[MK3] skrzypiące kręcenie kierownicą na postoju. |
Autor |
Wiadomość |
Damianrtv

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Inna
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Damian
|
Wysłany: 24 Lip 2012, 00:07 [MK3] skrzypiące kręcenie kierownicą na postoju.
|
|
|
Witam - jakieś rok / 2 lata temu miałem wszystkie gumy na wahaczach i drążkach itp. - no wszytko co się powinno gumowego wymienić - to było w tej okolicy jednego i 2-go koła zrobione w przodzie. Maglownicę i krzyżak zewnętrzny też nowy.
Teraz jak jadę szybko jadę (90km/h) gdy kręcę się delikatnie milimetrowo kierownicą, czuję jakieś tarcie - myślę krzyżak w kabinie bo ten na zewnątrz tez w tym okresie był wymieniany ale okazuje się, że dziś stałem na światłach w miejscu pokręciłem w prawo w lewo i zaczęło skrzypiec i tak jakby skokowo się w niektórych miejscach kręciło kierownicą. Siedzą w tym aucie pobujałem się w fotelu i autem na boki też skrzypiało.
Zauważyłem dzisiaj, że się to nasiliło i gdy wyszedłem z auta i pobujałem na boki autem za kabinę to skrzypienie jest tak głośne, że dochodzi z przednich kół nie doszedłem z jakiego prawego czy lewego ale gdy trzymam za kierownicę to czuć przechodzące delikatne drgania na kole kierownicy - wykluczam krzyżak w kabinie.
Gdy parkowałem - na delikatny krawężnik, gdy jechałem powoli, a szybko obracałem kierownicą to też skrzypiało przy końcach obracania maksymalnego obrotu czy w lewą czy prawą stronę - wrażenie jakby coś tarło.
Ktoś mi powiedział, że to może być sworzeń wahacza - czytam na ten temat, zgłębiam się - tam też jest guma - przypominam se, że ten element też był wymieniany na nowy - co mogę nasmarować lub wymienić.
A jeszcze jedna istotna sprawa czy mógł mi to mechanik spieprzyć jak byłem na regulacji zbieżności ? Bo już jakieś 3 m-ce temu tez to pisałem ale pojechałem zbieżność zrobić i od tego czasu jakoś tak się ciaśniej kręci kierownicą - jak by mi coś na maglownicy ciężej chodziło. Ale jeżdżę tak i teraz się nasiliły skrzypienia.
Co to może być - jakie macie przypuszczenia. |
_________________ << Tu jest moja "kochana" Fiesta >>
" Nie jeździj autem szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi latać..."
 |
|
|
|
 |
BuMeL
Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 24 Lip 2012, 09:58
|
|
|
Jeśli skrzypi przy bujaniu to w pierwszej kolejności obejrzałbym tuleje wahaczy. |
_________________ BUILT, NOT BOUGHT
fiesta fiestolot fiestodrom fiestodont fiestokrator dj fiesto
Fofik
i pincet kuniuf |
|
|
|
 |
dżolero
Silnik: 2.0/16V
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 24 Lip 2012, 16:51
|
|
|
miałem ale w probe tosamo-bynajmniej tak mysle. okzało sie ze na amortyzatorze jest osłona odbojnika i ocierała ona o amorka na górze, posamrowałem smarem i cisza. |
_________________ była mk3 1.1-->1.3-->1.6cvh110ps jest Probe II se 2.0 16v 136ps |
|
|
|
 |
dżolero
Silnik: 2.0/16V
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 24 Lip 2012, 16:51
|
|
|
miałem ale w probe tosamo-bynajmniej tak mysle. okzało sie ze na amortyzatorze jest osłona odbojnika i ocierała ona o amorka na górze, posamrowałem smarem i cisza. |
_________________ była mk3 1.1-->1.3-->1.6cvh110ps jest Probe II se 2.0 16v 136ps |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.