|
[MK4] Cieknie woda do środka auta |
Autor |
Wiadomość |
martinpl [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Lis 2010, 17:40 [MK4] Cieknie woda do środka auta
|
|
|
Witam
Czytam te forum od dluzszego czasu, az w koncu musialem sie zalogowac bo potrzebuje pomoce. Ostatnio zauwazylem ze woda stoi pod nogami pasazera, po demontazu: fotela pasazera, prawego progu, plastikow itp. odsunieciu wykladziny i usunieciu/wycieciu czesci wygluszenia okazalo sie ze woda leci do srodka po prawej stronie pod nogami pasazera, tak jakby po nadkolu... polewajac auto woda nad kratka chwytu powietrza/filtra kabinowego woda cieknie cienkim strumieniem w srodku
rozebralem caly srodek, schowek, poduszke, srodkowa konsole itp. i probowalem wyjac deske, jednak nie dam rady, widzialem na forum i internecie zdjecia, ale zadnego opisu, czy kto wyjmowal deske w MK4 i potrafi mi podpowiedziec jak to zrobic?
tak samo z zewnatrz, nie moge wyjac obudowy filtra kabinowego, przeszkadzaja mi przewody od klimatyzacji, nie widze dziury ktoredy moze przeciekac
auto bylo bite przodem, mysle ze albo to w okolicy filtra powietrza, albo puscily zgrzewy nadwozia? moze ktos mi podpowiedziec bo jezdze wybebeszonym autem od jakiegos czasu, woda ciagle leci, a ja nie porafie tego usunac |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 25 Lis 2010, 09:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
sledge

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Family
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 24 Lis 2010, 23:54
|
|
|
miałem ten sam problem, również przewody od klimy uniemożliwiły mi dostęp do rogu ściany grodziowej na lewo od strony filtra powietrza. Swojego czasu nazbierało się w mojej wisience sporo liści w tym rejonie, i stała tam woda.
Wyczyściłem wszystko, osuszyłem, i zalałem silikonem właśnie róg miejsca spotkania ściany grodziowej na lewo od obudowy w/w filtra, zrobiłem to samo od wnętrza, po zdjęciu wykładziny i maty wygłuszającej. W rozwiązaniu problemu pomogło mi ( po zdjęciu w/w elementów po stronie pasażera) lanie wody na lewo od filtra wewnątrz ścianki grodziowej - ponad kratką odpływu wody spod przedniej szyby.
Podsumowując - zalegająca woda w tym miejscu ( przez liście ) "przerdzewiła" to miejsce, a uwierz, jest to cienka ścianka blachy, i zrobiła ładny kanalik dla wody. Uszczelnienie silikonem z obu stron ( co można porównać do akrobatycznych wyczynów olimpijskich) poprzedzając to demontażem wcześniej wymienionej ścianki grodziowej, pomogło, i problem zniknął
Pozdrawiam |
_________________ Navigarre necesse est
wisienka
http://www.fiestaklubpols...hlight=wi%B6nia |
|
|
|
 |
martinpl [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 08:58
|
|
|
sledge napisał/a: | zalałem silikonem właśnie róg miejsca spotkania ściany grodziowej na lewo od obudowy w/w filtra, zrobiłem to samo od wnętrza, po zdjęciu wykładziny i maty wygłuszającej. |
jak to zrobiles od wnetrza? ja tam nie moge nawet reki wlozyc, od dolu przeszkadza schowek, a z kazdej innej strony nawet palca nie wcisne... Myslalem juz nawet o wycieciu kawalka sciany bocznej schowka zeby dostac sie do tego nadkola |
|
|
|
 |
grzes87
Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Grzes
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 10:25
|
|
|
martinpl, proponuje bys porobil troche fotek dla potomnych, bedzie to przydatnebardzo bo to problem coraz wiekszej ilosci mkczworek |
|
 |
sledge

|
Wysłany: 25 Lis 2010, 10:56
|
|
|
martinpl napisał/a: | jak to zrobiles od wnetrza? |
ściągnąłem wykładzinę i matę wygłuszającą - zdjąłem plastiki pod którymi lecą wiązki z przewodami, silikon na palec i na wyczucie przyznam że trochę rękę obtarłem, ale dało radę. Wielkiej łapy nie mam, może dlatego a jeśli nie, to silikon na pistolet i na czuja
pzdr |
wisienka
|
|
|
 |
jery13

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jurek
Wiek: 64 Dołączył: 07 Cze 2010 Posty: 108 Skąd: Jawor / Legnica
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 12:58
|
|
|
martinpl napisał/a: | sledge napisał/a: | zalałem silikonem właśnie róg miejsca spotkania ściany grodziowej na lewo od obudowy w/w filtra, zrobiłem to samo od wnętrza, po zdjęciu wykładziny i maty wygłuszającej. |
jak to zrobiles od wnetrza? ja tam nie moge nawet reki wlozyc, od dolu przeszkadza schowek, a z kazdej innej strony nawet palca nie wcisne... Myslalem juz nawet o wycieciu kawalka sciany bocznej schowka zeby dostac sie do tego nadkola |
Ja dodatkowo odkręciłem moduł komfortu i odsunąłem na bok , bo on przyciska matę wygłuszającą , matę zsunąłem po nadkolu w kierunku środka i dostęp był , może nie najlepszy ,ale na tyle żeby włożyć rękę czy nawet pistolet z masą klejąco - uszczelniającą , a jak porządnie zanurkowałem i powyginałem się , przyświeciłem latarką , to nawet widziałem miejsce które wypełniam masą
A latarkę to tam u góry starałem się umieścić , żeby to miejsce oświetlała , jak pokombinujesz to dasz radę
Aha ten moduł żeby odkręcić , to też trzeba pokombinować . |
_________________ Były :
Syrena 105
Fiat 126p x 3
Fiesta Mk2
Fiesta Mk3 Xr2i
Fiesta Mk4
Fiesta Mk6
Jest :
Fiesta Mk7
Fiesta Mk4 |
|
|
|
 |
martinpl [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 13:36
|
|
|
no niby juz wiecej wiem, ale jakos tego sobie nie wyobrazam dalej, w sobote poprobuje, najwyzej pojda w ruch ciezsze narzedzia
a zdjecia postaram sie zrobic
[ Dodano: Sro Gru 01, 2010 09:26 ]
niestety w sobote zamarzlem i dopiero w kolejna sobote nagrzeje garaz grzejnikami i sprobuje kolejny raz |
|
|
|
 |
sledge

|
Wysłany: 11 Gru 2010, 23:42
|
|
|
Generalnie wyznaję zasadę, że lepiej zabezpieczyć miejsce którym się "wlewa" woda, aniżeli to, którym się wylewa - tak mię ojciec nauczył, przytaczając rodzinną mądrość życiową : masz głowę i ch...j to kombinuj
Załączam zdjęcie (średnio obrazujące temat- zwłaszcza że zasłonięte przewodami od spryskiwaczy(na prawo kabinowy filtr powietrza) mojego łopatologicznego sposobu zaradzenia problemu wycieku wody do kabiny z prawej strony.)
toto czarne to silikon
pzdr:) |
wisienka
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 12 Gru 2010, 19:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|