[MK4] 1,25 czasami nie odpala na lekko rozgrzanym silniku |
Autor |
Wiadomość |
Tuono
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 20 Sty 2012, 18:33 [MK4] 1,25 czasami nie odpala na lekko rozgrzanym silniku
|
|
|
Na początek-szukalem dużo ale nie znalazłem bezpośredniej odpowiedzi na mój problem ani na forum ani u wujka G.
Fifi raz na czas odwala jakies fochy-najczęsciej wygląda to tak,że odpale,podjade z 2km do sklepu,kupie browara,chce odpalać i nic.Dopiero za drugim razem ocięzale odpala a potem juz caly czas od strzala.Generalnie ma to miejsce po odpaleniu na zimnym i przejechaniu malego dystansu-i tez nie ma reguly bo nie zdaza sie tak za każdym razem,poprostu jeździ jak złoto,a czasami ma taki manewr.Dodatkowo dzisiej stala kilka godzin pod szkola i po lekcjach tak samo-za pierwszym nic,za drugim ocięzale zalapala i potem juz bezproblemowo,troche zbilo mnie to z tropu bo tym razem nie bylo elementu przejechania malęgo dystansu tylko na zimnym piecu tak zrobiła.W momencie jak nie chce odpalic zachowuje sie jakby wogole nie dostawała iskry albo wachy,po odpaleniu zdaje sie czuć benzyne,lekkie wcisniecie gazu tez chyba pomaga.Z początku myślałem ze immo jeszcze klucza nie odczytal i pompa paliwa nie podaje wachy,ale dioda gaśnie,czujnik połozenia walu tez nie bardzo,móze zasyfiony,ale raczej nie bylo by sytuacji ze zawsze za drugim weźnie i ocięzale zapala?Jakies sugestie? |
|
|
|
 |
Noxirius
Imię: Tomek
|
Wysłany: 26 Sty 2012, 08:46
|
|
|
Witam mam ta sama fieste z tym samym silnikiem i identyczny problem czy ktoś się z tym spotkał i rozwiązał problem ? Może ktoś coś wie na ten temat? |
|
|
|
 |
marekw
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 26 Sty 2012, 10:29
|
|
|
Witam. U mnie to samo kilka lat temu. Pomogło zatankownie paliwa. Musiałem się naciąć przy powrocie z wakacji na małej stacji pod Bydgoszczą. Tez miałem problemy z odpalaniem po krótkich jazdach. Silnik dusił sie przy uruchamianiu i mogłem ruszać wyłącznie z pedałem wciśniętym w podłogę. |
_________________ SYMPATYK >> FRAKCJi BYDGOSZCZ << |
|
|
|
 |
Noxirius
|
Wysłany: 26 Sty 2012, 13:22
|
|
|
W moim wypadku tankowalem na 2 różnych stacjach po czym wlalem płyn do wytracania wody z paliwa z myślą że może to jest to ale dalej to samo się dzieje tak że raczej to nie paliwo słyszałem że to może byc jakiś czujnik ale nic o tym nie wiem bo niedawno zacząłem przygodę z motoryzacja |
|
|
|
 |
madek

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
|
Wysłany: 26 Sty 2012, 13:28
|
|
|
U mnie jest dokładnie to samo w 1.8. Nie pomogła wymiana czujnika temp. cieczy choć do pewnego czasu miałem takie przekonanie. Na pewno nie jest to wina czujnika wału, wałka rozrządu itp. bo jeśli te czujniki szwankują to samochód nie odpali bez względu na temperaturę i wszystko inne.
Nie jest to także wina paliwa, filtrów. Mam wrażenie że Zeteci mają jakąś wadę... |
_________________ była sobie RS`ka... |
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 26 Sty 2012, 13:44
|
|
|
Można by ten nieszczęsny czujnik zmierzyć, jakie wartości przy jakich temperatuch daje. W fabii czujnik zaniżał temperature o ok 1/4 i wtedy po 1-2km jazdy auta nie dało się odpalić, chyba że gaz w podłoge, odrazu na obroty wkręcić i trzymać przez chwile |
|
|
|
 |
mmbu
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
|
Wysłany: 26 Sty 2012, 13:52
|
|
|
Sprawdźcie czujniki położenia wałka rozrządu. Nie wału, tylko wałka |
_________________ jak ktoś się p... urodził, to skowronkiem nie umrze
Umiesz liczyć? Licz na siebie...
Moje Allegro |
|
|
|
 |
Noxirius
|
Wysłany: 26 Sty 2012, 17:20
|
|
|
mmbu chetnie tylko w jaki sposob ? podpiac pod komputer? nie znam sie na tym kolega mi doradza czasem dlatego pytam :/ |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.