[MK6] Trykotanie przednich kół - tylko przy dłuższej jeździe |
Autor |
Wiadomość |
pogow

Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 22 Paź 2011, 17:53 [MK6] Trykotanie przednich kół - tylko przy dłuższej jeździe
|
|
|
Witam,
dziś pojawiła się dziwna usterka podczas jazdy wyraźnie było słychać dziwne hałasy dochodzące z przednich kół, gdy dojechałem do domu podniosłem auto na podnośniku to koło przenie prawe oraz lewe wydawało odgłosy tyrkotania (podobne do odgłosu, gdy na rowerze z przerzutkami kręci się pedałami do tyłu) co może być tego przyczyną? |
_________________ ---------------------------------------
Moja stronka |
Ostatnio zmieniony przez pogow 24 Paź 2011, 07:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bezimienny
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Łukasz
Wiek: 33 Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 1185 Skąd: Torzym/ZG
|
Wysłany: 22 Paź 2011, 18:25
|
|
|
Te trykotanie to oczywiście jak koła sie kręcą? czy nie? |
|
|
|
 |
pogow

|
Wysłany: 22 Paź 2011, 18:31
|
|
|
Oczywiście jak poruszam kołami, na luzie, na podnośniku zarówno prawe jak i lewe przednie. |
Moja stronka |
|
|
|
 |
Bezimienny
|
Wysłany: 22 Paź 2011, 19:02
|
|
|
Na pewno to koła? a może skrzynia? bo troche dziwne jak by oba koła miały w tym samym czasie usterke.
P.S jeśli trykotanie to ja stawiam na przeguby, choć na prostych kołach nie powinno tak być, na dodatek nie obciążone., no i dwa naraz, czyli chyba jednak cos innego. |
|
|
|
 |
pogow

|
Wysłany: 22 Paź 2011, 19:06
|
|
|
Odgłos wydobywa się bardziej ze środka całej osi przedniej i występuje zarówno przy poruszaniu kołem prawym jak i lewym. |
Moja stronka |
|
|
|
 |
Bezimienny
|
Wysłany: 22 Paź 2011, 19:08
|
|
|
Czyli to nie koła a skrzynia biegów. Radze podjechać na warsztat i niech sprawdzą co to. No chyba że ktoś wymyśli coś innego. |
|
|
|
 |
pogow

|
Wysłany: 22 Paź 2011, 19:11
|
|
|
Czym może być spowodowane takie uszkodzenie, podejrzewałem, też czy czasem nie jest posypana przekładnia główna, bo biegi wchodzą super i nigdy nie miałem z nimi problemu. Jak mogę zdiagnozować tę usterkę?
Dodam jeszcze że na początku roku miałem wymieniane końcówki drążków kierowniczych i robioną geometrię kół, tydzień temu po przeglądzie mechanik poinformował mnie że geometrię trzeba będzie robić, zdziwiło mnie to że w ciągu pół roku się coś poprzestawiało.
Aktualizacja na niedzielę:
Chciałem dziś nagrać filmik, jednak gdy podniosłem koła to okazało się, że problem zniknął, w cuda nie wieżę, więc po tym wnioskuje, iż problem występuje tylko i wyłącznie po dłuższej jeździe i nagrzaniu się auta. Nie wiem może olej w skrzyni biegów lub coś innego.
Jeszcze mam pytanie czy skrzynia biegów i mechanizm różnicowy, przekładnia główna są w jednej obudowie - czy zalewa je jeden i ten sam olej? |
Moja stronka |
|
|
|
 |
barte$
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: FX
|
Wysłany: 8 Sie 2012, 19:02
|
|
|
Wiem, że temat dosyć stary ale czy udało Ci się znaleźć rozwiązanie dla tego problemu? U mnie ostatnio pojawiło się coś podobnego. Niewiem czy jest to taki sam dźwięk ale z moich poszukiwań po internecie ten temat wydaje się najbliższy do mojego problemu. Jakiś czas temu zauważyłem taki dźwięk jak opisany przez autora tematu dochodzący z okolic prawego, przedniego koła. Jest to dźwięk w rytmie obracających się kół, na początku myślałem, że może jakiś większy kamyk wszedł w bieżnik lub coś się wbiło w oponę, okazało się, że nie. Po jakimś czasie taki sam dźwięk zaczął dobiegać z drugiej strony, z okolic lewego koła. Zaznaczę, że jest to odgłos słyszalny wyłącznie na zewnątrz samochodu, słychać go kiedy jadę z otwartymi szybami, kiedy zamknę szyby nie słychać go wewnątrz samochodu. Dźwięk ten czasami ustaje, czasem słychać tylko z jednej strony, czasem tylko z drugiej. Generalnie nie ma tutaj żadnej reguły jeżeli chodzi o jego wydobywanie się, czasem kiedy rozwinę większą prędkość to się nasila, a innym razem przy większej prędkości ustaje, podobnie ze skręcaniem kół. Nie ma znaczenia czy dodaję gazu, hamuję, czy jest na biegu czy na luzie.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem i ma może pomysł co to może być? |
_________________ Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Freeman
Zapoznaj się z regulaminem. |
|
|
|
 |
|