|
[MK6] Fiesta ST 150 - kilka pytań |
Autor |
Wiadomość |
jarek_lech
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lut 2010 Posty: 21 Skąd: W-wa/Praga Płn
|
Wysłany: 25 Lut 2010, 16:45 [MK6] Fiesta ST 150 - kilka pytań
|
|
|
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum, wiec na wstępie witem wszystkich klubowiczów oraz forumowiczów.
Przymierzam sie do zmiany auta i jedna z opcji jest własnie Fiesta ST 150 po facelifting-u.
Przejrzałem kilka forum forda, oraz sterte opini w internecie, ale głównie skupiały sie one na tematach, które mnie nieinteresuja i nieodpowiedaja na moje pytania. Zwracam sie do Was jako fachowcóe, znawcóa oraz użytkowników tego modelu z prośba o odpowiedź na kilka technicznych pytań:
- tarcze hamulcowe z przodu, jaki maja rozmiar wmodelach po 2005 roku, na stronie intercarsu wystepuja tarcze 258mm, czyli takie same jak z tylu, a nawet na zdjeciach widać że są wieksze, natomiast na, któryms z forum ktoś napisal ze to tarcze 278mm, których nie odnalazłem w ofercie żadnego producenta
- Silnik - Jeśli dobrze się zoriętowałem jes to motor z napędem rozrzadu na łacuch, jaki jest koszt wymiany rozrzadu, oraz czy w tym modelu wymienia sie sam łańcuch czy cały komplet i jaki jest orientaczyjny koszt czesci.
- Silnik - Jak jest największa boloczka tego motoru, nieporuszam kwesti tolerancji gazu, bo sam bo nietoleruje, wiec ten temat jest zamkniety. Na co zwrócic uwagę przy kupnie, czy sa jakieś newralgiczne punkty, wrazliwosc na przegrzanie, poci sie olejem i.t.p
- Zawieszenie - może to proste pytanie, ale nigdnie nieznalazłem, jak jest konstrukcja tylniego zawieszenie, belka skrętna czy wielowachacz?
- ESP - przeczytałem gdzies, że były wersje z przyciskiem do wyłaczania ESP, nad radiem w miejscu gdzie zazwyczaj jest zaślepka na monety, niestety wszystkie Fiesty, które do tej pory ogladałem miały właśnie taka zaslepke, czy to prawda, ze w takiej wersji ESP jest niewyłączalne?
Bardzo chętnie poczytam waszych sugesti odnosnie tego modelu, jakie są jego wady i zalety i na co zwrócić uwagę przy zakupie tego modelu Fiesty.
P.S
Do Moderatora,
Jeżeli temat znajduje sie w nieodpowidnim dziale, przepraszam najmocnie i prosze o przeniesienie do odpowiedniego działu. |
|
|
|
 |
pawel182
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 25 Lut 2010, 22:08 Re: Fiesta ST 150 - kilka pytań
|
|
|
tarcze - ?
rozrząd - skoro jest na łańcuchu to pewnie wytrzyma więcej niż silnik W silnikach z paskiem Ford zaleca wymiane co 160tys/10lat a w dieslach co 240tys/10lat
silnik - ?
zawieszenie - belka
ESP - skoro nie ma przycisku wyłączenia to i pewnie nie ma zamontowanego ESP (tak myślę ale pewny nie jestem) |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
pP

Imię: Paweł
|
Wysłany: 1 Mar 2010, 15:21
|
|
|
tarcze - po 2004 jest 278mm, np. ebc standard D1402 201pln, turbo groove GD1402 358pln
rozrzad jest pasek, ile wymiana nie wiem
silnik - nie znam takich
zawieszenie jest belka
jak nie ma przycisku to nie da sie odlaczyc esp - esp bylo w kazdym modelu |
_________________ Ex
BlackRS
BlackST |
|
|
|
 |
Kondzio
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: ST
Silnik: 2.0/16V
Imię: Konrad
Wiek: 38 Dołączył: 02 Lis 2010 Posty: 30 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2 Lis 2010, 20:29
|
|
|
rozrzad- dzwoniłem do ASO i powiedzieli że jest łańcuch...
Pozdro |
|
|
|
 |
Nikuś

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 2 Lis 2010, 20:47
|
|
|
Kondzio, fajnie, ale widziałeś datę ostatniego posta? |
|
|
|
 |
ElGrey
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Grześ
|
Wysłany: 2 Lis 2010, 21:39
|
|
|
nowy to moze zrobic psikusa |
_________________ Mk VI 2007 S 1.6 TDCI 115 KM, 280 Nm
Mk IV 1999 style 1.25
Mk IV 1996 focus 1.3 (RIP 08 2010)
 |
|
|
|
 |
jarek_lech
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lut 2010 Posty: 21 Skąd: W-wa/Praga Płn
|
Wysłany: 14 Lut 2011, 20:44
|
|
|
Panowie, to nie był, żaden psikus. Z powodów niezależnych ode mnie, kwestia zakupu fiesty, bardzo mocno się przesunęła w czasie.... Ale temat jest ponownie aktualny i mam nadzieje, ze coraz bliższy realizacji Dziękuje wam bardzo za wszystkie odpowiedzi i rady. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|