|
[MK3] Wymiana tłumika. |
Autor |
Wiadomość |
Fordzik88

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 6 Gru 2011, 08:27 [MK3] Wymiana tłumika.
|
|
|
Witajcie, chciałbym się was poradzić, jak wygląda wymiana tłumika. Planuje kupić i wymienić, ponieważ mój, jest w nie najlepszej formie. W związku z powyższym, mam do was dwa pytania, jak wymienić i jaki kupić, ponieważ patrzyłem na allegro i jest ich tam sporo. Do wyboru do koloru. Jednak w opisach, piszą o mocy silnika i koniach mechanicznych. Więc ja tutaj zgłupiałem, czy warto się tym kierować, czy kupić tłumik, tylko i wyłącznie do [MK3]?? Kolejnym pytaniem jest, jak wygląda wymiana, czy coś trzeba wycinać, odcinać. Jak to jest jeszcze z kupnem, czy kupić najlepiej samą końcówkę, czy cały zestaw. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Łukasz |
_________________ Była Fiesta Mk3 1995, jest BMW e46 323i |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 6 Gru 2011, 10:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 6 Gru 2011, 10:00
|
|
|
teoretycznie odkręcasz obejmę, zdejmujesz tłumik z wieszaków i masz go w rękach. pytanie, czy zejdzie na połączeniu rur (przeszkadzać może rdza albo wydumki z pastami/klejami, na których ktoś to poskładał). montaż w kolejności odwrotnej.
co do zakupu, napewniej będzie jak zajrzysz pod auto, przyjrzysz się jak wygląda ten Twój tłumik, zmierzysz średnicę rury a potem porównasz wszystko z tym co widzisz na alledrogo. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
madek

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
|
Wysłany: 6 Gru 2011, 10:10
|
|
|
Fordzik88 napisał/a: | Więc ja tutaj zgłupiałem, czy warto się tym kierować, czy kupić tłumik, tylko i wyłącznie do [MK3]?? |
Jeszcze do jakiegoś zeteca może byc mały problem, ale akurat do kosiarek Mk3 tłumików jest milion, ceny od 50 zł wiec po co komplikowac sobie zycie?
http://allegro.pl/tlumik-...1968304161.html |
_________________ była sobie RS`ka... |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 6 Gru 2011, 10:20
|
|
|
bidżej, aha, czyli to jest na obejmy, a mi ojczulek mówił, że pewnie trzeba diaksa brać i odcinać. Fakt, już dawno pod niego nie zaglądałem, a szczerze powiem jak już pod niego zaglądałem to nie zwracałem uwagi na tłumik. Niestety, strasznie wygląda, jedna wielka dziura pod spodem . Dzięki bardzo za to info, przynajmniej, nie muszę nic ciąć .
madek, dzięki za tego linka, czyli mówisz, że taki tłumik , pasował by do mojego skromnego autka?
Szczerze się przyznam, że jak szukałem, to ceny były bardzo wysokie, od 90 zł - 150 zł i wzwyż. Tylko czytając opis, pasuje on do modelu 1,3 CFI 60KM 05/91-96. Przepraszam, za te głupie pytanie, ale czy on będzie pasował do mojego? Pierwszy raz się za to będę brał, stąd te pytania. |
|
|
|
 |
madek

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
|
Wysłany: 6 Gru 2011, 11:58
|
|
|
Fordzik88 napisał/a: | madek, dzięki za tego linka, czyli mówisz, że taki tłumik , pasował by do mojego skromnego autka? |
Jasne że będzie pasował, natomiast montaż to już zależy jak to obecnie tam wyglada. Oryginalne cały wydech składany jest na obejmy i na wcisk, ale jeśli ktoś już coś wcześniej przekombinował to może byc więcej zabawy.
Fordzik88 napisał/a: | Tylko czytając opis, pasuje on do modelu 1,3 CFI 60KM 05/91-96 |
od 91 do 96 roku, czyli lata w ktorych byl produkowany 1.3 w fiestach... |
_________________ była sobie RS`ka... |
|
|
|
 |
Fordzik88

|
Wysłany: 6 Gru 2011, 13:23
|
|
|
Dzięki za pomoc koledzy . Zakupie i postaram się jeszcze przed śniegiem zamontować |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|