Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK6] Centralny zamek, informacje o spalaniu
Autor Wiadomość
herszt 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Fun
Silnik: 1.3/58KM
Wysłany: 26 Lut 2012, 14:32   [MK6] Centralny zamek, informacje o spalaniu

Witam szanownych forumowiczów!

Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie. Od niedawna jestem (szczęśliwym) właścicielem Fiesty MK6 z 2006 roku. Mam w związku z nią parę pytań - mam nadzieję, że dobrałem dobry dział. Jeśli jednak mój post tu nie pasuje to z góry przepraszam.
Na początek może pytanie nieco odbiegające od elektryki - otóż w środku mojej Fiesty znajduje się (dość nietypowy?) motor - Duratec 1.3 44kW. Czy to normalne, że jest on troszkę niemrawy? Czy może to mieć związek z masą samochodu? Przyznam szczerze, że miałem nawet drobne problemy z ubezpieczeniem samochodu - pan ubezpieczający nieco upierał się, że nie ma Fiesty z takim silnikiem.
A teraz już nieco o elektryce - jako, że jest to wersja "podstawowa" to brakuje w niej paru udogodnień. Jedną z bardziej podstawowych rzeczy jakie chciałbym dorzucić byłby centralny zamek. W zasadzie mógłbym to zrobić sam, ale z ciekawości zadzwoniłem do serwisu Forda z pytaniem czy mogliby mi wstawić tam ten nieszczęsny zamek. Pan powiedział, że i owszem, ale akurat w tej wersji to oni tam się tego na pewno nie podejmą. I tu moje pytanie - czy w tej wersji jest to jakoś specjalnie utrudnione?
I moje ostatnie pytanie. Jako, że wersja jest podstawowa to nie posiadam tam komputera pokładowego. Czy jest jakikolwiek sposób, aby dowiedzieć się o chwilowym/średnim spalaniu? Mam tu na myśli metody bardziej "zrób to sam". Może ktoś z forumowiczów nieco interesował się tematem. Może można takie informacje wyciągnąć z jakiegoś sterownika? Jeśli chodzi o część czytającą takie dane to pewnie nie byłby specjalnie jakiś większy problem - myślę, że większość mikrokontrolerów by sobie z tym poradziła z odpowiednim programem - kwestia tylko tego, czy takie dane są możliwe do odczytania bez udziału komputera pokładowego?

z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
pozdrawiam
herszt
Ostatnio zmieniony przez trzeci 26 Lut 2012, 15:17, w całości zmieniany 1 raz  

SPLpolska 

Model: Ford Fiesta Mk6`03
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wysłany: 26 Lut 2012, 20:00   

Co do centralnego zamka to doże dużo nie podpowiem ale z tego co się orientuję zamkiem steruje moduł GEM, więc prawdopodobnie powinieneś więc zakupić siłowniki + GEM.

Odnośnie komputera pokładowego jedyną metodą na dołożenie czegoś hand made jest podpięcie się pod impuls do wtryskiwacza i skalibrować układ na podstawie czasu otwarcia wtryskiwacza i spalania zmierzonego metodą tankowania do pełna.

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 26 Lut 2012, 20:19   

herszt napisał/a:
otóż w środku mojej Fiesty znajduje się (dość nietypowy?) motor - Duratec 1.3 44kW. Czy to normalne, że jest on troszkę niemrawy? Czy może to mieć związek z masą samochodu? Przyznam szczerze, że miałem nawet drobne problemy z ubezpieczeniem samochodu - pan ubezpieczający nieco upierał się, że nie ma Fiesty z takim silnikiem.
Ten silnik był dostępny w polskich salonach w najtańszej wersji o nazwie "Fiesta"... A pan w ubezpieczalni był mocno niedoinformowany...
herszt napisał/a:
z ciekawości zadzwoniłem do serwisu Forda z pytaniem czy mogliby mi wstawić tam ten nieszczęsny zamek. Pan powiedział, że i owszem, ale akurat w tej wersji to oni tam się tego na pewno nie podejmą. I tu moje pytanie - czy w tej wersji jest to jakoś specjalnie utrudnione?
I moje ostatnie pytanie. Jako, że wersja jest podstawowa to nie posiadam tam komputera pokładowego. Czy jest jakikolwiek sposób, aby dowiedzieć się o chwilowym/średnim spalaniu?
W tej najuboższej wersji pewnie nie ma wiązek prowadzących do drzwi, z chwilowym/średnim spalaniem trzeba by się podłączyć do czujników chyba w okolicy przepustnicy/kolektora dolotowego, ale pewności nie mam...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

herszt 

Wysłany: 1 Mar 2012, 19:51   

Dzięki panowie za odpowiedzi! Chyba jedyną opcją na centralny jest zajrzenie co się kryje w drzwiach. Może jednak zostawili mi tam jakieś wiązki. O reszcie jeszcze muszę pomyśleć bo pomysły wydają się sensowne choć trudne w realizacji.

pozdrawiam
herszt

lakiernik175 

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Wysłany: 2 Mar 2012, 20:55   

herszt napisał/a:
Chyba jedyną opcją na centralny jest zajrzenie co się kryje w drzwiach.

