|
[Ogólny] Naprawa u mechanika - potrzebny kosztorys |
Autor |
Wiadomość |
GoHome1
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Inna
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Kamil
|
Wysłany: 5 Lut 2013, 09:37 [Ogólny] Naprawa u mechanika - potrzebny kosztorys
|
|
|
Witam. Tak jak w temacie. Dzisiaj oddaje samochód do poleconego mechanika z mojej miejscowości (sam osobiście go znam) I pomyślałem sobie, że jeżeli już oddaje to niech sam zrobi wszystko bo ja na razie nie mam na nic czasu a chodzi mi o :
-wymiana łożyska w przednim kole ~ czyli tutaj wpisuje 80 zł ja przypuszcza limus
-wyklepanie błotnika, na razie bez malowania
-założenie linki od hamulca ręcznego
-wymiana pokrywy filtra powietrza
-wymiana przewodów wysokiego napięcia / zapłonowych
-naciągnięcie paska od alternatora
-założenie nowych przednich lamp
- no i sprawdzenie instalacji od akumulatora ( szwankujące radio, wycieraczki)
Wiem, że dużo z tych rzeczy mogłbym zrobić sam ale tak jak pisalem, kompletny brak czasu (pracuje czasami do 3 nad ranem)
Teraz troche o mechaniku. 2 lata temu miał bardzo dochodowy warsztat ale z niewiadomych powodów postanowił go sprzedać i wyjechał za granice, coś mu tam nie wyszło i pyk xd znowu jest w Polsce. Nie ma już warsztatu (prawnie) tylko pracuje w innym zakładzie, też jako mechanik. Z tym, że zostało mu troche sprzętu i po pracy je obiad, pije kawe i zabiera się za naprawianie samochódów znajomym i znajomym znajomych. Każdy twierdzi, że nie jest tani i , że nie patrzy na ogólny cennik jaki jest w polsce tylko raczej patrzy na pochłonięty czas i na trudność wykonania napraw. No to teraz wasza kolej Piszcie ile waszym zdaniem powinien mnie skasować, tylko bardzo prosze nie pisać, że za dużo kasy i mam sam robić Ja pytam o cene a skoro pytam to pieniązki mam. No to na tyle. Wy podajecie koszt waszym zdaniem a ja po odebraniu od mechanika samochodu, szybciutko biegne do domu, na nasze forum i pisze ile mnie to wyniosło faktycznie
Pozdrawiam Kamil |
_________________ Smile You are beautiful |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 5 Lut 2013, 10:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
limus
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: S
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 5 Lut 2013, 09:55
|
|
|
U mnie bez sprawdzania instalacji i klepania błotnika koszt circa 80- 100 pln .
Pewny nie jestem ile za łożysko , ale jeżeli tyle samo co za wymianę osłony na przegubie , to ta mniejsza kwota .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Mariox003
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 2.0/16V
Imię: Marek
Wiek: 30 Dołączył: 16 Gru 2011 Posty: 478 Skąd: Pisarzowice
|
Wysłany: 5 Lut 2013, 10:15
|
|
|
zależy czy wszystkie części masz, czy on je kupuje |
_________________ Dwie już były, ale mówią że do trzech razy sztuka
Czarna
 |
|
|
|
 |
GoHome1
|
Wysłany: 5 Lut 2013, 10:16
|
|
|
Mariox003 napisał/a: | zależy czy wszystkie części masz, czy on je kupuje |
Pisałem wymiana lub założenie Czyli można się domyślić, że chodzi mi tylko o robocizne, części mam |
|
|
|
 |
Mariox003
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 2.0/16V
Imię: Marek
Wiek: 30 Dołączył: 16 Gru 2011 Posty: 478 Skąd: Pisarzowice
|
Wysłany: 5 Lut 2013, 10:25
|
|
|
180zł max wydaje mi sie, w każdym bądź razie ja z ojcem jak robię to my max za to wszystko byśmy wzięli 150zł jak nie mniej ale 200zl na pewno nie przekroczy, a powinno być mniej, zwłaszcza, że już nie ma zarejestrowanej firmy, i dorabia po obiedzie jak sam napisałeś |
_________________ Dwie już były, ale mówią że do trzech razy sztuka
Czarna
 |
|
|
|
 |
GoHome1
|
Wysłany: 5 Lut 2013, 10:27
|
|
|
Mariox003 napisał/a: | 180zł max wydaje mi sie, w każdym bądź razie ja z ojcem jak robię to my max za to wszystko byśmy wzięli 150zł jak nie mniej ale 200zl na pewno nie przekroczy, a powinno być mniej, zwłaszcza, że już nie ma zarejestrowanej firmy, i dorabia po obiedzie jak sam napisałeś |
No tak tak zgadza się Czyli jesteś tego sama zdania jak mój kolega, który twierdzi, że za wszystko w okolicach 150-200 zł
Dziękuje Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|