Zamknięty przez: jackrzec 21 Lis 2011, 17:10 |
[MK6] GEM ze zdalnym centralnym oraz uniweralny pilot |
Autor |
Wiadomość |
jedrzejb
Model: Ford Fiesta Mk6`03
Wersja: L
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 12 Lis 2011, 22:08 [MK6] GEM ze zdalnym centralnym oraz uniweralny pilot
|
|
|
Witam.
Chciałem się zapytać, czy może któryś z forumowiczów przerabiał taki wariant?
Wymiana GEM-Bx na GEM-Cx lub GEM-Dx, a następnie zaprogramować uniwersalny pilot centralnego (433MHZ) tak żeby ze sobą działały. Nie chce za bardzo kupować pilota forda z kluczem i nosić dwa klucze.
A właśnie, jak wymontować GEM z auta? Wiem że jest na 2 śruby, ale same wtyczki nie chciały mi wyjść? Więc może jest jakiś sposób na nie? Trzeba zdjąć cały kokpit? |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 13 Lis 2011, 00:12
|
|
|
jedrzejb napisał/a: | Trzeba zdjąć cały kokpit? | Szczerze wątpię... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
tombart5371
Model: Inne auto
Wersja: Trend
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 13 Lis 2011, 17:08
|
|
|
zrobiłem to dwa dni temu.
odmocowujesz 2 śruby mocujące gem
wtyki wyjmujesz przez odchylenie ramek - wtedy wychodzą "same"
u mnie bx zm ( zmieniłem na dx ( z allegro)
po zmianie wszystko działało jak poprzednio.
ponieważ miałem tylko jeden kluczyk , ( wyrobiony bez pilotów, tylko immo) i nie dowiedziałem się metody na zaprogramowanie immo z 1 kluczyka, dałem do "dorabiacza kluczyków " przy realu, kluczyk + programowanie immo + programowanie pilota ( to można zrobić samemu, ale nie rozwiązuje problemu immo) - 450 zł, działa centralny, otwieranie bagażnika z pilota - z nieznanej przyczyny nie mrugają kierunkowskazy po załączeniu, nie wiem jak podłączyć alarm który jest w dx, ale cel czyli jeden kluczyk ze sterowaniem radiowym to był mój cel i został osiągnięty..
zatem - polecam, mimo że metoda nieco droga ( za gem dx dałem 70)
jeżeli ktoś z forumowiczów ma patent na alarm, proszę o sugestie, na sygnalizację otwarcia - zamknięcia również ,
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
jedrzejb
|
Wysłany: 13 Lis 2011, 17:38
|
|
|
tombart5371 napisał/a: | zrobiłem to dwa dni temu.
odmocowujesz 2 śruby mocujące gem
wtyki wyjmujesz przez odchylenie ramek - wtedy wychodzą "same"
u mnie bx zm ( zmieniłem na dx ( z allegro)
po zmianie wszystko działało jak poprzednio.
ponieważ miałem tylko jeden kluczyk , ( wyrobiony bez pilotów, tylko immo) i nie dowiedziałem się metody na zaprogramowanie immo z 1 kluczyka, dałem do "dorabiacza kluczyków " przy realu, kluczyk + programowanie immo + programowanie pilota ( to można zrobić samemu, ale nie rozwiązuje problemu immo) - 450 zł, działa centralny, otwieranie bagażnika z pilota - z nieznanej przyczyny nie mrugają kierunkowskazy po załączeniu, nie wiem jak podłączyć alarm który jest w dx, ale cel czyli jeden kluczyk ze sterowaniem radiowym to był mój cel i został osiągnięty..
zatem - polecam, mimo że metoda nieco droga ( za gem dx dałem 70)
jeżeli ktoś z forumowiczów ma patent na alarm, proszę o sugestie, na sygnalizację otwarcia - zamknięcia również ,
Pozdrawiam
Tomek |
hm więc się da, a teraz pytanie czy sam pilot uniwersalny (433 MHZ), nie fordowy można zaprogramować? Mi nie koniecznie zależy na tym żeby w kluczyku był immo oraz pilot. |
|
|
|
 |
tombart5371
Model: Inne auto
Wersja: Trend
Silnik: 1.4/73KM
|
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 17 Lis 2011, 23:04
|
|
|
Nie da rady bo uniwersalne piloty chodzą na modułach Keeloq firmy microchip i one w emitują zawsze numer fabryczny urządzenia które maja zaprogramowany(możliwy do edycji przy pomocy programatora tylko trzeba znać kod stosowany w fordach o ile użyli ich systemu kodowania ). Innych systemów(nie kodowanych) od lat sie nie stosuje . |
|
|
|
 |
jedrzejb
|
Wysłany: 19 Lis 2011, 12:02
|
|
|
OK. Więc wszystko wiadomo. Temat zamknięty. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.