[MK3] Problem z radiem |
Autor |
Wiadomość |
zajawa
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 14:00 [MK3] Problem z radiem
|
|
|
Witam, mam mały problem z radiem. Jakiś czas temu wchodzę do samochodu, zakładam panel od radia i zanim je włączyłem zaczęło trzeszczeć w przednim prawym głośniku. Ściągnąłem panel i po jakiś30 minutach założyłem i już był spokój. Ale wczoraj podczas jazdy zauważyłem że radio samo zaczęło się ściszać, tzn. skala była na 12 a po chwili samo się przyciszało (skala cały czas była na 12) w rezultacie jak dojechałem do domu to na skali miałem maxa a z głośników ledwo było słychać muzykę. Dodatkowo zaczęło też szumieć radio tzn łapało częstotliwość ale były zakłucenia i przy odtwarzaniu CD też. Co może być przyczyną? Zwarcie w instalacji? Radio na wykończeniu?
Radio mam takie jak na tej aukcji http://allegro.pl/kenwood...1739321696.html a o głośnikach nie wiem niestety nic.
Szukałem podobnego tematu ale nie mogłem trafić na nic takiego. Jesli zdublowałem jakiś temat to wybaczcie i jeśli ktoś może to niech poda linka do podobnego tematu |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 16 Paź 2011, 22:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12078 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 14:25
|
|
|
Radio się popsuło i trzeba oddać do naprawy, chyba że ogarniasz te tematy dam,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Maher
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Adam
Wiek: 35 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 159 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 19:31
|
|
|
Przepatrz kable wychodzace z radia i te przy glosnikach, moze cos gdzies nie laczy za dobrze |
|
|
|
 |
AccessX
Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
|
Wysłany: 3 Sie 2011, 22:45
|
|
|
W rodzinnym seicencie ten sam objaw był. Radyjko JVC, z tym że na dodatek, radyjko niby wyłączone, a ciągnęło cąłą noc prąd i dopiero po 3ch dniach się dowiedziałem o tym. Wyjąłem radio, i samochod juz 2 tydzien śmiga bez przeszkód.
Jak znajdę chwilę to odwiozę do naprawy radio. |
|
|
|
 |
zajawa
|
Wysłany: 4 Sie 2011, 13:59
|
|
|
Dzieki wielkie za pomoc jak znajdę chwilę czasu to popatrze na kable a jak nic nie znajdę to chyba czekać mnie bedzie wymiana bo nie opłaca się dawać do naprawy radia które jest warte ok 30-40 zł
AccessX jak będziesz mógł to daj znać co dolegało i jakie koszty naprawy. Z góry dzięki |
|
|
|
 |
cind12
Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 9 Sie 2011, 18:58
|
|
|
Jeżeli radio gra coraz ciszej prawdopodobnie końcówka mocy pada, jeżeli ciągnie prąd cały czas nawet na wyłączonym to prawdopodobnie gdzieś zwarcie musi być w radiu |
|
|
|
 |
mihor
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 9 Sie 2011, 20:09
|
|
|
1. Albo radio - wymień na inne sprawne bo naprawiać się nie opłaca,
2. Odłącz radio na noc i podłącz rano - może się zwiesiło.
3. Sprawdź jaki prąd pobiera na wyłączonym radiu. |
_________________ Budzi się we mnie zwierz.
Obawiam się jednak że to... leniwiec. |
|
|
|
 |
zajawa
|
Wysłany: 10 Sie 2011, 23:01
|
|
|
Witam i z góry dziękuję za odpowiedzi
cind12 - ale nawet jeśli radio jest wyłączone to trochę prądu będzie brało. Chociażby mrugająca czerwona dioda która mruga po zdjęciu panelu. A taką końcówkę mocy o której pisałeś można tak zwyczajnie gdzieś kupić? I jeśli tak to potrzeba do jej wymiany jakiegoś fachowca czy taki człowieczek który od czasu do czasu coś lekko podłubie przy elektryce da sobie radę?
mihor - sprawdzałem ostatnio pobór prądu i wszystkie wyniki opisałem tutaj: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=58153 . Wyszło że przy odłączonym od instalacji radiu pobór prądu wynosi 0,01A a przy radiu wpiętym (ale wyłączonym) w instalację pobór wyniósł 0,25A. W opisie radia jest że max pobór radia to 10A. Czyli jesli chodzi o pobór prądu przez radio to chyba jest ok czy jednak za dużo?? |
|
|
|
 |
Docio

Imię: Zbyszek
|
Wysłany: 11 Sie 2011, 08:19
|
|
|
zajawa napisał/a: | Chociażby mrugająca czerwona dioda która mruga po zdjęciu panelu. |
Jeśli dioda w radiu mruga to znaczy, że jest nadal włączone.
zajawa napisał/a: | Wyszło że przy odłączonym od instalacji radiu pobór prądu wynosi 0,01A a przy radiu wpiętym (ale wyłączonym) w instalację pobór wyniósł 0,25A. W opisie radia jest że max pobór radia to 10A. Czyli jesli chodzi o pobór prądu przez radio to chyba jest ok czy jednak za dużo?? |
0,25A na stand-by radia to wielkość wręcz nierealna, choć możliwa przy jakimś radiu noname. Podtrzymanie nie powinno przekraczać 0,05A a i to jest dużo. Standard z jakim się spotkałem to 0,02-0,03A na podtrzymaniu.
