|
Błąd p0335 - czujnik położenia wału korbowego? |
Autor |
Wiadomość |
Zonk
Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec/82KM
|
Wysłany: 26 Lip 2016, 18:33 Błąd p0335 - czujnik położenia wału korbowego?
|
|
|
Problem dotyczy Fiesty 1.25 z 2009 roku. Kilka razy zdarzyło mi się, że w czasie jazdy zaświeciła mi się kontrolka ESP i nie gasła aż do ponownego uruchomienia silnika. Dziś stało się tak samo, w dodatku na ułamek sekundy obrotomierz też się wyłączył, mimo że silnik dalej pracował. Z ciekawości podłączyłem interfejs ELM327 i pojawił się kod błędu P0335, co wg wujka google oznacza usterkę czujnika położenia wału korbowego. Pytanie, co ma do tego kontrolka ESP? Da się to w jakiś nieskomplikowany sposób samemu wymienić? Przekopałem internet i nie umiem nigdzie znaleźć takiego czujnika, można prosić o wskazówkę gdzie go szukać? |
|
|
|
 |
dominiksoul

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Trend
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Imię: Dominik
|
Wysłany: 28 Lip 2016, 16:57 Błąd p0335 - czujnik położenia wału korbowego?
|
|
|
Czujnik położenia wału korbowego może mieszać na różne sposoby. W moim przypadku samochód potrafił zagasnąć przy dohamowywaniu i wysprzęglaniu, po czym nie chciał odpalić, a zdarzyło się też, że zabrakło wspomagania. Dokładnie opisałem wszystko w tym temacie: http://fiestaklubpolska.p...77&t=69679&view |
_________________  |
|
|
|
 |
Zonk
Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec/82KM
|
Wysłany: 28 Lip 2016, 20:04 Błąd p0335 - czujnik położenia wału korbowego?
|
|
|
dominiksoul napisał/a: | Czujnik położenia wału korbowego może mieszać na różne sposoby. W moim przypadku samochód potrafił zagasnąć przy dohamowywaniu i wysprzęglaniu, po czym nie chciał odpalić, a zdarzyło się też, że zabrakło wspomagania. Dokładnie opisałem wszystko w tym temacie: http://fiestaklubpolska.p...77&t=69679&view |
Jesteś w stanie powiedzieć, w którym miejscu znajduje się ten czujnik? Np. na podstawie tego zdjecia:
 |
|
|
|
 |
olo_r
Wersja: FX Silver
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 10 Wrz 2016, 17:55 Błąd p0335 - czujnik położenia wału korbowego?
|
|
|
dominiksoul napisał/a: | Czujnik położenia wału korbowego może mieszać na różne sposoby. W moim przypadku samochód potrafił zagasnąć przy dohamowywaniu i wysprzęglaniu, po czym nie chciał odpalić, a zdarzyło się też, że zabrakło wspomagania. Dokładnie opisałem wszystko w tym temacie: http://fiestaklubpolska.p...77&t=69679&view |
U mnie potrafił gubić zapłon na pełnej prędkości i słabnąć albo ruszać z szarpaniem spod świateł. Nibezpieczna zabawa zwłaszcza podczas wyprzedzania.
Wał korbowy jest na dole czyli wg mnie czujnik tez tam gdzieś powinien być.
Czytałem posty dominksoul. Też miałem 302 - inna bryka ale benzynka. Dokładnie to samo i dokładnie na końcu winowajca się znalazł. A wymieniłem po drodze kable i aparat zapłonowy. Potem było juz gorzej bo jak goniłem samochodzik ponad normę to na każdym biegu mrugał check. Koledzy się śmiali że mam shifta To był sygnał, ze nie dopala mieszanki potem chek znikał jak spadałem z obrotów a potrafiłem na III gonić 130 km/h. Nie zgadniesz jakim samochodem - też na F
Tak czy siak - benzyniaczki czasem maja swoje przypadłości |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|