|
[MK3] Bagażnik elektryczny z pilota i przycisku |
Autor |
Wiadomość |
BerciQ

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Robert
Wiek: 39 Dołączył: 02 Sty 2009 Posty: 510 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: 27 Lut 2011, 13:19 [MK3] Bagażnik elektryczny z pilota i przycisku
|
|
|
Witam,
wiem, że jest FAQ na ten temat, ale moje pytanie jest trochę inne.
Bagażnik mam już podłączony, działa, ale z pilota, bo centralny miał wyjście na kanał zewnętrzny.
Ale moje pytanie dotyczy domontowania przycisku. Jak, skąd + to nie jest problem, ale czy trzeba zastosować diodę czy można zrobić węzeł na przewodzie idącym od centralki zamka centralnego bez stosowania diody przed węzłem. Czy sygnał może się "cofnąć" z przycisku w stronę centralki i ją uszkodzić czy nie ma obawy i można bez problemy dołączyć do tego samego przewodu. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 19 Kwi 2011, 23:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 27 Lut 2011, 14:01
|
|
|
Zależy od centralki,,, w zależności czy steruje plusem czy minusem na przewodzie od centralki o odpowiednią stronę diodę, a za diodą podłączyć przycisk. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
BerciQ

|
Wysłany: 27 Lut 2011, 14:04
|
|
|
chyba minusem
[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 14:14 ]
JoeMix, ale trzeba tą diodę? Bo nawet gdyby osobny przewód pociągnąc to i tak wkońcu się musi połączyć, to obojętne gdzie się zrobi węzeł na przewodzie. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 27 Lut 2011, 15:27
|
|
|
BerciQ napisał/a: | ale trzeba tą diodę? | Jak napisałem - zależy od centralki,,, jak jest sprytna centralka to dioda potrzebna nie jest, jak jest nieprzemyślana to może otwieranie guzikiem cyrki robić,,, diodę trzeba dać przy centralce, a guziczek podłączyć do przewódu2.
centralka---przewód1---dioda---przewód2-+-siłownik
masa---przewód---pstryczek---przewód----+ |
|
|
|
 |
BerciQ

|
Wysłany: 27 Lut 2011, 15:30
|
|
|
JoeMix,
hmmm....z tego schematu uproszczonego wnioskuję, że chyba mam centralkę sterowaną plusem
na tym kanale dodatkowym, napięcie pojawia się w momencie załączenia otwierania bagażnika z pilota...
tak to jest beznapięciowo. Więc podłączeniu pstryczka do masy chyba nie ma sensu bo nie zadziała. Masę mam poprowadzoną z samego siłownika. Napięcie idzie do siłownika, a z niego do masy. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 27 Lut 2011, 15:56
|
|
|
Skoro w chwili naciśnięcia pilota na kablu pojawia się napięcie, to przecinasz kabel i wstawiasz diodę prostowniczą - jak ją odwrotnie wstawisz to po prostu klapa nie zadziała,,, jak już będziesz miał działające z diodą, to znowu przecinasz przewód między diodą a siłownikiem, i dołączasz przewód, jak dotkniesz gdzieś nim do +12 przez guziczek to powinna klapa otwierać się, a dioda zablokuje impuls który mógłby iść do centralki,,,
Czyli dokładnie tak samo jak na tym dziwnym schamecie u góry tylko tam gdzie jest masa powinno być +12V |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|