|
[MK3] Dziwne stuknięcie przy gwałtowniejszym ruszeniu |
Autor |
Wiadomość |
maxx304
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Paweł
Wiek: 39 Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 53 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 31 Mar 2011, 09:19 [MK3] Dziwne stuknięcie przy gwałtowniejszym ruszeniu
|
|
|
Witam. Szukałem na forum odpowiedniego tematu, ale nie znalazłem nic adekwatnego do mojego problemu. Coś dziwnego dzieje się z moją Fiestą przy ruszaniu. Jak zrobię to nieco gwałtowniej (czyli więcej gazu przy ruszaniu), to na jedynce przy wysokich obrotach słychać raz taki dziwny stuk i czuć drgnięcie auta... Nie wiem dokładnie jak to opisać, ale auto zachowuje się tak, jakby miało sześciokątne opony i w tym momencie przeskakiwało z jednego boku opony na drugi. Zauważyłem też, trzymając drążek zmiany biegów, że na jedynce, przed tym stukiem, przesuwa on się w dół, jakby chciał przeskoczyć na luz, następuje stuknięcie i drążek wraca na swoje miejsce. Myślałem, że to może coś z zawieszeniem, ale boję się, że to skrzynia się sypie. Doradźcie, co to może być? |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 31 Mar 2011, 09:29
|
|
|
Stawiałbym na zerwaną poduszkę pod skrzynią biegów. |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
maxx304
|
Wysłany: 31 Mar 2011, 11:00
|
|
|
trzeci napisał/a: | Stawiałbym na zerwaną poduszkę pod skrzynią biegów. |
Dodam, że dzieje się to właściwie jedynie na pierwszym biegu... Na drugim czasem też, ale stuknięcie jest znacznie delikatniejsze. Na wyższych biegach od 3 do 5 tego nie ma.
Ile może kosztować wymiana takiej poduszki? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 31 Mar 2011, 12:10
|
|
|
Poduszka, trzeci, dobrze prawi, weź sobie podnieś maskę i patrz przez dziurę na silnik,,, dla testów możesz zaciągnąć ręczy i spróbować ruszyć, jak silnik się mocno będzie rzucało pod maską, to na pewno coś nie tak z jego zawieszeniem. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 31 Mar 2011, 12:24
|
|
|
maxx304 napisał/a: | Ile może kosztować wymiana takiej poduszki? |
W kosztach samej poduszki możesz zorientować się chociażby - tutaj
Wymiana skomplikowana nie jest i można ją wykonać samemu a jeśli nie to telefon/-y do pobliskiego warsztatu i będziesz wiedział jaki jest koszt wymiany przez mechanika |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
maxx304
|
Wysłany: 31 Mar 2011, 17:37
|
|
|
Trzeci, serdeczne dzięki za wszystkie informacje. Dzisiaj podczas jazdy do domu usłyszałem oprócz stuknięcia taki metaliczny chrobot, jak przygazowałem na jedynce. Czasami to stuknięcie jest lekkie, a czasami to tak łupnie, że cały samochód wyraźnie drgnie. Czy sama poduszka może powodować takie wariactwo? I to cofanie się lewarka... Trzymanie go ręką nie za bardzo pomaga, i tak się cofa. Jak go przytrzymałem to stuknięcie później było mocniejsze.
JoeMix napisał/a: | Poduszka, trzeci, dobrze prawi, weź sobie podnieś maskę i patrz przez dziurę na silnik,,, dla testów możesz zaciągnąć ręczy i spróbować ruszyć, jak silnik się mocno będzie rzucało pod maską, to na pewno coś nie tak z jego zawieszeniem. |
JoeMix, spróbowałem ten motyw z ręcznym... Problem w tym, że samochód... pojechał. Tak jakby go nic nie trzymało. :/ Przestraszyłem się że zerwałem linkę od ręcznego i dałem sobie spokój ze sprawdzaniem.
