|
[mk7 1.4 TDCi] problem z zapłonem |
Autor |
Wiadomość |
blackbetty
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 5 Mar 2015, 10:53 [mk7 1.4 TDCi] problem z zapłonem
|
|
|
Witam
OD niedzieli mam nie mały problem ze swoją Fiestą. Po nocy (bez przymrozków, w garażu) nie chciała odpalić. Na prawym zegarze świeciła się dioda od wspomagania (taka kierownica z wykrrzyknikiem obok. Ale zaskoczyła za 2 podejściem i było ok. Jechałam akurat w dłuższą trasę - było ok, kilkukrotnie go dopalałam i nie było problemu. Silnik jak i reszta pracowały bez zarzutów.
Na następny dzień też odpalił z rana bez problemu, ale już wczoraj (w środę) za nic nie udało mi się zapalić. Nadal świeciła się kontrolka od układu wspomagania. Wieczorem podjełam kolejną próbę, odpalił na 3 sekundy i zgasł.
W międzyczasie mechanik sprawdził mi układ kierowniczy i pod kątem technicznym nie ma żadnej usterki a kontrolka nadal świeci.
Dzisiaj ponowna próba, niestety nic z tego, silnik za 2 podejściem zapalił, na 3 sekundy zgasł a na wyświetlaczu zaczął migać komunikat AWARIA SILNIKA SERWIS NATYCHMIAST, był poprzedzony sygnałęm dźwiękowym od innych komunikatów. A na lewym zegarze pojawiła się nowa kontrolka - koło zębate z wykrzyknikiem w środku.
Jestem umówiona na podpięcie auta pod komputer i sprawdzenie przyczyny pod kątem tych błędów i powiadomień.
Czy przypuszczacie co to się stało? Miał ktoś z Was już taką usterkę?
Dodam, że auto wcześniej nie miało żadnych problemów, silnik chodzi jak żyleta. Przed zimą zmieniałam aku jedynie. |
|
|
|
 |
n owicjusz
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Rafal
Wiek: 25 Dołączył: 21 Lut 2016 Posty: 36 Skąd: Ropczyce/Belgia
|
Wysłany: 6 Mar 2016, 11:52 [mk7 1.4 TDCi] problem z zapłonem
|
|
|
Czyżby ropa w oleju silnikowym (jeśli robisz krótkie trasy po mieście)? |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|