Fiesta mk7 1.4 16v gotuje płyn |
Autor |
Wiadomość |
Piotroooo
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
|
Wysłany: 13 Mar 2022, 17:29 Fiesta mk7 1.4 16v gotuje płyn
|
|
|
Cześć, mam na imię Piotrek napotkałem spory problem w aucie swojej dziewczyny mianowicie : Ford Fiesta 2010r 1.4 16v duratec 96KM z lpg
Auto gotuje płyn. Diagnostyka takiego zachowania : niesprawne wentylatory, wynienine na nowe sprawdzane przed montażem ( sprawne) nieszczelny zbiornik wyrównawczy, wymieniony na nowy wraz z korkiem, termostat zamontowany nowy sprawdzamy 3x działa bez problemu, pompa wody sprawna test uszkodzenia UPG przeprowadzany 3 x z wynikiem negatywnym. Auto nadal się gotuje, po przejechaniu paru nastu km. Wąż chłodnicy górny bardzo twardy, wąż dolny idący do termostatu chłodny, próba uchylenia tylko korka zbiorniczka powoduje natychmiastowe gotiwanie i wyrzucanie plynu... Przyznam że kończą mi się pomysły dlatego proszę o pomoc i ewentualne podpowiedzi. Ogrzewanie sprawne |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 13 Mar 2022, 20:28
|
|
|
Jak tam uszczelka pod głowica? |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Piotroooo
|
Wysłany: 14 Mar 2022, 16:25
|
|
|
Nie rozumiem pytania kolegi.... Jak tam uszczelka pod głowicą? ... |
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 15 Mar 2022, 17:51
|
|
|
raz miałem taką akcje, że parownik puszczał lpg w układ chłodzenia, co powodowało objawy a'la upg.
Czyli: zakręć butle w bagażniku, wyjeździj resztki gazu z układu i zobacz, czy się coś zmieniło.
A chłodnica wody jest drożna? Bo troche mnie dziwi, że jeden wąż jest gorący i twardy, a ten po drugiej stronie już nie. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 15 Mar 2022, 21:44
|
|
|
Piotroooo skoro bardzo szybko gotuje płyn to może dmucha z cylindra któregoś, wypadało by odrzucić nieszczelność, przez sprawdzenie kompresji, druga sprawa, wywal termostat i zobacz jak będzie bez, na głównym układzie od startu,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Piotroooo
|
Wysłany: 19 Mar 2022, 03:53
|
|
|
Reduktor niby jest nowy ma nie cały rok ale hmmm. Sprawdzę to w sensie zakręcę bułkę a węże wodne połącze na ta chwilę jakaś rurką.
Nie sprawdzałem zachowania bez termostatu, niby mam stary i mogę odciąć element pracujący i zostawić sam korpus żeby założyć uszczelkę, odnośnie chłodnicy hmmm, zdejmując dolny wąż wylatuje z niej sporo płynu, na podstawie tego myślę że jest drożna, ale ewidentnie coś powoduje zator bo nagrzewają się tylko do połowy |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.