|
[MK4] Wyższość mat nad taśmą dekarską ;> |
Autor |
Wiadomość |
hubi_2006

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Hubert
Wiek: 37 Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 1479 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 25 Mar 2013, 20:08 [MK4] Wyższość mat nad taśmą dekarską ;>
|
|
|
Cześć,
jak w temacie
Maty wygłuszające z BOLL czy APP na allegro są najtaniej po 4.39PLN 25cmx50cm.
Kiedyś czytałem, że na mk4 zejdzie po 5 takich arkuszy na drzwi.
A może jednak taśma dekarska?
Jakiej firmy taśmę (która nie zjedzie w upale) polecą znawcy tematu?
Głównie chodzi mi o usztywnienie poszycia drzwi, żeby nie było JE*S przy zamykaniu |
_________________ Powyższy post nie ma na celu obrazy czytelnika. Wszelka nadinterpretacja jego treści może wynikać z przypadku lub celowego doszukiwania się nieistniejących treści obraźliwych, jak i pogardliwych.
ebesz szkerebe debesz (R) |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wiek: 35 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 2231 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 25 Mar 2013, 20:18
|
|
|
u mnie taśma srebrna z Casto jest ponad 2 lata i się trzyma bez problemu, latem nie zjechała i nie śmierdzi |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
Grucha
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Titanium
Silnik: 1.6DuratorqTDCi/95KM
Wiek: 36 Dołączył: 31 Sie 2012 Posty: 17 Skąd: North Yorkshire
|
Wysłany: 8 Cze 2013, 02:35
|
|
|
Osobiście doradzam odwiedzić fora CA, użyć tam szukajki i wklepać słowo 'maty', 'tłumienie', 'głuszenie'.
Robiłem app, bollem, dekamatem, no i właściwymi matami, od silenta, przez stingera, gmsa, dynamata etc.
Jeśli chodzi o app + boll, były stosowane dość powszechnie, wliczając w tym zawodników EASCA w PL, dało się na tych matach zdobywać pucharki...aczkolwiek było to 5 lat temu.
Teraz w śmiesznych pieniążkach można dostać dobre maty(już za 10 zł sztuka), nie trzeba używać app w którym bez zastosowania odpowiedniej ilość kleju mata po prostu odpada, pomijam już w ogóle aspekty tłumienia.
Mój pierwszy samochód był robiony(początki CA), własnie dekamatem. Na tamte czasy robił robotę, tylko po co kłaść materiały na dach do drzwi, które z tłumieniem nie mają za dużo wspólnego
Jeśli ktoś na upartego będzie pchał się w dekarę, to by mieć minimum efektu musi położyć 140zł w casto za odpowiednią rolkę maty, ja osobiście w tej samej cenie preferował bym maty dedykowane do car audio. W cenie 140 zł masz 14 mat (po 7 na drzwi), dla przykładu Silent Coat czasami w promoci chodzi własnie po 10 zł.
Porównując dekamat do maty dedykowanej do CA, niema porównania
Z resztą nie tylko sillent, zobacz kto ma teraz lepszy rabat na maty do CA i wybierz maty dla siebie które Ci nalepiej wyjda cenowo, bo o to chodzi.
-omijaj dekamat
-omijaj app, bolljest średni
Weż sobie mate bitumiczną pokrytą allu, bo nie tyle chcesz wytłumić co tak że usztywnić drzwi, mówiąć łopatologicznie usztywnić drzwi, zrobić z nich 'skrzynki bassowe' jak kto woli, choć to złe określenie. Obrazuje to co chcesz osiągnąć.
Nie klej mat na otwory technologiczne. Najpierw zakryj je allu blacha 2mm, a na to dopiero mata. Poszukaj w googlach, tematów jest masa.
Użyj tylko słowa tłumienie, a nie głuszenie....bo to 2 różne rzeczy.
Miłej wyklejanki.
P.S.
Jeśli chodzi o ilość mat na drzwi. (patrz na wielkości mat)
Dla przykładu 1x dynamat wielkością jest jak 2x silent
Druga sprawa ile mat na drzwi ?
Po taniości 6-7 na jedne drzwiczki.
W signum robiąc na 'beton' poszło 21 mat. na jedne drzwi.
W e39 17 mat na jedne drzwi.
Myślę że takie 7 mat i będzie milutko. Ja zazwyczaj kładę po 2 warstwy maty we wnętrze drzwi i 2 warstwy na ich poszycie. (oczywiście otwory technologiczne jeśli takie istnieją zakryte są blachą) |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|