Wymiana zegarów na nowsze. |
Autor |
Wiadomość |
postrzepiony
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: KRZYSZTOF
|
Wysłany: 22 Wrz 2018, 20:05 Wymiana zegarów na nowsze.
|
|
|
Witam, jestem tu nowy i zielony. Zakupiłem fiestę z roku 2007. Ma zegary z magicznymi guziczkami czyli bez komputera. Żeby je wymienić i uruchomić funkcje dodatkowe muszę :
1. Zakupić zegary z kompem pokładowym. Czy będą pasowały od innych wersji silnikowych w tym od diesla ?
2. Zakupić manetkę ze sterowaniem.
3. Zakupić interfejs/kabel elm 327 hc-scan ms-scan lub go zrobić przy pomocy lutownicy (nie jest mi obca) i wyłącznika. Znalazłem poradnik na fordclupolska. Dotyczy interfejsu od Mari. Czy taki sam schemat połączeń będzie pasował do każdego interfejsu ?
4. Zaprogramować zegary i immobiliser ... cholera jak ? Użycie ruskiego programu wydaje się proste ale nie dla mnie.
5. Operację programowania przeprowadzam na stole czy już po zamontowaniu wszystkiego do auta?
Z góry dziekuję i przepraszam za zawracanie tyłka ;-) |
|
|
|
 |
slawomirro
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
|
Wysłany: 23 Wrz 2018, 19:42 Re: Wymiana zegarów na nowsze.
|
|
|
postrzepiony napisał/a: | Witam, jestem tu nowy i zielony. Zakupiłem fiestę z roku 2007. Ma zegary z magicznymi guziczkami czyli bez komputera. Żeby je wymienić i uruchomić funkcje dodatkowe muszę :
1. Zakupić zegary z kompem pokładowym. Czy będą pasowały od innych wersji silnikowych w tym od diesla ?
2. Zakupić manetkę ze sterowaniem.
3. Zakupić interfejs/kabel elm 327 hc-scan ms-scan lub go zrobić przy pomocy lutownicy (nie jest mi obca) i wyłącznika. Znalazłem poradnik na fordclupolska. Dotyczy interfejsu od Mari. Czy taki sam schemat połączeń będzie pasował do każdego interfejsu ?
4. Zaprogramować zegary i immobiliser ... cholera jak ? Użycie ruskiego programu wydaje się proste ale nie dla mnie.
5. Operację programowania przeprowadzam na stole czy już po zamontowaniu wszystkiego do auta? |
1. masz benzynę, szukaj zegarów benzyny
2. ano tak
3. kabelki za grosze są na Allegro.
4. ruskim programem licznik ustawisz, ale immobiliser to w serwisie lub u kogoś kto ma odpowiedni interfejs.
5. w aucie. |
|
|
|
 |
postrzepiony
|
Wysłany: 23 Wrz 2018, 20:15
|
|
|
Zegarów od diesla więcej i tańsze i są w ładniejszym stanie, są też od wersji ST. Są inne trochę jeśli chodzi o obrotomierz, jak kupię od anglika to będę musiał przełożyć tarcze. Czy ten ruski program jest taki magiczny, że mogę kupić licznik z większym przebiegiem i da radę go zmniejszyć do mojego? Problem jest taki, że sprzedawcy mają w dupie przebieg z ich liczników :-(. Jaki to odpowiedni interfejs do zaprogramowania immobilisera ? Dziękuję |
|
|
|
 |
dirty.73
Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i16V/80KM
|
Wysłany: 23 Wrz 2018, 20:33
|
|
|
nie ma lekko,taki komunikacik wyskakuje
tylko w górę się da,zmniejszyć się nie da |
_________________ dziadkowozy.com |
|
|
|
 |
postrzepiony
|
Wysłany: 23 Wrz 2018, 21:00
|
|
|
No zdaję sobie sprawę ale mam wrażenie, że tylko uczciwi się tym przejmują. Pytam tylko czy jest taka możliwość i tak mam w książce i w cepiku wpisany przebieg. Gdyby było to możliwe nie zadawałbym sprzedawcom upierdliwych pytań o przebieg auta, które rozebrali pół roku temu. |
|
|
|
 |
dirty.73
Model: Ford Fiesta Mk6`08
Silnik: 1.4i16V/80KM
|
Wysłany: 23 Wrz 2018, 21:13
|
|
|
no tym programem nie da rady zmniejszyć,ale jeśli kupisz licznik z mniejszym przebiegiem,to w górę się da,ustawisz swój |
_________________ dziadkowozy.com |
|
|
|
 |
postrzepiony
|
Wysłany: 23 Wrz 2018, 21:22
|
|
|
Elm'a już kupiłem. Czy trzeba wymienić obudowę kierownicy jak się chce manetke do radia ? |
|
|
|
 |
lukaszooo
Model: Inne auto
Silnik: Inny
|
Wysłany: 23 Wrz 2018, 23:32
|
|
|
Zapraszam do Mińska Maz. Ogarne ci przebieg i inne sprawy softowe. |
|
|
|
 |
postrzepiony
|
Wysłany: 24 Wrz 2018, 18:50
|
|
|
Na razie same liczniki z wyższym przebiegiem znajduję :-( |
|
|
|
 |
lukaszooo
|
Wysłany: 25 Wrz 2018, 00:30
|
|
|
Przebieg w całej operacji jest najmniej problematyczny..... |
|
|
|
 |
slawomirro
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
|
Wysłany: 25 Wrz 2018, 13:05
|
|
|
lukaszooo napisał/a: | Przebieg w całej operacji jest najmniej problematyczny..... |
Jeśli możesz/umiesz kręcić liczniki w dół, to polecam Ci tę lekturę:
https://www.rp.pl/Prawo-k...w-w-autach.html |
|
|
|
 |
lukaszooo
|
Wysłany: 25 Wrz 2018, 14:58
|
|
|
Ta ustawa zmieni jedynie koszt wymiany licznika. W mojej pracy zmieni sie tyle że będę musiał zadzwonić na SKP zglosić wymiane licznika i za to zapłacić...
Liczniki kręci sie w autach za 100 tys a nie w fiescie za 10tys.... 3000zl kary to smiech a nie kara |
_________________ Tel. 511246350 |
|
|
|
 |
postrzepiony
|
Wysłany: 26 Wrz 2018, 21:57
|
|
|
Panowie o czym my tu gadamy ? Chcę zmienić licznik na nowszy, bo ma komputer, nie chcę mniejszego przebiegu w moim aucie. Chcę kupić licznik, a wszyscy sprzedawcy mają w głębokiej dupie stan licznika, który sprzedają. Stan licznika ma być zgodny z moim a nie niższy czy wyższy. Paniatno ? |
|
|
|
 |
lukaszooo
|
Wysłany: 27 Wrz 2018, 13:38
|
|
|
Kupujesz zegary i manetkę ( doczytaj bo np w mk7 nie jest potrzebna, jej funkcje przejmuje prztcisk na liczniju).
Umawiasz sie np ze mną lub którymś z moich kolegów, przyjezdzasz, idziesz na kawe, wracasz z bananem na gębie do domu. |
_________________ Tel. 511246350 |
|
|
|
 |
|