|
[Ogólny] Jak dobrze ustawic swiatła ? |
Autor |
Wiadomość |
FiFa
Klubowicz
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Futura
Silnik: 2.0/16V
Imię: Kamil
Wiek: 36 Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 1118 Skąd: Panki/Cze-wa
|
Wysłany: 2 Sty 2012, 19:16 [Ogólny] Jak dobrze ustawic swiatła ?
|
|
|
Pytanie trywialne moze sie wydawac, ale szczeze mowiac mam problem z tym, a wszczegolnosci z ustawienie halogenow i swiateł dalekosieznych w xrce. Oczywiscie nie chodzi mi o to ktora srubke krecic, ale gdzie swiatła (mijania, drogowe, halogeny) wogole maja swiecic??
I jeszcze takie pytanie, czy w zderzaku Futury RS oby napewno byly montowane halogeny, czy moze swiatła na wzor dalekosieznych z xrki? Bo swieca mi bardzo podobnie jak dalekosiezne (punktowo i wysoko), a nie rozpraszaja swiatła przed autem.
I prosze Was tylko nie kazcie jechac na stacje diagnostyczna, bo jak gosciowi powiedziałem w trakcie przegladu i zajrzał na lampy stwierdzil ze nie jest to mozliwe, ze musiałbym sobie lampy wymienic, gdyz srubki sa pozapiekane i pordzewiałe a sam spokojnie dam im rade... |
_________________ Tuning to choroba, szukam lekarza...
Fiesta 1.1 -> Futura 1.6 16v ->Futura 1.8 16v (130KM) -> Futura RS 2.0 16v (N7a-150KM) ->Futura RS 2.3 16v (165KM) ->aktualnie RSTurbo 2.0 16v prace trwają... |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 2 Sty 2012, 20:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
artax
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 2 Sty 2012, 19:35
|
|
|
Pierwsza lepsza stacja kontroli pojazdow.Dajesz na 1/2 flaszki i myslę ,ze bez problemu ustawią.
pzdr |
_________________ Jest 115 KM i 256 Nm |
|
|
|
 |
FiFa
Klubowicz
|
Wysłany: 2 Sty 2012, 19:39
|
|
|
artax, doczytałes moje wypociny do konca??? Stacja odpada, nie chciał sie podjac ustawienia swiateł mijania, a co dopiero dalekosieznych gdzie sie dziwili ze cos takiego wogole istnieje w fabrycznych samochodach.... |
Fiesta 1.1 -> Futura 1.6 16v ->Futura 1.8 16v (130KM) -> Futura RS 2.0 16v (N7a-150KM) ->Futura RS 2.3 16v (165KM) ->aktualnie RSTurbo 2.0 16v prace trwają... |
|
|
|
 |
JoeMix

Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 2 Sty 2012, 19:42
|
|
|
FiFa napisał/a: | Pytanie trywialne moze sie wydawac, ale szczeze mowiac mam problem z tym, a wszczegolnosci z ustawienie halogenow i swiateł dalekosieznych w xrce. Oczywiscie nie chodzi mi o to ktora srubke krecic, ale gdzie swiatła (mijania, drogowe, halogeny) wogole maja swiecic?? | Światła główne najlepiej na maszynę do stacji dać,,, światła dalekosiężne ustawiasz jak chcesz, w sumie nikogo na grodze nie będzie więc nie będziesz oślepiał,,, a że w Xr2i załączają się one z drogowymi to można jest ustawić jako uzupełnienie i doświetlenie tego co główne nie ogarniają, przeciwmgielne dają taką poziomą kreskę na ścianie, ja ustawiałem by schodziła ona do ziemi parę (5-6) metrów przed autem,,, Cytat: | I jeszcze takie pytanie, czy w zderzaku Futury RS oby napewno byly montowane halogeny, czy moze swiatła na wzor dalekosieznych z xrki? Bo swieca mi bardzo podobnie jak dalekosiezne (punktowo i wysoko), a nie rozpraszaja swiatła przed autem. | Co rozumiesz przez słowo halogen? Moje nie mają soczewki tylko praktycznie gładkie szkło a żarówka w całości osłonięta jest kapturkiem, świeca raczej jak światła dalekiego zasięgu niż rozpraszające,,, FiFa napisał/a: | I prosze Was tylko nie kazcie jechac na stacje diagnostyczna, bo jak gosciowi powiedziałem w trakcie przegladu i zajrzał na lampy stwierdzil ze nie jest to mozliwe, ze musiałbym sobie lampy wymienic, gdyz srubki sa pozapiekane i pordzewiałe a sam spokojnie dam im rade... | A bo to prawda, na stacji śrubki mają się łątwo obracać i ma być regulacja i na stacji raczej facet nie będzie się chciał zając oświetleniem dodatkowym (znaczy w ramach przeglądu), chyba ze mu za to osobno zapłacisz,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
artax
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 2 Sty 2012, 20:26
|
|
|
Fifa jesli na stacji ktoś nie podejmuje sie ustawić światel mijania to ja się poddaje...W mojej okolicy nie ma takiego problemu dlatego radzilem.Fakt nie wziąłem pod uwagę ,ze diagnosta moze byc partaczem.
pzdr |
_________________ Jest 115 KM i 256 Nm |
|
|
|
 |
FiFa
Klubowicz
|
Wysłany: 2 Sty 2012, 23:35
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Cytat:
I jeszcze takie pytanie, czy w zderzaku Futury RS oby napewno byly montowane halogeny, czy moze swiatła na wzor dalekosieznych z xrki? Bo swieca mi bardzo podobnie jak dalekosiezne (punktowo i wysoko), a nie rozpraszaja swiatła przed autem.
Co rozumiesz przez słowo halogen? Moje nie mają soczewki tylko praktycznie gładkie szkło a żarówka w całości osłonięta jest kapturkiem, świeca raczej jak światła dalekiego zasięgu niż rozpraszające,,, |
U mnie jest soczewka i gładkie szklo, tylko własnie co spotkałem sie z halogenami, to byla zauwazalna ta "pozioma kreska" jak ja nazwałes i zazwyczaj szeroki kat swiecenia, pobocze rowniez dobrze oswietlało... a w tych "halogenach" (nie jestem pewny czy to miało przeznaczenie swiatła przeciwmglowego), swieci wrecz punktowo i praktycznie rownolegle do ziemi, co mi bardzo przypomina zasade działania tych dalekosieznych z xr2i (bardzo podobnie swieca) JoeMix napisał/a: | A bo to prawda, na stacji śrubki mają się łątwo obracać i ma być regulacja i na stacji raczej facet nie będzie się chciał zając oświetleniem dodatkowym (znaczy w ramach przeglądu), chyba ze mu za to osobno zapłacisz,,, |
zgadza sie srubki musza chodzic luzno, ale tak zazwyczaj nie jest... a ze komus sie nie chce posiedziec na tym woli odesłas fieste z kwitkiem (ze sie nie da zrobic) albo kasowac bog wie ile, przez co pytam bo ustawic to moge sobie sam posiedze nad tym 1h wiecej od diagnosty, ale przestawie te swiatła, co najwyzej tylko pojade sprawdzic na maszynie, ale tak mniej wiecej musze wiedziec jak ustawic! Miałem nadzieje ze ktos ma jakies sprawdzone metody
A tak pozatym czasami lepiej nie podnosci przy diagnoscie maski jezeli o to sam nie prosi |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|