|
[MK6] Wyciekający płyn chłodniczy - proszek da radę ? |
Autor |
Wiadomość |
lokomotiv111
Model: Ford Fiesta Mk6`03
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/70KM
|
Wysłany: 16 Lut 2013, 13:52 [MK6] Wyciekający płyn chłodniczy - proszek da radę ?
|
|
|
Dzień dobry,
Uzyskałem na tym forum sporo przydatnych rad. Może i tym razem taką otrzymam ?
Byłem na kanale bo zauważyłem że ubywa płynu chłodniczego - ok 2 cm zbiornika w miesiąc.
I rzeczywiście na dole było mokro a fachura stwierdził , że to płyn chłodniczy. Niestety ciężko było zlokalizować źródło przecieku. Patrząc od dołu widać było mokry termostat - mam nadzieję, że mechanior był pewien że to termostat. Poradził mi, żeby użyć środka uszczelniającego do chłodnic.
I tu moje pytanie.
Czy te proszki lub płyny do uszczelniania, jak sama nazwa wskazuje - do chłodnic, pomogą ?
Czy jeżeli przeciek jest na termostacie to lepiej nie bawić się w proszki do chłodnic ?
CZy ktoś miał taki przypadek ? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 16 Lut 2013, 14:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 16 Lut 2013, 13:59
|
|
|
lokomotiv111 napisał/a: | Czy te proszki lub płyny do uszczelniania, jak sama nazwa wskazuje - do chłodnic, pomogą ? |
Proszek osadza się w całym układzie, utrudniając przepływ wody. Nie polecałbym, bo to i tak w większości przypadków nie zadziała.
lokomotiv111 napisał/a: | Czy jeżeli przeciek jest na termostacie to lepiej nie bawić się w proszki do chłodnic ? |
Musiałbyś obejrzeć, skąd dokładnie z tego termostatu cieknie. Może po prostu uszczelka pożegnała się ze światem i trzeba ją wymienić |
|
|
|
 |
pawel182
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 16 Lut 2013, 17:35
|
|
|
Zmień mechanika. Jeśli jest wyciek należy go zlokalizować i usunąć a nie zapychać cały układ jakimiś proszkami.
Skoro wspominasz o termostacie to prawdopodobnie uległa uszkodzeniu uszczelka i należy ja wymienić. |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|