Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:18 |
Autoalarm "Cyklop" |
Autor |
Wiadomość |
cipojsza [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 09:52 Autoalarm "Cyklop"
|
|
|
Zakupiłem taki właśnie model alarmu, schemat dołaczony do alarmu jest bardzo przejrzysty wiec nie widze tu problemu ale pojawił sie inny...
Gdzie szukać elementów wymienionych w instrukcji do ktorych podłacza się alarm.
Wszedzie na forum pisze się o samym właczaniu alarmu a nie tych przewodach biegnących w samochodzie.
Na początek przytaczam instrukcję:
Cytat: | 1. Niebieski - wyjście do sterowania syreną alarmową (w czasie wywołąnia pojawia się na nim sygnał +12V)
2. czerwony - zasilanie +12V podłączyć do zacisku akumulatora przez bezpiecznik
3. czarny - masa podłączyć do bieguna ujemnego akumulatora (-)
4,6 biały - wyjścia impulsowe, podłączyć pod kierunkowskazy,
5. ciemnozielony - zasilanie czujników dodatkowych, (kazuje się minus w chwili załączenia alarmu),
7. szary - wyjście sterujące centralnym zamkiem....
8. brązowy - wyjście sterujące centralnym zamkiem....
9. pomarańczowy - podłączany do instalacji w punkcie gdzie ukazuje się +12V po przekręceniu kluczyka w stacyjce
10. zielony - wyjście bezzwłoczne nr 1 (reaguje na impuls masy) podłączyć do wyłączników pod maska silnika, bagażnika,
11. fioletowy - wyjśice bezwłoczne - połączyć do wyłączników drzwiowych,
12. dioda LED
czarne przewody - blokada elektryczna podłączyć pod zasilanie cewki zapłonowej, pompę paliwa itp. |
ad.1 podpiąc syrene nie widzę problemu ale... gdzie ją umiejscowić ? tu mam problem
ad.2 podejrzewam że nie lecę z przewodem na klemę..:-) gdzie to wpiąć w kabinie?
ad.3 masa to masa... może być gdzieś na karoserii ?
ad.4,6 kierunkowskazy - gdzie szukać tych przewodów. (pewnie gdzieś pod kolumną) jakieś wskazówki?
ad.5 (nie dotyczy mnie na razie)
ad.7 to wiem co i jak,
ad.8 to wiem co i jak
ad.9 tu mam zagadkę, gdzieś pod kolumną ale jakieś wskazówki?
ad.10 chyba nie mam pytań z maski to sobie zamontuje dopiero stycznik a bagażnik ma jakiś bo lampka się włącza w bagażniku jak otworze, tylko mała wskazówka jak znaleźć ten przewodzik.
ad.11 gdzie znaleźć przewody od czujników drzwi żeby już leciały dwa razem? Mam 4D więc tył muszę założyć dopiero.
dwa czarne przewody - no i to jest zagadka (gdzieś w progu kierowyc wyczytałem że leci przewód od pompy paliwa) Wpinam się dwoma czy tylko to są plusy? Czyli teraz pompa będzie zasilana przez alarm ?
Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 10:20
|
|
|
1 pod maską- ja znalazłem punkt masowy gdzieś z prawej srony komory silnika i tam ją przykręciłem
2 pod zapalniczke
3 masa byle dobrze stykała do karoserii
4 za plastikiem na dole (tam gdzie jest taka klapka) przy lewej nodze kierowcy puźniej sprawdze jakie to są kolory kabli.
9 zdjemujesz osłone kolumny kierowniczej (palsatiki za kierownicą) przy stacyjcje jest gruby czerony i czarny kabel którymś z nich jest doprowadzony +12v a na drugim pojawia się +12v po przekręceniu stacyjki
11 w lampce przy lusterku
dwa czarne przewody - przewód plusowy od pompy przecinasz i wpinasz te dwa czarne szeregowo czyli jeden kabel czarny do jednego końca przeciętego wcześniej kabelka i drugi czarny do drugiego końca tego kabelka. tym czarnym kabelkiem nic nie jest zasilane tylko tam w alarmie jest przerywacz i on puszcze prąd przez ten kabelek albo nie( wyobraź sobie że jednym z tych kabelków coś wchodzi a drugim wychodzi może to być + lub - ) |
Ostatnio zmieniony przez KacpeRS 17 Wrz 2005, 10:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 10:20
|
|
|
1 pod maską- ja znalazłem punkt masowy gdzieś z prawej srony komory silnika i tam ją przykręciłem
2 pod zapalniczke
3 masa byle dobrze stykała do karoserii
4 za plastikiem na dole (tam gdzie jest taka klapka) przy lewej nodze kierowcy puźniej sprawdze jakie to są kolory kabli.
