[MK4] Brak mocy, szarpie |
Autor |
Wiadomość |
Zyraf
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Focus
Silnik: 1.3/58KM
Imię: Maciej
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 17:48 [MK4] Brak mocy, szarpie
|
|
|
Witam serdecznie
Mam problem ze swoim fiestolotem i nie mam bladego pojęcia na czym ten problem polega ani jak się za niego zabrac. Opiszę więc co się dzieje z moim transformersem Około dwa miesiące temu jadę sobie radośnie aż tu nagle przy 50km/h i bodajże 4 biegu ziuuuuuu spadek mocy...auto zaczyna skakac jak na pierwszej jeździe podczas kursu na prawko mocy zero, wciskałem pedał gazu do dechy to szarpał, skakał ledwo jechał dokulałem się jakimś cudem do domu. Autko postało 2 może 3 dni pod blokiem wskoczyłęm do niego i elegancko poszło jak przecinak
Dziś zajeżdżam na tanksztele zalałem bak na maxa i kaplica...ledwo ruszyłem. Znów zbiera się jak muł,mocy zero, pedał w podłodze a auto ledwo się turla. Przy 20km/h muszę wrzucac 3 przy 30-40km/h muszę wrzucac 4 w przeciwnym razie tak szarpie i kopie jak koń na rodeo :/ Autko postało trochę ponad 30min wsiadłem i ciach elegancko znów pojechało. Zatrzymałem się pod sklepem chwila moment wracam i znowu to samo ledwo się do domu doturlałem :/
Pojęcia nie mam co się dzieje. Wymyśliłem że to filtr paliwa i powietrza przypomina o sobie ale czy tylko czy może coś innego również? Wyczytałem tu na forum coś o jakiejś cewce czy sądzie - pojęcia nie mam co to i do czego to służy Będę wdzięczny jak podacie mi orientacyjny koszt tych części.
Kolejne pytanie czy orientujecie się może gdzie w Kce szybko w zasadzie od ręki i w miarę za przyzwoitą cenę wymienią mi te cuda w poniedziałek? We wtorek rano potrzebuję sprawne autko. Ewentualnie czy ktoś mógłby wrzucic zdjęcie i zaznaczyc gdzie znajduję się filtr paliwa i powietrza w fiescie mk 4 z 96r - na forum znalazłem podobne tematy ale silniki zupełnie inaczej wyglądały niż u mnie.
Z góry dziękuje za odpowiedź |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 1 Wrz 2010, 15:29, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Bezimienny
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Łukasz
Wiek: 33 Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 1185 Skąd: Torzym/ZG
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 17:57
|
|
|
Sprawdź pierw świece o ile tego nie zrobiłeś. |
|
|
|
 |
Zyraf
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 18:06
|
|
|
Z wykształcenia i pasji jestem medykiem znacznie pewniej czuję się jak "grzebie" w człowieku aniżeli w silniku - dolewanie płynów i wymiana koła to moje maximum
No ale zawsze już jest jakiś punkt zaczepienia.
Ciągle przeglądam forum i znalazłem podobne tematy dotyczą jednak fiesty MK 3. Czy duże różnice są pomiędzy tymi samochodzikami czy spokojnie mogę się sugerowac odpowiedziami z tamtych wątków? |
|
|
|
 |
Bezimienny
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Łukasz
Wiek: 33 Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 1185 Skąd: Torzym/ZG
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 19:00
|
|
|
Jak masz klucz do świec to odczep te cztery kable (znajdziesz są na wierzchu) i będziesz miał świece, odkręć je (mogą stawiać duży opór, a i uważaj żaby nie przechylać klucza bo ułamiesz świece) zdaj nam relacje jak wyglądają, jeśli będą bardzo czarne to może tylko one i przez to nie pali na 1 lub 2 gary(cylindry) jeśli wszystko z nimi w porządku(tzn są "czyste") to ja już nie pomoge, ale koledzy s forum na pewno coś wymyślą. |
|
|
|
 |
drjanusz

Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 29 Sie 2010, 12:41
|
|
|
Zyraf, Ja bym stawiał na zasilanie paliwem-filtr paliwa(jest pod samochodem przed tylnim lewym kołem-strona kierowcy taka puszka z dwóch stron zakończona wężykami http://allegro.pl/filtr-p...18448.html).Lub pompa zasilająca mówi pa!pa!-tu już gorzej bo jest ona w zbiorniku |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
Zyraf
|
Wysłany: 29 Sie 2010, 13:44
|
|
|
Czy ja dobrze zrozumiałem że filtr paliwa nie znajduje się pod maską tylko hmm pod autem z tyłu? To żeby wymienic filtr trzeba jechac na kanał?
A filtr powietrza gdzie się znajduje?
Od dwóch dni intensywnie próbuję się dokształcic w zakresie mechaniki samochodowej może uda się wymienic te filtry i świece nie psując nic przy okazji |
|
|
|
 |
drjanusz

Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 29 Sie 2010, 15:18
|
|
|
Filtr powietrza to taka prostokątna plastikowa czarna pucha jak podniesiesz maske to z prawej strony.
A filtr paliwa wymienisz z pomocą lewarka-jest zaraz na brzegu-za progiem |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.