[MK6] Poprawny wynik SWR anteny |
Autor |
Wiadomość |
AccessX
Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
|
Wysłany: 3 Wrz 2014, 22:10 [MK6] Poprawny wynik SWR anteny
|
|
|
Witam. A mianowicie. Mam radio ALAN 121 i Antena jakiś Noname długości 85cm.
Nie używałem radia CB ponad pół roku. Dzisiaj dorwałem SWR miarkę i sprawdziłem początkowe parametry zestrojenia i wyszło mi: K (to skrót od kanał):
K1 - 2.6
K20 - 2.0
K40 - 1.7
W związku z tym iż SWR przeważnie blisko 1 jest idealnym wynikiem, 1.5 doskonałym a 2 dobrym postanowiłem bat z anteny wysuwać i wsuwać w zależności od parametrów. Z informacji z internetu wyczytałem ze idealne są parametry (np) jeśli: K1 ma 1.3, K20 1.2, K40 1.3 (na końcach wzrasta delikatnie w stosunku do środkowego kanału).
Do tej pory udało mi się uzyskać takie parametry, przy paru próbach:
K01: 1.3
K20: 1.3
K40: 1.5
K01: 1.3
K20: 1.3
K40: 1.4
K01: 1.4
K20: 1.4
K40: 1.5
K01: 1.2
K20: 1.2.5
K40: 1.3
I teraz prośba o napisanie mi (jutro znów będę próbował uzyskać łuk w wykresie). Który z podanych wyżej wykresów jest najbardziej optymalny by zestroić antenę z radiem.
Będę wdzięczny o każdą informacje. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 3 Wrz 2014, 22:49
|
|
|
SWR ma być jak najbardziej równy w całym zakresie. Nie wiem czemu ktoś miałby na siłę tworzyć łuki. Głównie się i tak jeździ u nas na "19", więc możesz mieć taką "wanienkę" w okolicach środka (bo tak wyjdzie, a nie celowo), ale nie można przesadzać...
Prawdę mówiąc ostatnie wartości wyglądają bardzo fajnie. Gdyby dało się wyrównać na 1.25 w całym zakresie, to byłaby bajka. Biorąc jednak pod uwagę, że robi Ci się tutaj łyżwa (przy "40" ucieka nieco w górę), to naprawdę jest dobrze. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 3 Wrz 2014, 23:06
|
|
|
Pufcio dzięki za odpowiedź. Spróbuje jutro zejść do 1.25 na K1/20/40, by zakres wyszedł równy lub ewentualnie najbardziej zbliżony tym wartościom. Dodam tylko że standardowo radio CB powinno działać z mocą 4W. Mi dzisiaj pokazało niecały 1W. Co może byś tego powodem? Dodam że radio kupione w sklepiku z CB Radiami. W zimie przestało działać i poszło na gwarancje i potem wróciło sprawne. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 3 Wrz 2014, 23:12
|
|
|
AccessX napisał/a: | Dodam tylko że standardowo radio CB powinno działać z mocą 4W. Mi dzisiaj pokazało niecały 1W. |
Niekoniecznie. Są radia, które mają 1W, są takie, które mają 4W. Poza tym to, że pompujesz 4W nie oznacza, że ma to sens. Cóż bowiem z tego, że słyszą Cię 15km dalej, skoro Ty nie słyszysz jak Ci odpowiadają, bo masz metrowy bat i urządzenie o niskiej czułości? Tylko śmiecisz w eterze takim sposobem. Umiar i rozsądek. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 3 Wrz 2014, 23:17
|
|
|
Właśnie nie mogłem znaleźć informacji (lub robiłem to nieudolnie) dlaczego w instrukcjach przy strojeniu anten pisze że radio cb pracuje z mocą około 4W i takiego wyniku należy się spodziewać.
Mam kolejne pytanie. Zauważyłem (bo aktualnie mam radio wyciągnięte z panelu, by podpiąć SWR miarkę itp), że po włączeniu zapłonu w samochodzie wzrastają mi szumy i strzelania w radiu. Czy można to jakoś odfiltrować? |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 3 Wrz 2014, 23:24
|
|
|
To górna granica, określona prawem. Są ludzie, którzy ładują "dopalacze", bo chcą być słyszani 30km dalej, ale na to, że sami słyszą ludzi nadających z max 3km, to już uwagi nie zwracają...
Szumy można próbować zmniejszyć/zniwelować:
a) podpinając radio bezpośrednio pod aku przez bezpiecznik (to zawsze dobry pomysł przy CB)
b) kupując ferro i przeplatając przezeń kabel zasilający od CB
c) kupując specjalne filtry do CB za dychę w jakimś "elektroniku" |
|
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 3 Wrz 2014, 23:39
|
|
|
Bardzo mnie zaciekawiłeś tym filtrem za dychę. Jutro będę akurat przy takim elektrycznym sklepie to jest szansa że takie coś będzie miał.
Bo jednak ciągnięcie kabli do akumulatora to już grubsze zajęcie się szykuje,.
Jutro postaram się napisać co udało mi się ustalić i co podpiąć technicznie mówiąc. Dzięki za pomoc póki co . |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 4 Wrz 2014, 00:04
|
|
|
Nie ma sprawy. A ciągnięcie kabli to banał - co najwyżej robisz jedną dziurę w grodziówce jak nie masz którędy kabli przełożyć. Cuda na kiju to nie są. |
|
|
|
|
 |
blueflames

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Daniel
Wiek: 35 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 97 Skąd: Sanok/Rzeszow
|
Wysłany: 9 Wrz 2014, 17:59
|
|
|
a powiedz kolego jeszcze jaka masz antenke i radyjko to ci powiem jakie swr jestes w stanie osiagnaC bo sporo anten juz robilem i na rozne sposoby poprawialem ich wlasciwosci:) |
|
|
|
 |
|