|
[MK6] Antena CB na stałe |
Autor |
Wiadomość |
AccessX
Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
|
Wysłany: 11 Lip 2011, 22:32 [MK6] Antena CB na stałe
|
|
|
Witam, w skrócie. Jak wjeżdżam do garażu to antena na magnesie (100cm), mi się ugina i chcąc wyjechać (garaż blaszany, z drzwiami uchylnymi do góry), muszę antenę ręcznie wykrzywić "do przodu" by przy wyjeździe, nie pociągnąć za sobą drzwi od garażu.
Zmierzyłem, i między dachem, a tymi drzwiami mam 65cm wolnej przestrzeni. Antena na magnes odpada gdyż. Żeby mieć dobry zasięg potrzeba jednak tych 100cm a najlepiej więcej. W związku, z garażem takim jakim mam, zainteresowałem się antenami montowanymi na stałe.
I tutaj moję pytania:
1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ?
2) Jak z tymi antenami jest,m czy antena 60cm, montowana na stałe, będzie dużźo lepsza niż magnesowa na 100cm ?
3) Gdzie najlepiej taką antenę zamocować
4) Doradźcie jakiś konkretny model anteny. Nie jeżdże w trasy po 300 km itp. Ale chciałbym mieć te 10-15km zasięgu, o ile to możliwe przy antenacxh typu 60cmm .
Pozdrawiam, Radek. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 52 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 11 Lip 2011, 22:55
|
|
|
AccessXR napisał/a: | 1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ? | Jeśli wiercisz dziurę w dachu - TAK... A ja bym po prostu zdejmował antenę przed wjazdem do garażu... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 11 Lip 2011, 23:02
|
|
|
A np, jak się wywierci dziurę w dachu, i zakonserwuje czymś, to nie powinno to rdze powstrzymać na parę lat?
Pyutam bo się nie znam, a tak jak mówię. A chcąc zdjąć antenę z dachu muszę otwierać bagażnik, przyciskać antenę pomiędzy "siłownik", chować i zamykać klapę. |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wiek: 35 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 2231 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 11 Lip 2011, 23:11
|
|
|
AccessXR napisał/a: | 1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ? |
tu już Jacuś odpowiedział, że tak..
AccessXR napisał/a: | 2) Jak z tymi antenami jest,m czy antena 60cm, montowana na stałe, będzie dużźo lepsza niż magnesowa na 100cm ? |
zależy, od anteny, jeżeli ta 100cm to Hustler (ta z cewką z kartonu i za 9,99 z allegro) to nawet President 30cm na magnes będzie mieć lepszy zasięg i odbiór, ja latam z 165cm Magnumem i nie narzekam na nic, montaż na magnesie i mieszcze się wszędzie bez problemu...
AccessXR napisał/a: | 3) Gdzie najlepiej taką antenę zamocować |
jeżeli już koniecznie chcesz antenę z CB na dachu to lepiej zainwestować w MARKOWĄ 3w1, w sensie podmieniasz ori antenę i w to miejsce ląduje antena z CB - wyglądowo taka sama - tylko wychodzą z niej 3 kable a nie jeden ewentualnie kupić uchwyt bagażnikowy i do uchwytu - nie wiercisz dziury w aucie i nie masz większego problemu z rdzą w takim wypadku
AccessXR napisał/a: | 4) Doradźcie jakiś konkretny model anteny. Nie jeżdże w trasy po 300 km itp. Ale chciałbym mieć te 10-15km zasięgu, o ile to możliwe przy antenacxh typu 60cmm . |
Magnum tylko zasięg 10-15km w mieście to jest samobójstwo.. na trasie to się ustawia na jakieś 10km max bo po co więcej? Ja na mam skręcony na jakieś 2-3km bo więcej się mija z celem.. zbiera się potem z całej okolicy i za dużo się na siebie nakłada tego wszystkiego.. |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 11 Lip 2011, 23:23
|
|
|
Mieszkam na południu Polski (wieś), ale często jeżdżę do takich "miast" jak Wadowice/Kraków/Bielsko. Więc głównie, pod to anbtene chciałbym dostosować. Dzięki za wypowiedź obszerną DemptD. A te anteny na magnes, niestety nie zatysfakcjonują mnie w sensie, z tym moim problemem z garażem |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 12 Lip 2011, 01:26
|
|
|
AccessXR napisał/a: | w sensie, z tym moim problemem z garażem | W sumie rozumiem.. Otwierasz garaż z pilota i po ch... wysiadać coby antenę zdjąć... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12078 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 12 Lip 2011, 07:25
|
|
|
Jak antena może pociągnąć drzwi? jak one tak kiepsko się ryglują w górnym położeniu to kiedyś Ci na auto zjada i antena nie będzie potrzebna, druga sprawa mało kto ma taki wysoki garaż by trzymać auto z założoną anteną. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

