|
[MK4] linka ręcznego -czy da się naciągnąć? |
Autor |
Wiadomość |
scorpion69
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
Wiek: 65 Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 305 Skąd: z planety X
|
Wysłany: 11 Sie 2010, 22:03 [MK4] linka ręcznego -czy da się naciągnąć?
|
|
|
czy linkę która była już 2 razy naciągana da się jeszcze raz dobrze naciągnąć albo kupić nową. Sam nie umiem tego zrobić a jak płacić mechanikowi to już lepiej dopłacić do wymiany, dlatego się pytam żeby z góry wiedzieć
dzieki |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 20 Wrz 2010, 13:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
DziDzia
vel DziaDzia

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: RS
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wiek: 38 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 4172 Skąd: :: DDG ::
|
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 12 Sie 2010, 05:32
|
|
|
Linka ma pewien zakres regulacji,,, jak się kończy to znaczy ze linka się już za bardzo wyciąga i potrzeba nowej,,, nikt z forum Ci nie powie czy można naciągać 2 czy 7 razy, bo w każdym aucie jest inaczej,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Marcin
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 12 Sie 2010, 13:49
|
|
|
do tego pewnie skończyły się już pewnie bębny/szczęki ewentualnie ząbki w samoregulatorze się wytarły i naciąganie linki czy też wymiana nie da rezultatów. Nożny hamulec jest czy też go nie ma, bo rozumiem, że ręcznego nagle zabrakło? |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 12 Sie 2010, 21:05
|
|
|
Marcin napisał/a: | do tego pewnie skończyły się już pewnie bębny/szczęki ewentualnie ząbki w samoregulatorze się wytarły i naciąganie linki czy też wymiana nie da rezultatów. Nożny hamulec jest czy też go nie ma, bo rozumiem, że ręcznego nagle zabrakło? |
dzisiaj wymieniłem cylinderki, szczęki sprężynki, płyn ham. samoregulatory były wymieniane niedawno temu. teraz nożny działa a ręczny nadal NIE. próbowałem naciągnąć linkę śrubką przy lewarku ale bez rezultatów. w pon. jadę obczaić która linka jest padnięta i do wymiany ją!!!!! kill2 |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 12 Sie 2010, 22:08
|
|
|
Jak już tyle zainwestowałeś w hamulce to wymień wszystkie linki,,, |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 12 Sie 2010, 22:33
|
|
|
scorpion69 napisał/a: | teraz nożny działa a ręczny nadal NIE. próbowałem naciągnąć linkę śrubką przy lewarku ale bez rezultatów. w pon. jadę obczaić która linka jest padnięta i do wymiany ją!!!!! kill2 |
jak jest nożny dobry, a nie tylko jest bo jest to obstawiam wine samoregulatora, nawet jak linka będzie nowa to i tak ręcznego nie będzie, po za tym to jest odpowiednia kolejność działania, żeby ręczny w ogóle był. Po złożeniu całości linki od ręcznego się nie dotyka, kilka mocnych naciśnięć na nożny, żeby samoregulator się rozparł i zazębił i dopiero wtedy można podciągać linkę aż do uzyskania zadowalającego ręcznego. |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 12 Sie 2010, 23:16
|
|
|
Marcin napisał/a: |
jak jest nożny dobry, a nie tylko jest bo jest to obstawiam wine samoregulatora, nawet jak linka będzie nowa to i tak ręcznego nie będzie, po za tym to jest odpowiednia kolejność działania, żeby ręczny w ogóle był. Po złożeniu całości linki od ręcznego się nie dotyka, kilka mocnych naciśnięć na nożny, żeby samoregulator się rozparł i zazębił i dopiero wtedy można podciągać linkę aż do uzyskania zadowalającego ręcznego. |
samoregulatory wymieniałem jakieś 10tyś km temu na oryginalne Forda. i już by padły? czy ew. da się to reklamować jako część? |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 13 Sie 2010, 07:03
|
|
|
trzeba rozebrać i sprawdzić jak wyglądają ząbki, ewentualnie jedna osoba ucho do bębna i słucha czy przy każdym nacisnieciu hamulca słychać z tyłu trrryyyyyt |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 13 Sie 2010, 07:41
|
|
|
Marcin napisał/a: | czy przy każdym nacisnieciu hamulca słychać z tyłu trrryyyyyt | Samoregulator zapobiega nadmiernemu luzowi pomiędzy bębnem a szczęką powstałym na wskutek ich ścierania się, więc nie powinno być przy każdym naciśnięciu trrrrr,,, a raz na kilka set kilometrów takie niesłyszalne cyk o jeden ząbek,,,
[ Dodano: Pią Sie 13, 2010 07:42 ]
scorpion69, naciśnij noga na hamulec tak by lekko hamował, ale tak minimalnie, i wtedy zobacz jak ręczny wygląda,,, |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 13 Sie 2010, 09:33
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Marcin napisał/a: | czy przy każdym nacisnieciu hamulca słychać z tyłu trrryyyyyt | Samoregulator zapobiega nadmiernemu luzowi pomiędzy bębnem a szczęką powstałym na wskutek ich ścierania się, więc nie powinno być przy każdym naciśnięciu trrrrr,,, a raz na kilka set kilometrów takie niesłyszalne cyk o jeden ząbek,,,
[ Dodano: Pią Sie 13, 2010 07:42 ]
scorpion69, naciśnij noga na hamulec tak by lekko hamował, ale tak minimalnie, i wtedy zobacz jak ręczny wygląda,,, |
mam zobaczyć jak ręczny wygląda tzn. zaciągnąć i sprawdzić czy hamuje? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 13 Sie 2010, 10:10
|
|
|
Jak chcesz i jak masz możliwości,,, jak masz gdzie to bujnij auto do 80, połóż nogę na hamulcu aby minimalnie łapał i zaciągnij ręczny,,, albo na postoju sprawdź, bo się może okazać że jak lekko naciskach na noży to ręczny jest kaput i w ogóle nie ma oporu przy zaciąganiu dźwigni,,, |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 13 Sie 2010, 12:51
|
|
|
a czy da się ew. reklamować kupione samoregulatory jako część w sklepie? |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 13 Sie 2010, 16:48
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Marcin napisał/a:
czy przy każdym nacisnieciu hamulca słychać z tyłu trrryyyyyt
Samoregulator zapobiega nadmiernemu luzowi pomiędzy bębnem a szczęką powstałym na wskutek ich ścierania się, więc nie powinno być przy każdym naciśnięciu trrrrr,,, a raz na kilka set kilometrów takie niesłyszalne cyk o jeden ząbek,,, |
to wszystko prawda, ale jak zęby są powycierane to będzie trrrrytał, bo sie za każdym razem trochę cofnie...
hamulce z tyłu w fieście są ch**we i tyle, ja sobie darowałem, coś hamują, trochę trzyma ręczny, nie mam zamiaru zdrowia na nich tracić |
|
|
|
 |
jery13