9 zdjemujesz osłone kolumny kierowniczej (palsatiki za kierownicą) przy stacyjcje jest gruby czerony i czarny kabel którymś z nich jest doprowadzony +12v a na drugim pojawia się +12v po przekręceniu stacyjki
11 w lampce przy lusterku
dwa czarne przewody - przewód plusowy od pompy przecinasz i wpinasz te dwa czarne szeregowo czyli jeden kabel czarny do jednego końca przeciętego wcześniej kabelka i drugi czarny do drugiego końca tego kabelka |
|
|
|
 |
cipojsza [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 10:41
|
|
|
haaaaaaaaaaaa, dzieki!
Pytanie jeszcze bardziej szczegółowe o czujniki drzwi...
bo pod sam dach nie bede samochodu rozpruwał, można gdzieś znaleźć je (te zprewody od styczników drzwi) na dole biegnące razem? Czy one atakują tą lamkpe słupkami z obu stron przedniej szyby i dopiero tam sie spotykają? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 10:50
|
|
|
Jak zdejmiesz lampke, to wsadzając tam długi średnio sztywny drut, przy odrobinie szczęscia i cierpliwoaści wyjdzie ci słupkiem przy desce - zaczepiasz przewody i przeciągasz :-D |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
cipojsza [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 16:45
|
|
|
Halo halo, tu mówie ja
Pojawił się problem i mam zapytanie, w którym miejscu zamontować styczniki w tylnich drzwiach? Bo się przed chwilą przyglądałem i jakoś nie mam pomysłu. Wersja ze stycznikiem przy zawiasach odpadła bo sie nie mam tam o co "zaprzeć" => jest tam pusto znaczy są już drzwi kierowcy.
Może ktoś montował?
UPDATE cholerka, jednak były ale nie patrzyłem w to miejsce
Przepraszam za zamieszanie |
Ostatnio zmieniony przez cipojsza 17 Wrz 2005, 18:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 17:42
|
|
|
w tym ci nie pomoge bo nie wiem jak tam jest w 5 drzwiowych... ale kable od kierunków jeden jest czarno zilony a drugi czarno biały w nie wpinasz się z białymi (masz szszęśćie bo taki alarm właśnie dzisiaj zakłądałem i moim zdaniem jest czukiereczek*wy bo otzrymująć sygnał na wejście bezwłoczne syrena włącza się dopiero po 10 sekundach a dioda nie pokazuje np. niedomkniętej klapy lub drzwi
styczniki może sprubój zamontować w dzwiach a nie w słupkach |
|
|
|
 |
molu

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 21:24
|
|
|
Skoro juz jestescie przy "cyklopie" powiedzcie gdzie zrobilem bląd podczas montażu, bowiem przy zalączeniu z pilota klika 2 razy i zalacza central (dioda nie swieci) po nastepnym nacisnieciu (przycisk A) otwiera central ale alarm sie załaczony (dioda miga i po chwili zalacza sie syrena) czyli dziala jakby totalnie odwrotnie :? |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Wrz 2005, 10:15
|
|
|
przedewszystkim jak włączysz alarm ( przycisk A) w stan alarmowy to dioda musi mrygać powoli! podłącz alarm odwrotnie do centralnego zamień bronzowy z szarym |
|
|
|
 |
molu

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 20 Wrz 2005, 21:28
|
|
|
heh zamienilem i dziala Kasperaz
Montaz alarmów to pestka  |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Wrz 2005, 21:35
|
|
|
to wciskaj że pomogłem miałeś schemat więc to pestka ja jak pierwszy raz istalowałem alrm to miałem niezłą rozkmine i nie miałem schematu |
|
|
|
 |
cipojsza [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Wrz 2005, 17:56
|
|
|
Tak sobie od czasu mysle o tym co mam w szafie i jak to zamontować i wymyśliłem. Wykryłem problem.
W szafie leży zamek centralny - 2 mastery + 2 slave siłowniki.
Teraz jak wszystko założę.
Hipotetyczna sytuacja otwarte są drzwi pasażera i kierowcy.
Pasażer wysiada więc z przyzwyczajenia wysiadając wciska klamkę żemy się drzwi zatrzasnęły, drzwi kierowcy otwarte, klamki nie można wcisnąc (zabezpieczenie) siłownik kierowcy napiera na klamkę a ona nic - czy to nie spali mi siłownika czy coś?
Moze do Fiest tylko central z zamkiem 1 master + 3 slave. ?
[ Dodano: Nie Paź 16, 2005 13:42 ]
I jeszcze mi siępytanie nasuwa.
Chodzi o lokalizację centralki alarmu i zamka centralnego (bo wydaje mi się, że to najwygodniej koło siebie)To chyba musi być miejsce trudno dostępne ale wpychać tam coś pod deskę rozdzielczą ? Wysoko? Jak tam dojść? Bo jak zobaczyłem jak sie zdejmuje te wszystkie plastiki to sie przeraziłem (to wychodzi cała decha w jednym kawałku). |
|
|
|
 |
|