|
Wysłany: 12 Lip 2011, 08:23
|
|
|
JoeMix napisał/a: | mało kto ma taki wysoki garaż by trzymać auto z założoną anteną |
dziękuję za docenienie mojej wyjątkowości bo antena na dachu ma problem tylko w drzwiach
AccessXR napisał/a: | Mieszkam na południu Polski (wieś), ale często jeżdżę do takich "miast" jak Wadowice/Kraków/Bielsko. Więc głównie, pod to anbtene chciałbym dostosować. |
no antenę się dostraja na pełnym zasięgu, później skręcasz zasięg radiem (RF Gain)
AccessXR napisał/a: | A te anteny na magnes, niestety nie zatysfakcjonują mnie w sensie, z tym moim problemem z garażem |
a zrobienie takiego myku? ja tak jeżdżę na co dzień, nie ma problemu z parkingami podziemnymi, niskimi wiaduktami, a na dłuższą trasę antena ląduje na dachu
albo http://allegro.pl/uchwyt-...1692895107.html <- pierwszy strzał z allegro, także lepiej czegoś markowego, żeby nie okazało sie syfem, mierzysz ile będzie od przewidzianego miejsca montażu uchwytu do tego nieszczęsnego garażu i taką kupujesz antenę - proste ;-) |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
arecki
Człowiek Whisky

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.6i16V/100KM
|
Wysłany: 12 Lip 2011, 08:43
|
|
|
jak antena CB na stałe to tylko na dachu i w miejscu ori anteny... Aż tak wam potrzebne te cb do codziennej jazdy? |
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 12 Lip 2011, 11:56
|
|
|
DemptD o juz taki uchwyt, to byłby lepsze. Skoro, odradzacie, wiercenie w dachu .
Dzięki, za wypowiedzi. |
|
|
|
 |
hbr

Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: Hubert
|
Wysłany: 12 Lip 2011, 12:44
|
|
|
DemptD napisał/a: | a zrobienie takiego myku? ja tak jeżdżę na co dzień, nie ma problemu z parkingami podziemnymi, niskimi wiaduktami, a na dłuższą trasę antena ląduje na dachu |
Antena będzie działała bardzo kierunkowo (do tyłu) i bardzo słabo - przeciwwaga (karoseria) powinna być równoległa do kierunków promieniowania. AccessXR napisał/a: | 1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ? |
Jeśli wiercisz otwór to odsłaniasz blache i narażasz ją na korozję. Jak zabezpieczysz to przez kilka lat powinien być spokój.
AccessXR napisał/a: | 2) Jak z tymi antenami jest,m czy antena 60cm, montowana na stałe, będzie dużźo lepsza niż magnesowa na 100cm ? |
Zasięg może mieć trochę mniejszy, ale i zakłócenia mniejsze (galwaniczne połączenie masy). AccessXR napisał/a: | 3) Gdzie najlepiej taką antenę zamocować |
Na środku dachu. AccessXR napisał/a: | 4) Doradźcie jakiś konkretny model anteny. Nie jeżdże w trasy po 300 km itp. Ale chciałbym mieć te 10-15km zasięgu, o ile to możliwe przy antenacxh typu 60cmm . |
Zasięg zależy od wielu zmiennych, nie można generalizować. Jednakże 60-centymetrowa antena na co dzień takich zasięgów nie zagwarantuje, musisz celować w coś o długości ok. 150 cm. Wybieraj wśród markowych anten (Sirio, Sirtel, President) kierując się zasadą, że im dłuższa antena, tym lepszy zasięg. |
_________________ --== fkp wawa team ==--
"Fords are magnificent in every word" J. Clarkson |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

|
Wysłany: 12 Lip 2011, 14:24
|
|
|
hbr napisał/a: | Antena będzie działała bardzo kierunkowo (do tyłu) i bardzo słabo - przeciwwaga (karoseria) powinna być równoległa do kierunków promieniowania. |
jeździłeś? sprawdzałeś? bo jakoś w to wątpię, latam tak 2 lata i jakoś na zasięg (przód, tył oraz lewo, prawo) nie narzekam - kup porządną antenę, przetestuj przez dłuższy czas, a potem dyskutuj nt zasięgu poprzez zamocowanie tak anteny... |
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12078 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 12 Lip 2011, 15:29
|
|
|
DemptD, Jak tak założona antena ma ci dobrze zbierać z przodu i dobrze nadawać jak połowę anteny zasłania samochód? Przecież to co z dołu wypromieniuje to się momentalnie odbije od budy i zakrzywi,,, a to co z przed auta zbiera tylko czubkiem,,, hbr napisał/a: | Jednakże 60-centymetrowa antena na co dzień takich zasięgów nie zagwarantuje, musisz celować w coś o długości ok. 150 cm. | Dlatego wcześniej pisałem że mało kto ma garaż żeby z rozłożoną anteną wjeżdżać,,, no chyba że ktoś ma drucik nie antenę na dachu albo faktycznie wysoki garaż,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 12 Lip 2011, 17:32
|
|
|
A co powiecie, o antenie na magnes ale z "motylkiem", i np, polozyc ją na środku dachu, ale ustawić ją po skosie do tyłu? Tak, że bat od przodu będzie wzrastać do 60cm ?. |
|
|
|
 |
hbr

