Nagłe, samoistne hamowanie auta podczas jazdy. |
Autor |
Wiadomość |
david100
Wersja: Inna
Silnik: 1.1/55KM
|
Wysłany: 30 Lip 2016, 16:00 Nagłe, samoistne hamowanie auta podczas jazdy.
|
|
|
Witam,
dzisiaj miałem dziwną i niebezpieczną sytuacje.. podczas jazdy autostradą z prędkością 110/120 k/h auto nagle zaczęło hamować - nie było to hamowanie na pisk, śladów też nie było ale auto gwałtownie wyhamowało praktycznie do zera. Pedał sprzęgła zrobił się strasznie twardy nie dało się go wcisnąć. Po zepchnięciu na pobocze i uruchomieniu ponownie silnika pedał sprzęgła zaczął robić się miękki - dało się go wcisnąć, a przy kolejnej próbie odpalenia, auto jakby nigdy nic ruszyło.. ?! Miałem jeszcze do domu jakieś 70-80 km, ze strachu jechałem potem max 80km/h. Nie przypominam sobie, żeby zapaliły się w czasie samoistnego hamowania jakieś kontrolki awaryjne. Sytuacja naprawdę niebezpieczna.. Nie mam pojęcia to się stało, czy ktoś może napisać coś na ten temat ? z góry dziękuje |
|
|
|
 |
Jondi
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: ST
Silnik: ST 150
|
Wysłany: 31 Lip 2016, 21:10 Nagłe, samoistne hamowanie auta podczas jazdy.
|
|
|
hmm może jakiś tryb awaryjny maja fiesty jak stwiredzą wyciek płyny hamulcowego? To jest totalny strzał i jakoś w niego nie wierze no ale problem z hamulcami i sprzęgłem sugeruje mi coś związanego z płynem hamulcowym/pompą (jakaś awaria) |
|
|
|
 |
arekw
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 31 Lip 2016, 21:55 Nagłe, samoistne hamowanie auta podczas jazdy.
|
|
|
może jakieś zwarcie na pompie abs lub przewodach dochodzących do pompy. Znajomemu w cytrynie hamulec po kilkukrotnym użyciu trzymał cały czas,tłoczki się nie cofały i winna była pompa |
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 1 Sie 2016, 01:50 Nagłe, samoistne hamowanie auta podczas jazdy.
|
|
|
czy pompa abs we fieście, taka bez esp, jest w stanie wytworzyć samoistnie ciśnienie w układzie hamulcowym? |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 1 Sie 2016, 20:25 Nagłe, samoistne hamowanie auta podczas jazdy.
|
|
|
vegetagt, nie sądzę... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.