Max pobór prądu przez radio (10A) to max wydajność wzmacniacza pod obciążeniem, czyli głośniki na full. |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wiek: 35 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 2231 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 11 Sie 2011, 08:34
|
|
|
Docio napisał/a: | Jeśli dioda w radiu mruga to znaczy, że jest nadal włączone. |
nie całkiem, w ori radiu Ford 2006R RDS, po zdjęciu panelu składającego się z 4 guzików, radio się wyłączało, a pod panelem miga dioda udająca alarm |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 11 Sie 2011, 08:52
|
|
|
DemptD napisał/a: | nie całkiem, w ori radiu Ford 2006R RDS, po zdjęciu panelu składającego się z 4 guzików, radio się wyłączało, a pod panelem miga dioda udająca alarm | Wiele odbiorników radiowych tak ma, że po zdjęciu panelu miga jakaś dioda,,, |
|
|
|
 |
cind12
Imię: Michał
|
Wysłany: 11 Sie 2011, 10:31
|
|
|
Jeżeli radio jest stare to nie opłaca się wymieniać końcówki mocy bo czasami koszta nowej mogę być spore a po wymianie nie ma pewności, że będzie działać tak jak powinno.
Jeżeli potrafisz lutować to raczej byłbyś w stanie wymienić takiego scalaka sam ale pozostaje ostatnia kwestia aby go sprawdzić czy to aby na pewno on jest uszkodzony nawet ja nie jestem na tyle obczajony w tym aby sobie zdiagnozować uszkodzenie końcówki |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 11 Sie 2011, 14:51
|
|
|
DemptD napisał/a: | Docio napisał/a: | Jeśli dioda w radiu mruga to znaczy, że jest nadal włączone. |
nie całkiem, w ori radiu Ford 2006R RDS, po zdjęciu panelu składającego się z 4 guzików, radio się wyłączało, a pod panelem miga dioda udająca alarm |
Całkiem. Firmowe radio Ford po wyłączeniu zapłonu działa jeszcze godzinę po czym się automatycznie wyłącza i pozostaje na stand-by. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 11 Sie 2011, 15:01
|
|
|
Docio, ale pod warunkiem że jest kompletne (nikt nie zdjął panela jak się da - bo dziwne by radio grało i ciągnęło prąd bez panela) i gra,,, to po godzinie grania bez zapłonu się wyłącza by akus nie padł,,, jak jest wyłączone w chwili wyłączenia zapłonu to już tak zostaje, po godzinie nic się nie powinno zmieniać,,, |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 11 Sie 2011, 15:21
|
|
|
JoeMix czyli firmowe radio wyłączone, panel zdjęty a dioda miga nadal? To dopiero nielogiczne ale przyjmuję fakt do wiadomości. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 11 Sie 2011, 15:29
|
|
|
Jeśli mówimy o takiej samej diodzie to tak, ona jest pod panelem, to kiedy ma migać,,, chyba nie jak jest założony i radio gra bo ona to taka udajka alarmu,,, innego zastosowania nie ma,,, |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 11 Sie 2011, 16:50
|
|
|
Tak, piszemy o takiej samej diodzie, z tym, że ja do tej pory spotykałem się wyłącznie z migającymi diodami jak radio było zasilane, nawet bez panelu. Po odcięciu stacyjką zasilania dioda przestaje migać a podtrzymanie pamięci nie ma wskazania. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 11 Sie 2011, 17:11
|
|
|
Hmm,,, no tak, ale po co w grającym radiu migająca dioda? (tak lekko odchodząc od tematu) |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 11 Sie 2011, 21:02
|
|
|
Dokładnie po nic. Dla mnie jasne się robi gdy potraktuję diodę jako wskaźnik podłaczenia napięcia. Jak się źle podłączy to miga. W ten sposób upewniłem się co do przewodów gdy podłaczałem swoje - zasilanie i podtrzymanie.
A jako ciekawostka. Gdy nie założę panelu, włączę stacyjkę dioda zaczyna migać, radio nie gra. Wystarczy jednak abym włożył CD lub kartę SD i już leci muzyczka. Sprzęt automatycznie przełącza się na aktywny czytnik. Jak stacyjkę wyłaczę dioda przestaje migać a sprzęt milknie.
Tak samo jest u kilku kumpli, którzy mają sprzęt innych firm. |
|
|
|
 |
zajawa
|
Wysłany: 12 Sie 2011, 19:19
|
|
|
Dzięki panowie za pomoc i porady
Pochodziłem trochę po forum i podłączyłem radio pod stacyjkę (żółty do żółtego bo wcześniej żółty podłączony był do czerwonego), pobór prądu na postoju wynosi teraz 0,01A więc wszystko ok.
Tylko teraz po podłączeniu radia pod stacyjkę pamięć stacji radiowych ksuje się po wyciągnięciu kluczyka. Ale poczytam jeszcze trochę i z tym też się pewnie uporam
A dioda mryga teraz tylko przy ściągniętym panelu i przekręconym kluczyku. Już nie ma imitacji alarmu
mihor napisał że radio mogło się zawiesić dlatego chwilowo zostało stare i zobaczymy co będzie się z nim dalej działo |
|
|
|
 |
|