|
Wysłany: 12 Lip 2011, 20:45
|
|
|
DemptD napisał/a: | jeździłeś? sprawdzałeś? bo jakoś w to wątpię, latam tak 2 lata i jakoś na zasięg (przód, tył oraz lewo, prawo) nie narzekam - kup porządną antenę, przetestuj przez dłuższy czas, a potem dyskutuj nt zasięgu poprzez zamocowanie tak anteny... |
Jeździłem 2 lata z dwumetrową anteną na środku dachu. Używałem też sporadycznie pośrednich rozwiązań, nie ma porównania. Zreszta jakieś tam skromne podstawy z fizyki mam i to wystarcza, żeby głosić swoją opinię nawet bez empirycznego potwierdzenia.
JoeMix napisał/a: | Dlatego wcześniej pisałem że mało kto ma garaż żeby z rozłożoną anteną wjeżdżać,,, no chyba że ktoś ma drucik nie antenę na dachu albo faktycznie wysoki garaż,,, |
Jasne. AccessXR napisał/a: | A co powiecie, o antenie na magnes ale z "motylkiem", i np, polozyc ją na środku dachu, ale ustawić ją po skosie do tyłu? Tak, że bat od przodu będzie wzrastać do 60cm ?. | Są anteny, które się składa jedną reką (Sirio Turbo, Diamond CR-11) i to chyba byłoby optymalne rozwiązanie.
AccessXR napisał/a: | A co powiecie, o antenie na magnes ale z "motylkiem", i np, polozyc ją na środku dachu, ale ustawić ją po skosie do tyłu? Tak, że bat od przodu będzie wzrastać do 60cm ?. |
Antena będzie promieniować w niebo i w ziemię. A właściwie w karoserię, a po odbiciu znowu w niebo |
|
|
|
 |
AccessX
|
Wysłany: 12 Lip 2011, 21:20
|
|
|
Radio CB mam Alan 121, więc do tego też antene chcę dostosować. Mam teraz antene 100cm, ale podobno bardzo zła firma . Nie pamiętam, dokładnie nazwy teraz ale gość co mi ją dostrajał to mówił, że zła. |
|
|
|
 |
hbr

|
Wysłany: 12 Lip 2011, 21:25
|
|
|
Nie ma czegoś takiego jak dostosowywanie konkretnej anteny do konkretnego radia. Nawet najgorsze radio będzie lepiej działało z dobrą (długą, poprawnie zamontowaną) anteną, niż ze złą. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 13 Lip 2011, 01:04
|
|
|
Nie no, karwa nie mogę... Ciężko jest zdjąć coś co jest na magnes i schować AccessXR, pytałem już, masz garaż otwierany z pitola Bo jeśli nie, to i tak musisz wysiąść by go otworzyć... a przy okazji możesz ściągnąć antenę zamiast kombinować jak koń pod górę... |
 |
|
|
|
 |
Pele

Imię: Michał
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 11:00
|
|
|
Parzych napisał/a: | Ciężko jest zdjąć coś co jest na magnes i schować AccessXR, pytałem już, masz garaż otwierany z pitola Bo jeśli nie, to i tak musisz wysiąść by go otworzyć... a przy okazji możesz ściągnąć antenę zamiast kombinować jak koń pod górę... |
W teorii tak, ale po ruszeniu anteny trzeba ją od nowa stroić ... Nie ma wielkiej zmiany i działać będzie ale nie tak jak dobrze dostrojona. |
|
|
|
 |
arecki
Człowiek Whisky

Silnik: 1.6i16V/100KM
|
Wysłany: 13 Lip 2011, 11:03
|
|
|
Pele napisał/a: | W teorii tak, ale po ruszeniu anteny trzeba ją od nowa stroić . |
yyyyy??? ja nic nie stroiłem, sprawdziłem jedynie miernikiem fale swr i za każdym razem na dachu jest takie same (mniej więcej to samo miejsce)
ale nie stroi się anteny po każdym zdjęciu/założeniu
helołłłłłł |
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|