 calowych felach, albo 195/45 R 16 na 16 calowych felach, jak widać zwiększacie wielkość felgi, a zmniejsza się głównie wysokość profilu opony, zmienia się również szerokość opony, ale to bardziej pod względem bezpieczeństwa, by auto lepiej trzymało się drogi.
A jeśli nadal nie wiecie jakie opony zastosować do konkretnych felg, proponuję najłatwiejszym sposobem, udać się z felgą do kompetentnego wulkanizatora, również pomoże doradzić.
Napisałem o calach, wspomniałem o rozstawie śrub, ale zapomniałem dopisać, że przed zakupem jakichkolwiek felg, starajcie się sprawdzić wielkość/szerokość piasty jaką macie w aucie, by felga, którą chcecie kupić pasowała, cale i rozstaw śrub, to nie wszystko. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|