|
Problem z klimatyzacją, nie włącza się sprężarka. |
Autor |
Wiadomość |
cz4rny
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4DuratorqTDCi/70KM
|
Wysłany: 4 Cze 2016, 19:28 Problem z klimatyzacją, nie włącza się sprężarka.
|
|
|
Witam!
Na wstępie napiszę: Fiesta Mk6, 2002r, 1.4 TDCi 68KM.
Mam problem z moją Fiestą. Mianowicie nie działa w niej klimatyzacja. Ale po kolei. Auto kupiłem w zeszył roku w czerwcu z niedziałającą klimą. Teraz postanowiłem ją uruchomić. Pojechałem do nabicia, kolega mi ją uzupełnił. Maszyna nie stwierdziła nieszczelności, wpompowała czynnik. Klimatyzacja załączyła się na chwilę a po wyłączeniu i ponowy wyłączeniu już nie. Na drugi dzień (i dzisiaj w sumie też) sprawdziłem czy może gdzieś ten gaz nie uciekł. Otwarłem zawór i śrubokrętem wcisnąłem - gaz jest, syczy bardzo głośno. Bezpieczniki sprawdzone, wszystko ok.
Ogólnie po uruchomieniu silnika i włączeniu A/C powinno być czuć spadek obrotów, takie cyknięcie spod auta/maski i uruchomienie wentylatora - nie ma nic z tych rzeczy. Wczoraj odpiąłem wentylator chłodnicy i o dziwo klima się załączyła. Sprawdziłem wtedy napięcie na tej złączce było 12V. Pomyślałem, że to wina tego wentylatora. Dzisiaj postanowiłem wyjąć wentylator z chłodnicy i dupa. Spiąłem na krótko, went kręci. Sprawdziłem przy okazji rezystor który jest w obudowie wentylatora i okazało się, że wygląda tak jak w załączniku. Jest mocno pokorodowany. Sprawdziłem jego opór, ale wyskakiwało 0 Ohm... Złożyłem do kupy wszystko i znowu postanowiłem włączyć klimę z wypiętą wtyczką wentylatora... nie działa. Wczoraj działała dzisiaj nie. No i już nie wiem co mam robić? Słyszałem, coś o przekaźnikach koło akumulatora, ale tam w tej skrzyneczce są 4 - 2 czarne, i 2 szare, który jest od A/C?
Kolejną rzeczą która mnie zastanawia jest to, że zazwyczaj mam wskazówkę temp. wody w polu "normal" po środku. Od 2 dni często przeskakuje z tej środkowej na niższą (o jeden). W service menu mam błąd dtc e199, który dotyczy temp. płynu chłodzącego w układzie. Przy ilu stopniach powinien się załączyć wentylator? Jak sprawdzić, że jest z nim wszystko ok? Nie chce, żeby mi uszczelkę wygwizdało, jak okaże się, że jest niesprawny. |
|
|
|
 |
slawomirro
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
|
Wysłany: 4 Cze 2016, 20:54 Problem z klimatyzacją, nie włącza się sprężarka.
|
|
|
Na drugim forum Forda dałem Ci zrzut z TISu. Pokombinuj, poszukaj. |
|
|
|
 |
cz4rny
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4DuratorqTDCi/70KM
|
Wysłany: 5 Cze 2016, 00:27 Problem z klimatyzacją, nie włącza się sprężarka.
|
|
|
Tak wiem właśnie, ale pomyślałem, że ktoś może będzie miał jakiś pomysł tutaj. Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa tych przekaźników pod maską. Który odpowiada za A/C bo są 4, 2 szare i 2 czarne. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|