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jurek
Wiek: 64 Dołączył: 07 Cze 2010 Posty: 108 Skąd: Jawor / Legnica
|
Wysłany: 13 Sie 2010, 20:10
|
|
|
Marcin napisał/a: | scorpion69 napisał/a: | teraz nożny działa a ręczny nadal NIE. próbowałem naciągnąć linkę śrubką przy lewarku ale bez rezultatów. w pon. jadę obczaić która linka jest padnięta i do wymiany ją!!!!! kill2 |
jak jest nożny dobry, a nie tylko jest bo jest to obstawiam wine samoregulatora, nawet jak linka będzie nowa to i tak ręcznego nie będzie, po za tym to jest odpowiednia kolejność działania, żeby ręczny w ogóle był. Po złożeniu całości linki od ręcznego się nie dotyka, kilka mocnych naciśnięć na nożny, żeby samoregulator się rozparł i zazębił i dopiero wtedy można podciągać linkę aż do uzyskania zadowalającego ręcznego. | Jakiś czas temu naprawiałem hamulce tylne , przed naprawą ręczny był bardzo dobry , po naprawie ręcznego nie ma , naciąganie linki nic nie dawało , wręcz odwrotny skutek.
No i teraz nie pamiętam , czy wystarczyło poluzować linkę na maksa i nacisnąć kilka razy nożnym i ponownie naciągnąć linkę ( nie ma dużego nakładu pracy , 5 minut roboty , warto spróbować ), czy rozbierałem ponownie (samoregulatory mogły wyjść poza zakres ) oczywiście linkę też poluzować trzeba i spowodować aby samoregulatory się zazębiły.
W każdym bądź razie ręczny miałem ponownie.
A błąd pewnie popełniłem regulując ręczny przed kilkakrotnym naciśnięciem nożnego . |
_________________ Były :
Syrena 105
Fiat 126p x 3
Fiesta Mk2
Fiesta Mk3 Xr2i
Fiesta Mk4
Fiesta Mk6
Jest :
Fiesta Mk7
Fiesta Mk4 |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 14 Sie 2010, 16:20
|
|
|
czy w MK4 układ linek jest taki jak na rysunku?
http://www.cofle.biz/img_catalogo/B3.jpg
jeśli tak to czy oprócz śruby regulacji przy mieszku są jeszcze inne możliwości regulacji, np. na środku? |
|
|
|
 |
jery13

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jurek
Wiek: 64 Dołączył: 07 Cze 2010 Posty: 108 Skąd: Jawor / Legnica
|
Wysłany: 14 Sie 2010, 18:58
|
|
|
Tak , jest taki układ , ale regulacja jest tylko przy mieszku . |
_________________ Były :
Syrena 105
Fiat 126p x 3
Fiesta Mk2
Fiesta Mk3 Xr2i
Fiesta Mk4
Fiesta Mk6
Jest :
Fiesta Mk7
Fiesta Mk4 |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 16 Sie 2010, 19:41
|
|
|
nigdy nie patrzyłem pod spód auta, ponoć jakieś pancerze osłaniają linkę ręcznego. -czy łatwe jest dojście do nich i czy od razu potem widać tą linkę ręcznego żeby sprawdzić czy się ruszają podczas używania dźwigni ręcznego. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|