[MK3] Czujnik Temperatury a obroty |
Autor |
Wiadomość |
nevvhuman
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 05:44 [MK3] Czujnik Temperatury a obroty
|
|
|
Witam, oto moje kolejne pytanie które pozwoli mi zrozumieć zachowanie samochodu.
Czy czujnik temperatury silnika ( jeśli takowy istnieje), może być przyczyną wrzucenia przez samochód trochę wyższych obrotów na biegu jałowym?
Sprawa się przedstawia następująco: właczam silnik obroty OK, za 2 sekundy obroty lekko wzrastają tak jakby włączyło się ssanie.
Kolejne pytanie, gdzie znajduje się ten czujnik i jak powinien się zachować samochód gdy odepnę ten czujnik.
Z góry dziękuję za odpowiedż. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 07:06
|
|
|
nevvhuman napisał/a: | Czy czujnik temperatury silnika ( jeśli takowy istnieje) | istnieje nevvhuman napisał/a: | może być przyczyną wrzucenia przez samochód trochę wyższych obrotów na biegu jałowym? | może nevvhuman napisał/a: | właczam silnik obroty OK, za 2 sekundy obroty lekko wzrastają tak jakby włączyło się ssanie | bo tak właśnie pewnie jest, ale powinno tylko to występować na zimnym silniku nevvhuman napisał/a: | gdzie znajduje się ten czujnik | jest wkręcony w spód kolektora dolotowego (od dołu) nevvhuman napisał/a: | jak powinien się zachować samochód gdy odepnę ten czujnik | Właśnie chyba tak jak piszesz, obroty będą podwyższone, bo bez pomiaru temperatury sterownik podwyższy w ciemno by nie gasł przypadkiem jak jest zimny,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
nevvhuman
|
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 25 Maj 2010, 21:21
|
|
|
Czujnik temperatury z linka nie ma nic wspólnego z komputerem i obrotami silnika |
|
|
|
 |
nevvhuman
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 21:37
|
|
|
No to znalazłem nie do tego czujnika jakiś tutek? Ktoś mnie naprowadzi do czujnika który mógłby odpowiadać za zimnotę silnika, a w ten sposób narzucać wyższe obroty? Już się powoli gubię. |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 26 Maj 2010, 10:03
|
|
|
zdejmij patelnię i popatrz dokładnie między 2 środkowe króćce kolektora dolotowego - powinieneś dojrzeć kawałek wtyczki od czujnika. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 26 Maj 2010, 16:23
|
|
|
nevvhuman napisał/a: | Ktoś mnie naprowadzi do czujnika który mógłby odpowiadać za zimnotę silnika | Nie no ale prościej tego chyba się nie da napisać - wkręcony od spodu w kolektor dolotowy,,, jak wsadzisz pod niego rękę to tam jest tylko jeden czujnik wkręcony od dołu. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.