Zajrzeć się tam ot tak nie da.Trzeba rozbroić drzwi do goła. :V:
herszt napisał/a:
Może jednak zostawili mi tam jakieś wiązki.

Oni nie są tacy rozdawni.Dwa kabelki więcej to dla nich za duża rozrzutność. :V: Nie kłopocz się, już Ci mówię w ciemno że wiązka tam jest podstawowa.
A tak w ogóle to co to za zdechły serwis że się nie podejmą dołożyć centralnego.
Nie widzę żadnego problemu.

herszt 

Wysłany: 3 Mar 2012, 16:52   

Podstawowa? Czyli od centralnego?

pozdrawiam
herszt

lakiernik175 

Wysłany: 3 Mar 2012, 18:23   

Podstawowa wiązka czyli okrojona do podstawowych czynności jakie może obsłużyć.
Najprościej otwórz drzwi ,rozłącz wtyczkę i policz piny,albo zsuń"słonika" i policz kable.
Podstawowa ma 4 kabelki.Dwa na głośnik i dwa na włączenie lampki wnętrza.
Później "wyższe" wiązki mają kilkanaście pinów na sterowanie el. szyb.
"Jeszcze wyższe" dodatkowe kable na sterowanie lusterek.
A "najwyższe" na dodatkowe składanie lusterek.
Tak to w skrócie wygląda.
Albo walcz na alle.... i kompletuj całość-powodzenia :-) albo zamów u mnie :ok: .
Jak będziesz za pół roku chciał znowu zakładać el.szyby to radzę zrób to teraz za jednym razem.

cbr-xx 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec 75KM
Wysłany: 7 Cze 2012, 22:33   

Jest to mój pierwszy post, więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Chciałbym nieco odświeżyć temat montażu centralnego. Chcę nieco ulepszyć Fiestę MK6 '07 FL 5D. Znalazłem na forum sporo informacji, ale mam jeszcze kilka pytań:

1. Czy zamki przed i po FL różnią się sposobem montażu/kostkami do wpięcia/gabarytami?
2. Czy jest różnica w zamku tylnej klapy i siłowniku przed i po FL?
3. Jak odróżnić GEM dla wersji 3D od 5D? Mój nr 6S6T-15K600-AL (wiem, że muszę zmienić)
4. Czy instalacja drzwi i tylnej klapy różni się dla wersji przed i po FL?

Może ktoś z forumowiczów ma elementy do centralnego na sprzedaż?

pozdrawiam
cbr-xx

TOMASSS 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wysłany: 19 Cze 2012, 18:42   

1. zamki są takie same wiązki przed fl i po Fl mają inne wtyczki przy drzwiach natomiast wtyczki przy siłownikach są takie same
3. nie ma różnicy dla gem 3d i 5d oba obsługują zarówno 3di 5d jest natomiast równica dla GEM przed FL i po FL
4. podobno jest inna wtyczka instalacji która wychodzi z klapy i łączy się z autem ale tego jeszcze na 100% nie wiem sprawdzę niebawem bo będę montował ten siłownik

lakiernik175 

Wysłany: 19 Cze 2012, 21:21   

TOMASSS napisał/a:

3. nie ma różnicy dla gem 3d i 5d oba obsługują zarówno 3di 5d

A skąd ty jesteś taki znawca,że ludzi w błąd wprowadzasz?
Na przykład jak założysz gem 5d do 3d GHIa po FL to na wyświetlaczu w zegarach informuje "Otwarte drzwi lewy tył","Otwarte drzwi prawy tył".
Światełko pali się we wnętrzu i nie gaśnie,bo przecież otwarte drzwi.Ruszasz samochodem i nie przestaje pipczeć.
Założysz gem 3d do 5d to po otwarciu tylnych drzwi nie nie ujrzysz zapalającego się światełka we wnętrzu.
Chyba ,że liczysz na to że każdy forumowicz jest tak kumaty w elektryce,że będzie sobie umiał z tym poradzić. (ze zmasowaniem odpowiednich pinów w instalacji)

TOMASSS 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wysłany: 20 Cze 2012, 05:24   

tak to coś takiego może wystąpić ale mi chodziło o sterowanie zamkiem.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi