[MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr |
Autor |
Wiadomość |
Art
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 13 Wrz 2015, 23:07 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Mam spory wyciek z różnych stron z głowicy, z połączenia górnej i dolnej części. Orientuje się ktoś, czy do rozłączenia tych części muszę wyjmować wtryski i zdejmować pasek rozrządu? |
Ostatnio zmieniony przez Art 19 Paź 2015, 22:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Art
|
Wysłany: 19 Paź 2015, 22:27 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Dobrałem się dzisiaj do tematu i niestety utknąłem na... wytartym wałku rozrządu Qrwa... Patrze po allegroszach, to każdy używany z odpowiednimi zdjęciami też jest wytarty. Ten typ tak ma, czy ki hux? W 2.0HDi przy ponad 500tys.km wsio było jak nówka, a tutaj niby nawet 200 nie przekroczył.
Kolektor ssący cały zajobany nagarem. Jest jakiś środek, co to gówno rozpuści? |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 20 Paź 2015, 18:35 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Co do drugiego pytania - sprej do czyszczenia zacisków hamulcowych lub benzyna ekstrakcyjna + szmatka. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Seb0l
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Sebastian
|
Wysłany: 20 Paź 2015, 21:31 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Miałem zrzuconą pokrywę z Fusiona przy przebiegu 206tys km i wałeczek był w porządku. Za to podkładki pod wtryskami narobiły bigosu
 |
_________________ Ford Fiesta MK3 1.8D
Ford Fusion 1.4 TDCi
Ford Mondeo MK2 1.8TD |
|
|
|
 |
Art
|
Wysłany: 21 Paź 2015, 00:05 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Kupiłem dzisiaj kompletną głowicę, specjalnie jechałem 50km żeby ją skontrolować pod kątem przytarć. Głowica z 1.4HDI, na pewno jest inne koło pasowe, ale wałek wygląda tak samo. Dzisiaj było kupę czyszczenia i kombinowania, co zrobić żeby nie bawić się w ściąganie paska rozrządu i późniejsze ustawianie całego bajzlu Widać, że ktoś już tu wpychał swoje łapki, ruszone śruby, jedna "made in castorama", oringi na kanałach olejowych nieoryginalne, jakieś lipne chinki, które się porozchodziły, jeden w ogóle był przerwany. Nie podoba mi się to Dźwigienki zaworowe niby ok, ale te na wytartych krzywkach wymienię. Skończyła mi się masa uszczelniająca, no i późno trochę, a jutro trzeba coś popracować, więc na razie utknąłem na przykręceniu części z dolnymi panewkami.
Jak jutro w miarę pójdzie temat czyszczenia nagaru i nie pojawią się dodatkowe problemy, to może uda się fieścinę poskładać |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 21 Paź 2015, 15:13 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Fajnie się bawisz. Będę kibicował. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Jaszczur

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Imię: Marcin
|
Wysłany: 21 Paź 2015, 16:25 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
przytrzymanie koła rozrządu na sznurkach
W kole/na wałku rozrządu masz klin? Jeśli nie, to ja bym na Twoim miejscu nie dał głowy za poprawnie ustawiony rozrząd po tej naprawie |
_________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć |
|
|
|
 |
Art
|
Wysłany: 21 Paź 2015, 18:58 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Klin na kole jest na stałe, tj. elementem koła (odlew). Wałek rozrządu okazał się być inny w części napędzającej vacum. Można było przerobić samą pompę, tj. podszlifować wypustki wchodzące w wałek, ale z głowicą dostałem również pompę vacum, więc nie kombinowałem, tylko wstawiłem ją zamiast oryginału. Na wszelki wypadek wymieniłem też wszystkie popychacze i dźwigienki. Po złożeniu wałka sprawdziłem czy niema kolizji tłoków z zaworami , wyczyściłem wszystko prawie na błysk, poskładałem, odpowietrzyłem układ paliwowy i... silnik odpalił od strzała Błędów brak, czyli wszystko podłączyłem Naturalnie zawsze coś zostaje, tym razem zostały mi dwie śruby, które za cholerę nie wiem gdzie mogły być wkręcone Jutro mam kilka km do przejechania, jak silnik przeżyje, to chyba będzie ok
W przyszłym miesiącu trzeba będzie zrzucić skrzynię i wymienić sprzęgło, bo czasami ślizga Oby jeszcze wytrzymało. W weekend muszę zatargać przyczepkę z dwoma motocyklami jakieś 400km |
|
|
|
 |
Seb0l
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Imię: Sebastian
|
Wysłany: 21 Paź 2015, 20:54 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Te 2 śrubki to pewnie zostały z rurki idącej z EGRa do kolektora ssącego
przy okazji mam 2 pytanka:
1. Pod tą dolną częścią "obudowy" wałka rozrządu jest tylko silikon? Będę to musiał sam uszczelnić bo coś mi podcieka..
2. Przy okazji wymiany sprzęgła prosiłbym o porobienie fotek, też to na wiosnę muszę poczynić, chyba że ktoś wie czy w ogóle da radę samą skrzynię wyciągnąć, czy trzeba z silnikiem? Jeżeli druga opcja to górą czy dołem? |
_________________ Ford Fiesta MK3 1.8D
Ford Fusion 1.4 TDCi
Ford Mondeo MK2 1.8TD |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 22 Paź 2015, 00:21 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Seb0l napisał/a: | ktoś wie czy w ogóle da radę samą skrzynię wyciągnąć |
Da radę, nawet na parkingu pod blokiem... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Art
|
Wysłany: 22 Paź 2015, 10:26 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Zostały takie śruby, jak jest przykręcana górna pokrywa zaworów, one są nieco krótsze od tych skręcających metalowe części głowicy. Olać to
Pod dolną obudową wałka również jest silikon. Jedyne uszczelki w tamtych okolicach to simmer na wałku, uszczelka pod górną pokrywą i uszczelki pod vacum.
Skrzynię na pewno można wyciągnąć jak pisze Parzych Kiedyś na podwórku robiłem sprzęgło w pertnerze 2.0HDI |
|
|
|
 |
Art
|
Wysłany: 22 Paź 2015, 13:52 [MK6] 1.4TDCI - wyciek oleju z głowicy/uszkodzony wałek rozr
|
|
|
Machnięte dzisiaj ok 130km, wszystko gra i bucy Tylko sprzęgło teraz łatwiej się ślizga, bo chyba trochę Nm mu odblokowałem tym wałkiem i czyszczeniem dolotu
Teraz jeszcze znalazłem to - zaślepienie EGR
[youtube:tejokpso]http://www.youtube.com/watch?v=GgdP24I6blE[/youtube:tejokpso]
Szkoda, ze od razu nie załatwiłem sprawy. Przez ten EGR dolot taki nabity. W przyszłym tygodniu zajmę się tematem. |
|
|
|
 |
|