Mówisz o rzucaniu silnika... Może głupie pytanie zadam, ale czy poduszka skrzyni ma coś wspólnego z silnikiem? Właściwie jedno z drugim jest połączone, więc dlatego występuje zależność, zgadza się? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 31 Mar 2011, 18:13
|
|
|
maxx304 napisał/a: | JoeMix, spróbowałem ten motyw z ręcznym... Problem w tym, że samochód... pojechał. Tak jakby go nic nie trzymało. :/ Przestraszyłem się że zerwałem linkę od ręcznego i dałem sobie spokój ze sprawdzaniem. | Moze nie masz ręcznego równie dobrze możną troszkę ostrzej ruszyć i też sie silnik mocno przesunie jak masz poduszki zerwane,,, Cytat: | Mówisz o rzucaniu silnika... Może głupie pytanie zadam, ale czy poduszka skrzyni ma coś wspólnego z silnikiem? Właściwie jedno z drugim jest połączone, więc dlatego występuje zależność, zgadza się? | Silnik jest na sztywno skręcony ze skrzynią,,, poduszki na których "leży" są właśnie na tym łączeniu najczęściej a pod poduszkami idzie jak to niektórzy mówią łyżwa, czyli wzmocnienie przykręcone do budy,,, się mówi poduszki skrzyni, bo często silnik jest jeszcze mocowany do nadwozia przez swoje poduszki żeby się na boki nie kołysał na tej łyżwie,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
pablon
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/53KM
|
Wysłany: 1 Kwi 2011, 19:43
|
|
|
ostatnio dąłem posta, stukanie po szybkim puszczaniu gazu. nastepowało stukniecie, plus boksujacy odgłos sprzegła. Wymieniłem sprzeło przy okazji poduszka była rozerwana wiec dwa w jednym. Zrobione i juz nic nei stuka:P. Proponuje zrobic jeszcze test na 1 biegu do 20km/h i szybko puscic sprzegło. mysle ze to poduszka jesli nie ma dodatkowych dzwieków i slizganai sprzegła. |
|
|
|
 |
maxx304
|
Wysłany: 2 Kwi 2011, 20:10
|
|
|
pablon napisał/a: | ostatnio dąłem posta, stukanie po szybkim puszczaniu gazu. nastepowało stukniecie, plus boksujacy odgłos sprzegła. Wymieniłem sprzeło przy okazji poduszka była rozerwana wiec dwa w jednym. Zrobione i juz nic nei stuka:P. Proponuje zrobic jeszcze test na 1 biegu do 20km/h i szybko puscic sprzegło. mysle ze to poduszka jesli nie ma dodatkowych dzwieków i slizganai sprzegła. |
Co do sprzęgła to nie wiem, zauważyłem że jak jadę na wysokich obrotach na 1ce i wcisnę sprzęgło (chcąc zmienić bieg) to jest stuknięcie. Jak jadę dłużej na jedynce, niż to konieczne (nie wysprzęglając), to słychać taki metaliczny chrobot - nie wiem czy to nie sprzęgło. |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 2 Kwi 2011, 21:37
|
|
|
Zmieńcie sobie poduszki pod skrzynia i będzie dobrze. Sto razy o tym było! |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
maxx304
|
Wysłany: 2 Kwi 2011, 21:50
|
|
|
jackrzec napisał/a: | Zmieńcie sobie poduszki pod skrzynia i będzie dobrze. Sto razy o tym było! |
Spokojnie, Jackrzec, jak już wspomniałem, szukałem tematu z podobnym problemem, ale nie znalazłem. Może wyszukiwałem wg złych kryteriów. Tak czy inaczej, dziękuję Wam wszystkim za cenne wskazówki. Fiesta w środę idzie do mechanika, zostanie naprawione co trzeba.
[ Dodano: Sro Kwi 06, 2011 19:38 ]
Witam ponownie, sprawa rozwiązana, okazało się, że nie jedna poduszka była walnięta, a obie. Wszystko wymienione, zabolało tylko nieco portfel bo policzyli mi z robocizną 130zł. Poduszka 30zł sztuka. Auto zachowuje się nieco dziwnie, bo na luzie ma straszne wibracje. Cała buda drży i takie nisko wibrujące buczenie jakby słychać. Podobno poduszki się muszą dotrzeć, ale chciałem jeszcze dopytać czy to normalne? |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|