[MK6] Czarna MK6 S ;) |
Autor |
Wiadomość |
gdamian90
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Damian
|
Wysłany: 6 Paź 2013, 19:27 [MK6] Czarna MK6 S ;)
|
|
|
1. NICK: gdamian90
2. IMIĘ: Damian
3. MODEL: Fiesta MK6
4. WERSJA: Sport
5. ROCZNIK: 2005 produkcja / 2006 modelowo
6. SILNIK: 1,6 TDCi
7. OPIS AUTA:
Auto kupione po długich poszukiwaniach. Od ponad roku jeździłem i oglądałem i zawsze było jakieś "ale". Przeważnie istotne defekty mechaniczne np. wykończona turbina, krzywe belki zawieszenia itp. Blacharka to rzecz mniej istotna dla mnie co nie znaczy, że nieważna Fiesta również miała przygody ale mechanicznie jest jak najbardziej OK Jeździ prosto, poprawnie przyspiesza i poprawnie hamuje. Po podłączeniu do komputera pokazała jakieś nie wykasowane błędy jednak na desce było "czysto". Po ich sprawdzeniu i wykasowaniu już się nie pojawiły Auto było uderzone w tył i wpadło prawdopodobnie pod jakieś większe auto przodem. Podłoga z tyłu była wyciągana, klapa i zderzak wymienione. Z przodu maska, zderzak, lampy, szyba przednia i lewy błotnik. Podłużnice nie naruszone. Aktualnie ma nakulane prawie 154 tys km. W najbliższym tygodniu czeka na nią nowy kompletny rozrząd z pompą wody, wszystkimi rolkami, paskami i napinaczami
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: pamiątka z TGL na zderzaku
b. mechaniczne: brak
c. audio: brak
d. inne: brak
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: przyciemnienie szybek, kratka do tyłu w zderzak , soczewki w chińskich
zamiennikach + HID lub profi przeróbka oryginalnych lamp na bixenonowe
b. mechaniczne: jeśli wszystko będzie ok to może jakiś program na wiosne
c. audio: pociągniecię AUXa gdzieś obok zapalniczki ponieważ mam wyciągniętego do schowka - done
d. inne: braaak
10. FOTKI AUTA

|
Ostatnio zmieniony przez gdamian90 16 Wrz 2014, 17:04, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
modell1
Moderator
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 48 Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 1878 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 6 Paź 2013, 21:32
|
|
|
Ładna i to z wlkp |
|
 |
gdamian90
|
Wysłany: 9 Gru 2013, 18:53
|
|
|
Auto już po pierwszej naprawie i generalnym przeglądzie ;-)
Jako że czasami zdarzało się że po odpaleniu auta dziwnie przebierał na niskich obrotach przez jakieś 10 - 15 sekund, lubił sobie zadymić na biało ( przy temperaturach + ) i troszkę zalatywało spalinami pod maską to po konsultacji ze znajomym mechanikiem zdecydowałem się na wymianę podkładek pod wtryskami. Na jednym było widać że się pocił w dolnej części jednak reszta wyglądała OK. Zostały zakupione i wymienione podkładki bosha ( 3 zika za szt. przy fordowskich 16 zł za jedną - generalnie identycznie to samo, tylko nie oznaczone jako fomoco ), ustawiacze i oringi. Oczywiście był robiony komplet wszystkich 4. Z dwoma był problem żeby wyciągnąć jednak po chwili wyszły. Dwa w stanie eleganckim ;-) Wszystko zostało wyczyszczone i poskładane do kupy. Po wymianie auto pojechało na komputer żeby sprawdzić czy poprawnie wtryski leją ( tak proforma bo wyciągane i wkładane były w tej samej kolejności ) i ogólnie przejrzeć ewentualne błędy. Błędów nie było, dawki w normie, diagnoza postawiona - mogę upalać ;-) Od naprawy już zrobiłem 1,5 kkm, żaden z objawów się nie pojawił, auto odpala bez najmniejszych problemów, nie dymi i nic nie śmierdzi
Jako że auto jeździ jak najbardziej poprawnie cieszę się jak dziecko
Teraz tylko zimowy setup i do wiosny! |
|
|
|
 |
Tobol

Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 9 Gru 2013, 19:32
|
|
|
Elegancko! Niech się bestia sprawuje |
|
|
|
 |
tadzias

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
Imię: Tadek
|
Wysłany: 9 Gru 2013, 20:04
|
|
|
Niech służy |
|
|
|
 |
gdamian90
|
Wysłany: 10 Gru 2013, 00:15
|
|
|
Cały problem tkwił w tej jednej podkładce ponieważ ktoś tam już wcześniej grzebał i wsadził zwykłą podkładkę miedzianą z Leroy-Merlin która była grubsza od oryginalnej i dlatego tak się lało ;-) podejrzewam poprzedniego właściciela w polsce |
|
|
|
 |
gdamian90
|
Wysłany: 8 Lut 2014, 17:29
|
|
|
Zimowy setup już w pełni, felgi od groobego, on potrzebował hajsu a ja felg więc się skumaliśmy felgi z tyłu z et22, z przodu et38. Na czarnych chyba lepiej wygląda więc myślę że na przyszłą zimę będą tylko czarne
 |
Ostatnio zmieniony przez Parzych 8 Lut 2014, 17:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 8 Lut 2014, 17:44
|
|
|
Moim skromnym zdaniem, czarne giną i w dodatku wyglądają jak stalówki... Do czarnej lepiej by podeszły białe albo jakieś żarówiaste... Ale to tylko moje zdanie... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
gdamian90
|
Wysłany: 8 Lut 2014, 17:54
|
|
|
Na tych stickerowych bardziej rzuca się w oczy balon czarne się z nim zlewają i nie wygląda to tak źle, no zobaczymy co się zmieni jeszcze w wiosennym setupie i wtedy dopasuje zimowe felgi na przyszły sezon. Z żarówiastych to można je prysnąć plastidipem blazem pomarańczowym albo limonkowym ;-) |
|
|
|
 |
Tobol

Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 9 Lut 2014, 09:25
|
|
|
Dobry setup to są 15stki ? |
|
|
|
 |
gdamian90
|
Wysłany: 9 Lut 2014, 19:44
|
|
|
14' |
|
|
|
 |
Fiester213
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CLX
Silnik: 1.4i/75KM
|
Wysłany: 18 Lut 2014, 22:14
|
|
|
Mamo!!! Kup mi Mk6 Sport, nie będę palił gumy z nerwów na podjeździe i nie będę straszył sąsiadów na ręcznym OBIECUJE! Piękna! Ps. moje marzenie mk6 mmm... powodzenia w modzeniu, wszystko idzie w dobrą stronę |
|
|
|
 |
tapiseba84
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Sebastian/Justyna
|
Wysłany: 20 Lut 2014, 00:12
|
|
|
Ładna podobna do mojej |
|
|
|
 |
gdamian90
|
Wysłany: 16 Wrz 2014, 17:32
|
|
|
Mały update
Po roku jeżdżenia jeżdżę dalej , suszarka przeszła regeneracje pod koniec maja
ponieważ miała spory luz na wirniku ale na szczęście nie taki żeby wpuszczać dalej drobinki metalu.
Wszystko zostało rozebrane, w misce było czysto, w IC również, wszystko przeczyszczone
i złożone z sitkiem nowszego typu śmiga jak dziki ale powoli tylne łożyska dają o sobie znać
więc niedługo pójdą na wymianke. Z detali to klamki poszły w matowy czarny PLASTIDIP, mała
wlepka na szybie i AUX pociągnięty w fabryczne miejsce
No i znalazła się kratka w tylny zderzak
 |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 16 Wrz 2014, 17:37
|
|
|
gdamian90 napisał/a: | No i znalazła się kratka w tylny zderzak | Gdzie wyrwałeś i za ile Bo w ASO śpiewają sobie ok 150zł... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
gdamian90
|
Wysłany: 16 Wrz 2014, 19:34
|
|
|
Kratke dorwałem przypadkiem szukając elementu dolotu turbiny, leżała sobie bezwładnie
w kartonie z resztą części z mk6 S niedaleko Bemo Motors w Luboniu, tam gdzie Grooby kupił
progi od ST kosztowała mnie 50 zł uderz do Groobego to da Ci namiar bo ja nie mogę znaleźć aktualnie a on miał telefon do szefuńcia |
|
|
|
 |
|