Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: mk4, przeciek, woda

[MK4] Cieknie woda do środka auta
Autor Wiadomość
martinpl
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lis 2010, 17:40   [MK4] Cieknie woda do środka auta

Witam
Czytam te forum od dluzszego czasu, az w koncu musialem sie zalogowac bo potrzebuje pomoce. Ostatnio zauwazylem ze woda stoi pod nogami pasazera, po demontazu: fotela pasazera, prawego progu, plastikow itp. odsunieciu wykladziny i usunieciu/wycieciu czesci wygluszenia okazalo sie ze woda leci do srodka po prawej stronie pod nogami pasazera, tak jakby po nadkolu... polewajac auto woda nad kratka chwytu powietrza/filtra kabinowego woda cieknie cienkim strumieniem w srodku

rozebralem caly srodek, schowek, poduszke, srodkowa konsole itp. i probowalem wyjac deske, jednak nie dam rady, widzialem na forum i internecie zdjecia, ale zadnego opisu, czy kto wyjmowal deske w MK4 i potrafi mi podpowiedziec jak to zrobic?

tak samo z zewnatrz, nie moge wyjac obudowy filtra kabinowego, przeszkadzaja mi przewody od klimatyzacji, nie widze dziury ktoredy moze przeciekac

auto bylo bite przodem, mysle ze albo to w okolicy filtra powietrza, albo puscily zgrzewy nadwozia? moze ktos mi podpowiedziec bo jezdze wybebeszonym autem od jakiegos czasu, woda ciagle leci, a ja nie porafie tego usunac
Ostatnio zmieniony przez bidżej 25 Lis 2010, 09:35, w całości zmieniany 2 razy  

sledge 

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Family
Silnik: 1.8D/60KM
Wysłany: 24 Lis 2010, 23:54   

miałem ten sam problem, również przewody od klimy uniemożliwiły mi dostęp do rogu ściany grodziowej na lewo od strony filtra powietrza. Swojego czasu nazbierało się w mojej wisience sporo liści w tym rejonie, i stała tam woda.
Wyczyściłem wszystko, osuszyłem, i zalałem silikonem właśnie róg miejsca spotkania ściany grodziowej na lewo od obudowy w/w filtra, zrobiłem to samo od wnętrza, po zdjęciu wykładziny i maty wygłuszającej. W rozwiązaniu problemu pomogło mi ( po zdjęciu w/w elementów po stronie pasażera) lanie wody na lewo od filtra wewnątrz ścianki grodziowej - ponad kratką odpływu wody spod przedniej szyby.

Podsumowując - zalegająca woda w tym miejscu ( przez liście ) "przerdzewiła" to miejsce, a uwierz, jest to cienka ścianka blachy, i zrobiła ładny kanalik dla wody. Uszczelnienie silikonem z obu stron ( co można porównać do akrobatycznych wyczynów olimpijskich) poprzedzając to demontażem wcześniej wymienionej ścianki grodziowej, pomogło, i problem zniknął :)

Pozdrawiam :)

wisienka :D
http://www.fiestaklubpols...hlight=wi%B6nia

martinpl
[Usunięty]

Wysłany: 25 Lis 2010, 08:58   

sledge napisał/a:
zalałem silikonem właśnie róg miejsca spotkania ściany grodziowej na lewo od obudowy w/w filtra, zrobiłem to samo od wnętrza, po zdjęciu wykładziny i maty wygłuszającej.

jak to zrobiles od wnetrza? :-P ja tam nie moge nawet reki wlozyc, od dolu przeszkadza schowek, a z kazdej innej strony nawet palca nie wcisne... Myslalem juz nawet o wycieciu kawalka sciany bocznej schowka zeby dostac sie do tego nadkola

grzes87 

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Grzes
Wysłany: 25 Lis 2010, 10:25   

martinpl, proponuje bys porobil troche fotek dla potomnych, bedzie to przydatnebardzo bo to problem coraz wiekszej ilosci mkczworek

sledge 

Wysłany: 25 Lis 2010, 10:56   

martinpl napisał/a:
jak to zrobiles od wnetrza?

ściągnąłem wykładzinę i matę wygłuszającą - zdjąłem plastiki pod którymi lecą wiązki z przewodami, silikon na palec i na wyczucie :P przyznam że trochę rękę obtarłem, ale dało radę. Wielkiej łapy nie mam, może dlatego :D a jeśli nie, to silikon na pistolet i na czuja :)

pzdr

jery13 

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jurek
Wysłany: 25 Lis 2010, 12:58   

martinpl napisał/a:
sledge napisał/a:
zalałem silikonem właśnie róg miejsca spotkania ściany grodziowej na lewo od obudowy w/w filtra, zrobiłem to samo od wnętrza, po zdjęciu wykładziny i maty wygłuszającej.

jak to zrobiles od wnetrza? :-P ja tam nie moge nawet reki wlozyc, od dolu przeszkadza schowek, a z kazdej innej strony nawet palca nie wcisne... Myslalem juz nawet o wycieciu kawalka sciany bocznej schowka zeby dostac sie do tego nadkola

Ja dodatkowo odkręciłem moduł komfortu i odsunąłem na bok , bo on przyciska matę wygłuszającą , matę zsunąłem po nadkolu w kierunku środka i dostęp był , może nie najlepszy ,ale na tyle żeby włożyć rękę czy nawet pistolet z masą klejąco - uszczelniającą , a jak porządnie zanurkowałem i powyginałem się , przyświeciłem latarką , to nawet widziałem miejsce które wypełniam masą :-P
A latarkę to tam u góry starałem się umieścić , żeby to miejsce oświetlała , jak pokombinujesz to dasz radę :)
Aha ten moduł żeby odkręcić , to też trzeba pokombinować .
Fiesta Mk2
Fiesta Mk3 Xr2i
Fiesta Mk4
Fiesta Mk6
Jest :
Fiesta Mk7
Fiesta Mk4

martinpl
[Usunięty]

Wysłany: 25 Lis 2010, 13:36   

no niby juz wiecej wiem, ale jakos tego sobie nie wyobrazam dalej, w sobote poprobuje, najwyzej pojda w ruch ciezsze narzedzia :hammer: :-P

a zdjecia postaram sie zrobic

[ Dodano: Sro Gru 01, 2010 09:26 ]
niestety w sobote zamarzlem :-P i dopiero w kolejna sobote nagrzeje garaz grzejnikami i sprobuje kolejny raz

sledge 

Wysłany: 11 Gru 2010, 23:42   

Generalnie wyznaję zasadę, że lepiej zabezpieczyć miejsce którym się "wlewa" woda, aniżeli to, którym się wylewa - tak mię ojciec nauczył, przytaczając rodzinną mądrość życiową : masz głowę i ch...j to kombinuj :D

Załączam zdjęcie (średnio obrazujące temat- zwłaszcza że zasłonięte przewodami od spryskiwaczy(na prawo kabinowy filtr powietrza) mojego łopatologicznego sposobu zaradzenia problemu wycieku wody do kabiny z prawej strony.)

toto czarne to silikon ;)

pzdr:)

Ostatnio zmieniony przez szynszyl 12 Gru 2010, 19:56, w całości zmieniany 2 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi