Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK6] Kilka pytań odnośnie elektryki
Autor Wiadomość
piwko2006 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wysłany: 23 Kwi 2010, 19:54   [MK6] Kilka pytań odnośnie elektryki

Witam wszystkich serdecznie !
Przepraszam że od razu walę bez przywitania z pytaniami, ale mam nadzieję że znajdę tutaj miłych i skłonnych do pomocy ludzi :) .
Sprawa wygląda tak. Kilka dni temu kupiłem Fiestę MK6 z 2007 roku. Auto ma niewiele ponad 36 tysięcy przebiegu. Jestem na prawdę zadowolony z jego dynamiki i spalania. Nurtuje mnie kilka rzeczy.
1. Czy radio CD 6000 czyta pliki mp3 ? Bo u mnie po włożeniu owej płytki wyskakuje ERROR i tyle, natomiast Audio CD śmiga aż miło.
2. Czy to normalne że schowek nie ma podświetlenia ? Bo patrzyłem i nie znalazłem żadnej żarówki ani nic :| .
3. Czy to normalne, że Fiesta nie ma wyłącznika poduszki pasażera jeśli jest wyposażona w 4 jaśki ?? Moja wersja wyposażenia to Senso, autko sprowadzone z Francji.
4. Czy to normalne że przy obecnych temperaturach nie zapala się kontrolka świec żarowych?
5. Mam auto bez przycisku na dźwigni kierunków. Czy idzie jakoś wejść w menu ustawień aby zmieniać opcje np. podwójne ryglowanie itd.
Ostatnio zmieniony przez trzeci 24 Kwi 2010, 18:43, w całości zmieniany 1 raz  

Neo178 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Mariusz
Wysłany: 23 Kwi 2010, 20:52   

2. Seryjnie chyba nie było podświetlenia ale można zrobić własne ;) w internecie są poradniki i u nas na forum Parzych zrobił u siebie takie podświetlenie. Wejdź na jego temat i zobacz :)

3. Może nie mieć. Ja w benzyniaku tez mam 4 jaski i wyłącznika nie mam :sad: Z tego co mi wiadomo to po otworzeniu schowka w lewym górnym rogu powinien być coś a'la zamek którym się wyłącza ową poduche pasażera.

5. Skoro nie ma przycisku to coś musiało być robione i wymienione na wersje z przedliftowej (?)

pozdrawiam

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 23 Kwi 2010, 21:54   

piwko2006 napisał/a:
5. Mam auto bez przycisku na dźwigni kierunków.
Nie bardzo rozumiem o jaki przycisk chodzi...
Neo178 napisał/a:
5. Skoro nie ma przycisku to coś musiało być robione i wymienione na wersje z przedliftowej (?)
U mnie nic nie było robione i wersja poliftowa, i nadal nie rozumiem, o jaki przycisk chodzi... :bezradny:
W sprawie wyłącznika poduszki pasażera, to był dostępny za dopłatą...
Podświetlenia schowka nie było chyba nawet w najbogatszych wersjach...

[ Dodano: Pią Kwi 23, 2010 22:03 ]

Fotka kiepska, ale przycisku nie ma... Neo178, jak masz fotkę z przyciskiem, to zapodaj i powiedz do czego służy...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

tomasz1982 

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wysłany: 23 Kwi 2010, 22:14   

Kontrolka świec żarowych nie zapala się w dodatnich temperaturach. Zapala sie poniżej około -5C

Neo178 

Wysłany: 23 Kwi 2010, 23:53   

piwko2006 napisał/a:
5. Mam auto bez przycisku na dźwigni kierunków. Czy idzie jakoś wejść w menu ustawień aby zmieniać opcje np. podwójne ryglowanie itd.

Parzych, jesli dobrze zrozumiałem to chodzi piwko2006 o ten "dzyndzel" na końcu dzwigni od kierunkowskazów(u Ciebie tego nie ma). Przycisk do dostępu do ustawień komputera jest (bynajmniej u mnie) na końcu dźwigni od kierunków.
Jutro późnym po południem wrzucę fotkę o które chodzi (jeśli dobrze zrozumiałem).

Ja mam model Ghia i nie mam podświetlenia schowka.

piwko2006 

Wysłany: 24 Kwi 2010, 08:49   

Neo178 napisał/a:
piwko2006 napisał/a:

Parzych, jesli dobrze zrozumiałem to chodzi piwko2006 o ten "dzyndzel" na końcu dzwigni od kierunkowskazów(u Ciebie tego nie ma). Przycisk do dostępu do ustawień komputera jest (bynajmniej u mnie) na końcu dźwigni od kierunków.
Jutro późnym po południem wrzucę fotkę o które chodzi (jeśli dobrze zrozumiałem).

Ja mam model Ghia i nie mam podświetlenia schowka.

Dokładnie tak. Chodzi mi właśnie o ten "cycek".
Powiedzcie mi czy idzie ustawić coś innego na tym wyświetlaczu niż tylko ile kilometrów zrobię na pozostałym paliwie, czy jest to tylko gdy ma się owy guziczek ?

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 24 Kwi 2010, 14:24   

piwko2006 napisał/a:
Powiedzcie mi czy idzie ustawić coś innego na tym wyświetlaczu niż tylko ile kilometrów zrobię na pozostałym paliwie, czy jest to tylko gdy ma się owy guziczek ?
Ja mam w liczniku dwa przyciski, jeden od zerowania licznika dziennego, drugi przestawia wyświetlanie zegar/ile przejedzie i ustawianie zegara...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...

jurek 

Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Techno
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: jurek
Wysłany: 24 Kwi 2010, 15:52   

Fakt, są wersje z dodatkową opcją ustawień. Lecz jeżeli jest przełącznik kierunków bez tej opcji to tych ustawień nie znajdzie.

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 24 Kwi 2010, 16:11   

piwko2006, wrzuć fotkę licznika, może po prostu nie masz kompa pokładowego...

Neo178 

Wysłany: 24 Kwi 2010, 18:12   

Parzych, chodzi o ten przycisk RE/SET

Jest identyczny jak ten od spryskiwaczy na drugiej dźwigience - tej od wycieraczek.

Naciskając ten guzik masz dostęp do takich ustawień jak np.

.

Także jeśli tego nie masz to możliwe, że pierwszy kupujący nie wziął tej opcji .. no i klops ;) możesz podjechać do serwisu forda i zapytać się czysto informacyjnie, czy przez wymianę przełącznika zespolonego na ten co ja mam - będzie możliwość wejścia do tych ustawień.

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 24 Kwi 2010, 19:35   

Neo178 napisał/a:

Także jeśli tego nie masz to możliwe, że pierwszy kupujący nie wziął tej opcji .. no i klops ;) możesz podjechać do serwisu forda i zapytać się czysto informacyjnie, czy przez wymianę przełącznika zespolonego na ten co ja mam - będzie możliwość wejścia do tych ustawień.
Jeśli to jest skierowane do mnie, to odpowiadam:
1. Ja jestem pierwszym właścicielem i nie wziąłem kompa, bo kosztował ze 4tysie...
2. Na pewno wymiana przełącznika zespolonego nie spowoduje pojawienia się kompa pokładowego...
3. Fotkę chciałem od piwka2006, coby ustalić czy ma kompa czy nie...
Ale Twoje info powinno koledze wszystko wyjaśnić... :yes:

[ Dodano: Sob Kwi 24, 2010 19:42 ]
Dodam jeszcze, że u Ciebie Neo178, nie ma tych dwóch przycisków w liczniku, które są u mnie... piwko2006, dawaj fotkę licznika... :fox:

AccessX 

Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
Wysłany: 24 Kwi 2010, 22:17   

A ja sory ze sie wtrace. Bo np. W0edze opcje ryglowania drzwi u kolegi wyzej, a ja tego nie posiadam u siebie w opcjach. I tu moje pytanie, jak rozszerzyc zakres tych ustawien tym dzyndzlem?. Pzdr.

Neo178 

Wysłany: 24 Kwi 2010, 22:59   

Parzych napisał/a:
Jeśli to jest skierowane do mnie

To było skierowane do piwko2006, bo kupił używkę, więc nie miał wpływu na wybór wyposażenia.

Parzych napisał/a:

2. Na pewno wymiana przełącznika zespolonego nie spowoduje pojawienia się kompa pokładowego...

Chyba, że np. się coś z nim stało i został wymieniony omylnie na ten bez kompa (taką hipotezę tez możemy chyba przyjąć? :) ) Także czekamy od kolegi piwko2006 na fotke licznika. Jeśli będzie tak jak u Parzycha, na przyciski to sprawa jasna - nie da rady, jeśli nie to może jakiś zonk się wkradł :-)

AccessXR, u mnie sprawa wygląda tak - włączam zapłon, żeby mieć dostęp do ustawień i później tylko przeskakuje pomiędzy ustawieniami pojedynczymi, krótkimi naciśnięciami tego "dzyndzla" :-P To nie wszystkie te ustawienia co są u mnie - tak poglądowo tylko pstryknąłem parę fotek. Opis wszystkich funkcji które są jest w instrukcji fiesty na stronie 34.
Jako ciekawostkę dodam ale nie już odnośnie ustawień tylko odnośnie samych funkcji tego "dzydzla" typu średnia prędkość, średnie zużycie paliwa itd. opcja "chwilowe zużycie paliwa" jest dostępna tylko w niektórych krajach(produkcji samochodu) ... ciekawe dlaczego?! :9:

U mnie osobiście tej opcji nie ma więc u niemców tego nie było, może ktoś ma tą opcję a ma fieścine z innego kraju?! :|

Active
[Usunięty]

Wysłany: 24 Kwi 2010, 23:35   Re: Kilka pytań odnośnie elektryki

piwko2006 napisał/a:
Witam wszystkich serdecznie !
Przepraszam że od razu walę bez przywitania z pytaniami, ale mam nadzieję że znajdę tutaj miłych i skłonnych do pomocy ludzi :) .
Sprawa wygląda tak. Kilka dni temu kupiłem Fiestę MK6 z 2007 roku. Auto ma niewiele ponad 36 tysięcy przebiegu. Jestem na prawdę zadowolony z jego dynamiki i spalania. Nurtuje mnie kilka rzeczy.
1. Czy radio CD 6000 czyta pliki mp3 ? Bo u mnie po włożeniu owej płytki wyskakuje ERROR i tyle, natomiast Audio CD śmiga aż miło.
2. Czy to normalne że schowek nie ma podświetlenia ? Bo patrzyłem i nie znalazłem żadnej żarówki ani nic :| .
3. Czy to normalne, że Fiesta nie ma wyłącznika poduszki pasażera jeśli jest wyposażona w 4 jaśki ?? Moja wersja wyposażenia to Senso, autko sprowadzone z Francji.
4. Czy to normalne że przy obecnych temperaturach nie zapala się kontrolka świec żarowych?

Ad.1 Możesz sobie do tego radia dokupić taką przystawkę, dzięki której (poprzez końcówkę jack) będziesz mógł podłączyć się do urządzenia mp3. Na radiu wciskasz wtedy przycisk "AUX". :)
Ad.4 Normalka. Mi się zapalały dopiero koło -8oC. Ale to zależy od samochodu, bo np u teścia który ma fiestę po lifcie to już koło zera mu grzeją.

piwko2006 

Wysłany: 25 Kwi 2010, 10:57   

Powiem tak. Fotkę wstawię jak tylko dorwe się do aparatu. Mam pod wyświetlaczem dwa guziki. Jeden jest opisany 0000 czy jakoś tak a drugi po naciśnięciu powoduje wyswietlanie godziny na tym że wyświetlaczu. Czyli nie mam komputera tak ? Więc pozostaje mi tylko wskaźnik liczby kilometrów na paliwie które mam w baku ?

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Wysłany: 25 Kwi 2010, 16:29   

piwko2006 napisał/a:
Czyli nie mam komputera tak ?
Tak, nie masz...
piwko2006 napisał/a:
Więc pozostaje mi tylko wskaźnik liczby kilometrów na paliwie które mam w baku ?
Lub zegarek...

piwko2006 

Wysłany: 28 Kwi 2010, 08:54   

Ok, dziękuję za wasze odpowiedzi. Już przynajmniej wiem na czym stoję,a szkoda że tego kompa nie ma.
Teraz mam pytanie czysto techniczne dla posiadaczy TDCi-ków. Moje auto ma nieco ponad 37 tysięcy nastukane. Co ile trzeba wymieniac pasek rozrządu ? Czytałem coś o 200 tysiącach, ale czy to nie jest sztucznie wydłużony przebieg, aby zaniżyc koszty serwisowania, a w razie jego zerwania podnieśc ??

Drugie moje pytanie dotyczy silnika, a właściwie jego reakcji na klime. Czy normalne jest, że ten silnik dosyc stanowczo odczuwa jej włączenie ? Czy to normalne ? Pamiętam że u kuzyna w Caddym z 1.9 tdi nie było praktycznie czuc różnicy.

Jakie paliwo lejecie do tych silników ? Jak na razie zrobiłem prawie 600 km i tankuję na Statoilu. Leję zwykłego Diesla. Czy to dobry wybór ?

Moje kolejne i zarazem ostatnie pytanie. Czy jest jakaś książka w stylu sam naprawiam do tego autka ?

Neo178 

Wysłany: 28 Kwi 2010, 11:22   

piwko2006 napisał/a:

Moje kolejne i zarazem ostatnie pytanie. Czy jest jakaś książka w stylu sam naprawiam do tego autka ?

Dużo osób o to pyta, ale do mk6-stki jeszcze nie wyszła :sad:

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 28 Kwi 2010, 15:21   

Jak nie jak tak,,, http://allegro.pl/item985...awa_haynes.html ale bez słownika technicznego nie podchodź,,,

Neo178 

Wysłany: 28 Kwi 2010, 18:46   

Ooo - mea culpa, nie widziałem tego.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi