fialek89
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.3/69KM
|
Wysłany: 14 Sie 2013, 08:39 [MK3] 5D - Wymiana szyby w tylnych drzwiach
|
|
|
Witam, podzielę się z Wami poradą, jak wstawić szybę w tylnych drzwiach, gdyż sam się z tym szarpałem trochę i odkryłem jak szybko ją wstawić, chodzi o tą opuszczaną .
1. Ściągamy tapicerkę z drzwi tylnych: najpierw trzeba odkręcić trzy śruby, klamka i uchwyt od drzwi, potem odrywamy delikatnie od dołu do góry, potem trzeba podnieść do góry i mamy z głowy.
2.Ściągamy uszczelki od szyby od wewnątrz i z zewnątrz, po delikatnym podważeniu same zejdą, bocznych nie ruszamy.
3.Stajemy na zewnątrz auta i gdy widzimy prowadnicę, która jest przy szybie karoseryjnej bierzemy śrubokręt płaski i na dole tej prowadnicy odchylamy lekko blachę, potem nie będzie to widoczne, gdyż będzie pod uszczelką szyby, ale mówię delikatnie ok 3-4mm aby szczelinę powiększyć .
4.Wkładamy szybę tak jak ma być, wstępnie ustawiamy ją w prowadnicy lewej, w prawą sama wskoczy i delikatnie i przede wszystkim równomiernie wkładamy (wsuwamy) szybę, ja pomagałem sobie jeszcze śrubokrętem w prowadnice mechanizm od niej ma być na dole inaczej nie wejdzie .
5.Jak się uda (wiadomo, nie wszystko idzie za pierwszym razem), podnosimy szybę ręcznie do góry i malutkim śrubokrętem płaskim poprawiamy uszczelki aby nie były zawinięte
6.Aby połączyć szybę i mechanizm trzeba ściągnąć suwak z mechanizmu, mały niebieski element (przynajmniej u mnie) na ramieniu, ważne żeby ściągnąć go szczypcami wąskodziobymi, gdyż jest na kulce, a śrubokrętem przy podważaniu może pęknąć w pół, a tak podważamy równomiernie .
7.Wkładamy suwak w prowadnicę szyby i ustawiamy na równi z kulką na wysięgniku, cały proces musi być na opuszczonej szybie, suwak wejdzie w prowadnicę tylko w jednej pozycji więc się nie pomylimy, jak już ustawimy, bierzemy kombinerki i zaciskamy suwak w kulkę, jak będzie słychać klik to znaczy się że jest ok.
8.Po tym procesie przesmarować suwak smarem albo czymś tam i sprawdzić działanie mechanizmu, jak działa to składamy, odgięty kawałek metalu poprawiamy tak jak był (można to nawet palcami zrobić), ja dodatkowo zabezpieczyłem kropelką, gdyż pękł lekko lakier (a to pomaga, już wiem z doświadczenia), jak chcecie to można troszkę silikonu dodać pod uszczelki od szyby, zanim je włożycie żeby lepiej się trzymały (ja tak zrobiłem) składacie tapicerkę, tym razem od góry do dołu i skręcacie te wcześniejsze 3 śrubki i cieszycie się szybą, porada dotyczy lewej i prawej strony z tyłu .
Pozdrawiam i życzę powodzenia. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 14 Sie 2013, 20:08, w całości zmieniany 2 razy |
|